Last news in Fakti

22 Ноември, 2002 00:00 781 0

Спирането на течовете е първият етап

  • стената-
  • направен-
  • течовете-
  • ремонта-
  • фирма-
  • фугите-
  • преди-
  • откъм-
  • начин-
  • мембраната-
  • около-
  • време-
  • страна-
  • язовира-
  • меката планинска вода-
  • откъм водната страна
Конкурсът беше обявен от “Софийска вода”. Заедно с италианската фирма “Карпи” ние се явихме като подизпълнител на главния изпълнител - чехската фирма “Хидропол”. На търга конкурентите ни бяха 3-4 други фирми.
Облицовката на стената откъм водната страна е направена от гранитни камъни фугирани със строителен разтвор. През фугите се получаваха големи течове. Причината е меката планинска вода, която разтваря варта във фугите и ги разяжда. Преди години са правени опити да се спрат течовете, слагани са някакви химикали, да уплътнят фугите, но не е получен желаният резултат.
През последно време стана ясно, че стената вече е опасна за експлоатация. Навремето, когато е строен язовирът не са били използвани специални водонепропускливи бетони. Течовете през фугите на каменната облицовка водеха до разяждане и на основната бетонна стена, което носеше рискове от скъсването й. Стената на яз. “Бели Искър” е ниска, но е най-дългата на Балканския полуостров - около 550 м. Площта на стената е около 120 дка.
Ремонтът започна още в ранна пролет. Първо бе спрян или отклонен притокът на вода към язовира от притоците и от деривациите “Грънчар” и “Белмекен”, свързани с язовира. Водосборната чаша бе източена, направен бе и отбивен яз, свързан с две тръби с диаметър от 1 м. По тях се пропускаха водите идващи по деретата в чашата. Направен бе и допълнителен отбивен водопровод от тунела, правещ връзка с яз. “Белмекен” с дължина 1500 м, за да може при необходимост да се пуска вода към столицата. Откъм обратната страна на стената бе направен и яз за утаяване, като по този начин се предотвратиха евентуални замърсявания на околната среда по време на ремонта.
Самият ремонт на язовирната стена започна с почистването й. След това бе реконструиран железобетонния зъб, намиращ се в нейната основа, откъм водната страна. Това съоръжение е много важно за нейната устойчивост и намаляване до минимум на течовете през нея. На практика този зъб бе направен почти наново. Преди това бе направен преглед на състоянието на терена в основата на стената. Там, където неговата водопропускливост бе над нормалната на дълбочина от 15 до 30 м бяха направени сондажни бетонни инжекции. Железобетонният зъб в основата на стената е с дебелина от 1 до 3 м. Бетонът използван за отливането му е направен със специален цимент, който не позволява да се разяжда от меката планинска вода, както това е ставало с бетона в стената преди ремонта й.
Заключителната част от ремонта бе полагането на водозащитната синтетична мембрана. Тя бе извършена от италинско-швейцарската фирма “Карпи”. Материалът за мембраната наподобява балатум дебел 7-8 мм и има международен сертификат за питейна вода. Мембраната не се лепи върху стената, а се закрепва върху нея с помощта на анкери. Италианците наеха специалисти от нашата фирма за полагане на мембраната. Преди ремонта дебитът на течовете бе над 15 л в секунда, а след това е около 0,1 л/сек.
Фирма “Стартинженеринг” монтира на яз. “Бели Искър” съвременна контролно-измерителна система. С нея освен течовете се отчитат деформациите на стената, температурата и напреженията на конструкцията, микропукнатините. Има и уреди отчитащи земетресенията в района.
По моя преценка по този начин ремонтът бе направен по възможно най-бързия начин. С използването на класически технологии хидроизолацията на стената би отнела много повече време. Не бива да се забравя, че на такава голяма надморска височина може да се работи само по 5-6 месеца в годината.
Спирането на течовете е първият етап от ремонта на стената. За да се осигури по-голяма стабилност на съоръжението би следвало да се направи и затежаване (посредством железобетонни контрафорси или каменни насипи) откъм въздушния й откос. Доколкото знам има проект за използване на железобетонни съоръжения. Приказва се, че за да се увеличи обемът на язовира ще се увеличава и височината на стената, с 2 или 4 метра. Плановете на “Софийска вода” са били вторият етап от реконструкцията да се започне през 2004 г., но от общината давали зор и сигурно това ще стане още догодина.

Васил ТАШЕВСКИ
[email protected]


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА