Last news in Fakti

30 Ноември, 2021 19:19 14 995 7

Ето кога пазарът на имоти ще достигне рекордни стойности

  • италия-
  • жилища-
  • цени

В Италия това ще се случи през 2024 година

Ето кога пазарът на имоти ще достигне рекордни стойности - 1
Снимка: Shutterstock

Възстановяването на пазара на недвижими имоти в Италия ще се случи през 2024 г. Тогава дори той ще достигне нива над тези отпреди пандемията, сочи анализ на консултантската компания Nomisma. Тогава пазарът ще бъде подхранван от огромните ресурси, свързани с Националния план за възстановяване и устойчивост (PNRR).

Според главния икономист на Nomisma Лусио Пома, икономическият растеж на Италия през третото тримесечие на 2021 г. е по-оптимистичен, отколкото се очакваше. Ако през второто тримесечие беше +0,2%, то сега се прогнозира ръст съответно с 2,7% и 2,6% през третото и четвъртото тримесечие и 6,1% за цялата 2021 г.

„Въпреки относително ниската инфлация от 2,9%, нарастващите цени на суровините и недостигът на материали има риск структурните проблеми да останат още дълго време. Въпреки това доверието на потребителите и бизнеса към пазара на имоти нараства и подкрепя желанието да се инвестира. Доверието на потребителите и бизнеса също се повишава. Само заетостта не расте толкова бързо, колкото БВП“, казва Пома.

Главният изпълнителен директор на Nomisma Лука Донди подчертава, че интересът към закупуване на жилище в Италия е бил много по-висок от очакваното, достигайки до над 3,3 милиона домакинства, които искат нов дом и желаят да подобрят качеството си на живот.

Повечето купувачи се насочват към придобиването на имоти в предградията на Рим и големите италиански градове. Причината е по-голямата ценова достъпност до жилища и наличието на открити площи към имота.

Повечето от сделките се изместват към предградията, тъй като именно там можете да намерите по-достъпни жилища с голяма прилежаща територия, високо ниво на сигурност и поверителност.

Очаквания. Според Nomisma продажбите на недвижими имоти ще надминат и най-оптимистичните прогнози през 2024 г., когато ще достигнат 738 000 единици. През 2021 г. продажбите ще са около 558 000. Основните фактори за многото на брой сделки са отстъпките на продавачите и намаляването на сроковете за сключване на сделки. В същото време цените ще останат стабилни поради липсата на предлагане, което е характерно за сектора след спиране на строителството.

За текущата година поскъпването на жилищата ще е 1.8%, а при наемите ръстът ще е 2.1%.


Поставете оценка:
Оценка 2.5 от 10 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Кагато наизлезнат още грипове

    11 4 Отговор
    Щото нали е капитализъм и требва да има разнообразие и предлагане дори в болестите😂😂😂и централните банки печатат квадрилиони хартишки даваики ги без лихва и лахондерите да купуват кат невиждали тухли да не изтърват далаверата и кат свърши цирка с ковето и печатането на хартишките ше стане следващия цирк
  • 2 индекс

    12 0 Отговор
    Публикувано във факти.бг: В същото време цените ще останат стабилни поради липсата на предлагане, което е характерно за сектора след спиране на строителството. - по голяма глупост не бях чел 😂
    Когато няма предлагане а има търсене цените хвърчат нагоре !

    Коментиран от #6

  • 3 Гост от Италия

    8 3 Отговор
    Тук цените са едни и същи от 12 години и опашка за покупка няма.
  • 4 Хоп

    5 0 Отговор
    Е той трябваше 2022 да се възстанови, а сега отива към 2024. Явно няма да е скоро.
  • 5 колело се

    7 2 Отговор
    У нас вече се случи ! Не знам кой кво ви говори но тия брокери които познавам казват че има спад в продажбите изцяло в фирмите които работят ( няма да конкретизирам но става дума за 2 от най големите градове в страната ) .
  • 6 сда

    0 1 Отговор

    До коментар #2 от "индекс":

    Не и в случая. Балона на недвижимите имоти, особено в градовете, се пука догодина.
  • 7 Хайдук

    1 0 Отговор
    Как евентуални военни сблъсъци, между Русия и НАТО ще повлияят на цената на имотите в България ? Моля за експертно обоснован анализ ?!