14 Ноември, 2002 00:00 503 0

За 99 години Франция ще ползва сградата на пл. “Славейков” №3

  • сградата-
  • страна-
  • споразумението-
  • между двете страни-
  • сътрудничество между двете-
  • културното сътрудничество между
На днешното си заседание Министерски съвет ще разгледа проект на междуправителствено споразумение с Франция, с което ще бъде предоставена сграда за нуждите на културното сътрудничество между двете страни. Очаква се министър-председателят Симеон Сакскобургготски да проведе преговори по споразумението при предстоящата си визита в Париж.
Сградата се намира на пл. “Славейков” №3 и се предоставя за безвъзмездно ползване на Франция за срок от 99 години. Българската държава запазва правото на собственост върху имота.
Споразумението предвижда френската страна да поеме всички разноски, свързани с възстановяването на сградата, нейното поддържане и използване. По първоначални данни инвестициите, които Париж смята да направи, за да създаде в София модерен център на френското културно присъствие в България, възлизат на около 8,5 млн. евро.
Договореностите позволяват българската страна да денонсира споразумението в случай, че сградата не се използва за развитието на културното сътрудничество между двете страни. От своя страна, френското правителство може да се откаже от него, ако реши да реформира културната си мрежа.
Фактическото предоставяне на сградата ще бъде извършено до 31 юли 2003 г. - след края на учебната година. До тогава ще бъдат осигурени подходящи сгради и помещения за дейността на “Алианс” ЕООД и Държавния фолклорен ансамбъл “Филип Кутев”, които заемат в момента сградата.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА