Last news in Fakti

3 Февруари, 2010 00:00 661 0

Спорят за озеленяването в защитените зони

  • екологичната-
  • бургас-
  • страна-
  • оценка-
  • които-
  • града-
  • устройствен-
  • плана-
  • устройствен план
Кои да бъдат новите зони за озеленяване в Бургас и какво ще се случи с петте защитени зони в града при изготвянето на новия подробен устройствен план – по този въпрос работят в момента архитектите, които изготвят плана, и експертите, които в същото време правят екологичната му оценка.

На територията на града изцяло или частично се намират пет значими защитени зони – „Атанасовско езеро”, „Бургаско езеро”, „Мандра – Пода”, „Ченгене скеле”, „Бакарлъка”.

„Има нагласа и разбиране от страна на екипа, който изработва подробния устройствен план, за редуциране на урбанизираните територии“, каза пред „Класа“ инж. Веселин Шарлопов, ръководител на екипа, който изготвя екологичната оценка. Според него все още няма окончателни цифри за площта на урбанизацията, а по екологичната оценка все още се работи.

Един от обсъжданите варианти е териториите за застрояване в плана да са около 86 400 дка, съобщават от агенция „Имидж едвъртайзинг“. Изработването на плана се налага заради прогнозите, че Бургас ще нарасне със 115 000 жители, а туристите ще се увеличат с 65 000.

Един от спорните въпроси е дали да се изгражда мост над езерото Вая. От една страна, съоръжението е от ключово значение за транспортната схема на Бургас и се очаква да облекчи трафика в града. От друга страна, в него живеят застрашени видове, сред които и няколко вида пеликани. Дъното на езерото е замърсено от наслояваните с години петролни отпадъци. Затова ще се търсят средства за почистването, вероятно по европейски програми.

Планът предвижда изграждането на зоопарк северозападно от кв. „Меден рудник“ в посока към Горно Езерово. Няма да се променят границите на защитените зони или да се изменя статутът им, заявиха от екологичната дирекция в общината. С новия устройствен план се планира зоните за спорт и атракции, гробищните паркове и зоните за обществено обслужване да поемат нуждите на развиващия се град, като дори разполагат с известен резерв, твърдят експерти. Неведнъж в Бургас са заявявали, че градът ще бъде много по-зелен от другите градове в страната.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА