Last news in Fakti

12 Ноември, 2002 00:00 928 0

До 15 ноември българските фирми могат да заявят участие при изграждането на петролопровода Бургас - Александруполис

  • участие-
  • хасан-
  • българия-
  • фирми-
  • които-
  • проекта-
  • бургас-
  • александруполис-
  • строителство-
  • проектиране-
  • отговарят-
  • преди-
  • бургас александруполис
Министерството на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ) кани българските фирми, заявили готовност за участие в проекта за петролопровод “Бургас - Александруполис”, да потвърдят това свое намерениев срок до 15 ноември 2002 г. Същевременно настоящата покана не изключва и присъединяването на нови български фирми, които проявяват интерес към реализацията (проектиране, строителство и експлоатация) на горепосочения проект и отговарят на следните изисквания:
Да бъдат регистрирани в България с над 50% българско участие;
Да имат за предмет на дейност: проектиране, строителство и експлоатация на продуктопроводи и съоръженията към тях;
Да представят референции за завършени или изпълнявани в момента обекти с посочения предмет на дейност, с посочен обем на извършеното проектиране и строителство;
Да представят информация за ресурсния си капацитет - персонал, собственост, специализирано оборудване и машини.
Фирмите - кандидатки трябва да имат финансовата възможност да осигурят поетапно инвестиционен капитал, съответстващ на желаното от тях процентно участие в проекта в рамките на българското участие, равняващо се на около 227 млн. евро (33% от общия дял).
За горното те следва да предоставят необходимите банкови гаранции, банкови референции и други способи. Кандидатите следва да изразят в писмен вид своята готовност за участие в срок до 15 ноември 2002 г.
Засега не се предвижда да изпращаме специална писмена покана към предишните кандидати, коментира Христо Димитров, експерт в МРРБ. Преди седмица и. д. министър на регионалното развитие и благоустройството Хасан Хасан обяви, че едва ли фирмите, които ще се отзоват на новата обява на МРРБ, ще бъдат по-различни от досегашните. Пет компании бяха поканени от г-н Хасан в началото на тази година да участват в консорциума за изграждането на Бургас - Александруполис - Минстрой холдинг, ЛУКойл България, Техноимпортстрой, Газстроймонтаж и Главболгарстрой. По инициатива на Минстрой холдинг имаше дори събиране за разпределение на дяловото участие, от което обаче бе изключен ЛУКойл.
Има немалко фирми, които отговарят на поставените условия, но едва ли кандидатите за участие в проекта ще са много, коментира още г-н Димитров. Държавата щяла да определи субектите, които отговарят на поставените условия. След това самите фирми щели да учредят частен консорциум, като разпределението на дяловете в него трябвало да се договори между участниците в него.
Преди десетина дни при посещението на премиера Симеон Сакскобургготски в Атина България и Гърция постигнаха политическо решение за равно дялово участие на България, Гърция и Русия в проекта за петролопровода Бургас - Александруполис. До края на този месец ще бъде подписан политическият меморандум за нефтопровода Бургас - Александруполис, обяви преди седмица Хасан Хасан. По предварителни оценки строителството на петролопровода ще струва около 680 млн. EUR.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА