Last news in Fakti

13 Февруари, 2023 17:12 3 577 5

Имоти край известно езеро по-скъпи от тези в столица

  • балатон-
  • езеро-
  • цени-
  • къщи-
  • поскъпване

Районът около езерото Балатон изпревари Будапеща

Имоти край известно езеро по-скъпи от тези в столица - 1
Снимка: Shutterstock

Скорошно проучване показа, че купувачите на недвижими имоти в Унгария са изправени пред рязко увеличение на цените край популярното езеро Балатон. Там цените вече са по-високи от тези в столицата Будапеща, отбелязват анализатори.

Според статия във Világgazdaság, средно голям имот в област Зала в западна Унгария струва 10 милиона форинта (24 600 EUR) повече, спрямо преди 2 години. Този окръг е разположен западно от езерото Балатон, което допринася за покачването на цените в региона. Както се оказа, купувачите на пазара на недвижими имоти в окръга са похарчили с 42% повече през 2022 г., отколкото през 2020 г.

Едно от най-известните селища по бреговете на езерото Балатон е Кестхей в окръг Зала, където постоянно се реализират инвестиции и се строят голям брой нови сгради. Освен това наскоро беше завършен ремонт на хотел Helikon на плажа, който струва няколко милиарда долара, което допълнително подобри качеството на селото.

В момента средната цена на квадратен метър на новите сгради за продажба в Кестхей надхвърля 1,8 милиона форинта (4420 EUR). В Будапеща, напротив, цената на квадратен метър такъв недвижим имот е около 1,4 милиона форинта (3440 EUR). В същото време цената на квадратен метър вторичен имот вече е 1 милион унгарски форинта (2450 EUR).

Окръг Зала е четвъртият най-слабо населен окръг в Унгария, шестият по площ и петият по гъстота на населението. Въпреки това, поради малоселската си структура, то е в челната петица по брой населени места, като е на трето място по този показател в страната.

Средните цени на квадратен метър в западния регион очевидно се покачват поради популярността на ваканционните селища и увеличаването на броя на хората, които търсят нови сгради на езерото Балатон.

Според Кароли Бенедикт, ръководител на отдела за връзки с обществеността и анализи в унгарската агенция за недвижими имоти Duna House, в квартал Зала се наблюдава приток на хора, които се преместват в агломерацията, а пандемията направи имотите във ваканционните селища по-търсени.


Поставете оценка:
Оценка 1.8 от 4 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Българин

    7 1 Отговор
    Ма туй не наща столица. Наща столица няма кой да я бие. Къщата на моят добър приятел Франк Лойд Райд се продава за 1 200 000 $, къща в груб строеж в Драгалевци, с кален двор и строителни отпадъци се продава за 1 500 000 евра. Нещо определено не е наред
  • 3 Аз Кочо

    1 1 Отговор
    Голям инвеститорски вой ще настане

    Коментиран от #5

  • 4 И там

    2 2 Отговор
    езерото - частно ! Окупирали са целият бряг ... Навсякъде - алчни негодници !
  • 5 Вуй

    0 0 Отговор

    До коментар #3 от "Аз Кочо":

    Да ама ти редовно виеш тука