Last news in Fakti

19 Март, 2013 21:47 4 300 8

Без минимална комисионна за брокерите

  • закон-
  • комисионна-
  • брокери-
  • нсни

В бъдещия Закон за брокерите на недвижими имоти няма да бъде определяна минимална комисионна за извършваната от тях дейност, съобщиха от Националното сдружение „Недвижими имоти (НСНИ) по време на годишната си среща, проведена в края на миналата седмица във Велико Търново. Причината е, че подобно ограничение противоречи на европейското законодателство. Това е станало ясно на проведена преди време работна среща между представители на НСНИ и експерти от Министерството на икономиката. В предложението беше записано, че Камарата на брокерите (чието създаване също е обект на бъде закон) ще определя тяхното минимално възнаграждение.

Към момента могат да бъдат очертани три групи комисионни. Най-голямата е на брокерите, които вземат между 2.5% и 3% при реализиране на сделка. Другата група са посредниците, чиято сфера на дейност са ваканционните имоти. Там комисионната може да достигне и 10%. Най-изгодно за клиентите е да сключат ексклузивни договори за продажба. Тогава комисионната може да падне и под 2.5%.

 

Мнение относно законопроекта може да изказвате на създадената
специално по темата група в професионалната мрежа Probook –
Законопроект за брокерите на недвижими имоти”.

 

 

 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 куку

    1 1 Отговор
    Най-добре: Без никаква комисионна от пльокерите? А, още по-добре: Без никакви паразити по трасето!!!!!!

    Коментиран от #2

  • 2 Bossman

    1 0 Отговор

    До коментар #1 от "куку":

    Всеки труд си има цена.Ако искаш да ти бъде свършена както трябва услугата трябва да си платиш за това.Независимо да ли си наел брокер или адвокат.Гяволъкът много често завършва с пръст в уста за купувача ако реши да мами.
  • 3 richman

    1 0 Отговор
    Разбира се, че трябва да се довериш НА СПЕЦИАЛИСТ В БРАНША, ИМА МНОГО КАПАНИ, ЗА КОИТО КУПУВАЧИТЕ СИ НЯМАТ И НА ИДЕЯ, ПЛАТЕТЕ СИ КОМИСИОННА, ЗА ДА ВИ Е МИРНА ГЛАВАТА!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
  • 4 Брокер

    0 0 Отговор
    Голяма статия !????????
  • 5 broki

    0 0 Отговор
    Ганъо да не плаща, най добре, "ИСКАМЕ ВСИЧКО БЕЗПЛАТНО"
  • 6 Случаен

    1 0 Отговор
    Струва ми се, че тази статия е поредната АГИТАЦИЯ на НСНИ към обществото за пробутването на монополистичният си проектозакон!
    Закон в полза на шепа брокери, които да санкционират и съдят колегите си!!??
  • 7 998899

    0 1 Отговор
    ЧЕ, ИМАЛИ ОЩЕ БРОКЕРИ ХАХАХА ЖАЛКИ БЕЗРАБОТНИ
  • 8 Александър Александров

    1 0 Отговор
    ...отпаднала е една от "най-градивните" части в подготвяния Закон.
    И то защо- защото "противоречи на европейското законодателство"!!! Това според мен, подлага на сериозно съмнение "справедливостта" на посочените %..... Спор няма- всеки труд заслужава възнаграждение и си има цена. Но дали цената на този труд е такава?