Last news in Fakti

29 Октомври, 2002 00:00 1 876 0

Държавата ще купува частни гори, ако собствениците искат да ги продадат

  • горите-
  • могат-
  • собственици-
  • новите-
  • държавните-
  • частни-
  • държавата-
  • новите собственици
По желание на собствениците държавата ще може да изкупува частни гори. За целта в годишния бюджет на ведомството ще бъдат заделени съответните средства. Това е записано в промените на закона за горите, които до месец трябва да бъдат приети от парламента. 10% от горите сега са частни, 6% - на общините, и 84% са държавните, сочи статистиката. Над 5,4 млн. дка са спорни и се водят дела, но до 2-3 години тяхната собственост ще се изясни, поясни заместник-министърът на земеделието и горите Меглена Плугчиева.
“Може ли по съдебен път да търсим сметка от държавната горска стража при неефективна закрила срещу бракониерите?” Това попита частен горовладелец от Якоруда при вчерашната среща в агроведомството. По инициатива на Националното управление по горите (НУГ) новите собственици бяха поканени да обсъдят проблемите при стопанисването на горите.
Охраната на горите е грижа на държавата, но и частниците могат да назначат собствена стража, поясни шефът на НУГ Илиян Симеонов. Той припомни, че и държавата трудно се справя с незаконната сеч, затова препоръча новите собственици да се организират срещу бракониерите. За разлика от държавните стражари, които могат да глобяват, наеманите охранители не могат да пишат актове.
Какви такси ще плащат на лесовъдите новите собственици, могат ли сами да се справят със сечта, как да се научат да стопанисват гората, питаха горовладелците. “Сдружете се, за да ви бъде по-лесно”, препоръча Симеонов. Главният секретар на НУГ Димитър Баталов допълни, че за сдружения с над 500 дка лесоустройствените планове ще се изработват с държавни пари. За притежатели на имоти под 20 дка пък отпада задължението да изработват подобни планове.
От 2003 г. държавните лесничейства ще провеждат курсове за обучение на частни горовладелци, предвижда програма на НУГ. Мобилен център за обучение ще обхожда регионите. Ще се създаде и система за консултиране към агроведомството. По САПАРД частниците могат да кандидатстват с проекти за засаждане и отглеждане на гори. Минималният проект е 1300 евро, максималният - 200 хил. евро.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА