Last news in Fakti

8 Март, 2013 18:21 7 000 7

Емирът на Катар купи шест острова

  • гърция-
  • остров-
  • емир-
  • катар-
  • инвестиция

Гърция може да не излезе скоро от кризата. За местното население, това определено не е добра новина, но за сметка на това чуждестранни милиардери се възползват от икономическата ситуация в страната и придобиват огромни имоти. Най-пресният пример е покупката на шест гръцки острова от емира на Карат – Хамад бен Халиф ал Тани. Цената на групата острови, които се намират в Йонийско море, е 8.5 млн. EUR. Сделката е била реализирана след 18 месеца бюрократични премеждия.

„Гърция е такова място, че дори да сте емирът на Катар, ще са ви необходими поне шест месеца само за окомплектоването на всички документи за сключване на сделка с недвижим имот”, казва кметът на остров Итаки. Островите са привлекли вниманието на нефтения магнат още преди четири години, докато е пътешествал с яхта в района на остров Итаки.

Преди близо година гръцките власти определиха 40 необитаеми острови, които да бъдат отдадени под аренда за срок между 30 и 50 години с цел привличане на средства и съкращаване на външния дълг. „В списъка включихме тези, които са с добър релеф, разположени в близост до континента, с добре развита инфраструктура и които към момента не представляват заплаха за националната сигурност. Действащото законодателство не ни позволява просто да ги продадем, а и ние не искаме това”, заяви изпълнителният директор на Фонда за развитие на активите на Гърция Андреас Таранцис.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Коста

    1 0 Отговор
    Какво е това на снимката?

    Коментиран от #6

  • 2 От всички занаяти най обичам корупцията

    1 0 Отговор
    Ха ха ха . 18 месеца бюрократични премеждия за 6 острова.Нека дойде в България и да опита да си направи 2 метра висока ограда на границата с комшията и тогава да види какво е бюрокрация!
  • 4 СТАВРИ

    0 0 Отговор
    ЗНАЧИ , ЧЕ ГЪРЦИЯ ПРОПАДНА ВСЕ ЩОМ ЗАПО4НА ДА СИ ПРОДАВА И ОСТРОВИТЕ...........КРАЙ!
  • 5 Христо Ковачев

    0 0 Отговор
    СТАВРИ ИЗГЛЕЖДА НЕ МОЖЕШ ДА ЧЕТЕШ ,,,ОСТРОВИТЕ СЕ ОТДАВАТ НА КОНЦЕСИЯ,ТАКА КАКТО НАШИТЕ ПОЛИТИЦИ РАЗДАДОХА ВСИЧКИ ПЛАЖОВЕ НА БЪЛГАРИЯ ,ТОВА ОЗНАЧАВА ЧЕ ОСТРОВИТЕ СИ ОСТАВАТ ГРЪЦКИ А КАТАРЕЦА ДОРИ ЩЕ ТРЯБВА ДА НАПРАВИ И ИНВЕСТИЦИЯ НА ВЪПРОСНИТЕ ОСТРОВИ ПОНЕЖЕ В МОМЕНТА СА НЕИЗПОЛЗВАЕМИ
  • 6 Бургас

    1 0 Отговор

    До коментар #1 от "Коста":

    Необитаем остров-нали така пише в статията ?
  • 7 Адам Смит

    1 0 Отговор
    :) Отчаян съм... първо- островите не са купени, второ- вместо Катар сте написали "Карат", трето- снимката не е адекватна. А това е само една кратка статия!
  • 8 ХХХ

    0 0 Отговор
    # 7 - Прав си !! Разликата между "закупил" и "взел под аренда" е от тук, та чак до Луната! ;)

    Другите дреболии няма да ги коментирам. Пак лъжат със заглавията.