Last news in Fakti

21 Декември, 2002 00:00 643 0

Ул. „Оборище“ излъчва престиж и спокойствие

  • зоната-
  • “оборище”-
  • много-
  • кооперации-
  • стари-
  • строени-
  • жилищни-
  • години-
  • търсенето-
  • могат-
  • жилищата-
  • доста-
  • столицата-
  • сгради-
  • повечето-
  • улицата-
  • през последните години
, Новата къща на сегашния градоначалник Стефан Софиянски е на ул. “Оборище”Протежението на ул. “Оборище” е сред най-престижните жилищни зони на столицата. Известната улица се намира източната част на центра. В нея са и кварталите между съседните улици и булеварди “Мадрид”, “Янко Сакъзов”, “Велико Търново”, “Анжело Ронкали”, “Герлово”, “Султан тепе”. Въпреки, че е разположена в центъра,

въздухът не е замърсен
В западния край на зоната се намира градинката с Докторския паметник. Недалеч на север е разположен и паркът “Оборище”, известен преди време с другото си име - “Заимов”. За добрата екология на зоната допринася и многото зеленина по улицата и в дворовете на къщите и по-големите кооперации.
Застрояването на квартала започва още в края на 19-ти век. Заради близостта му до царския дворец той става търсено място за строеж на къщите на столичните големци. Еднофамилните домове на тогавашната българска плутокрация са обикновено на един или два етажа и доста от тях са запазени и до днес. 16 стари сгради са обявени за паметници на културата. Повечето от тях са свързани с най-новата българска история. В известната Палавеева къща днес се помещава Британския съвет. След 9 септември 1944 г. в нея е щабът на съветските войски, базирани в България. Къщата, изградена в стил арт-деко, е строена през 1921 г. по проект на архитектите Сава Овчаров и Йордан Йорданов. На изток по по посока на бул. “Евлоги Георгиев” се намират и други сгради, които пленяват със своята архитектура и са известни със своите обитатели. До 1990 г. в тях са били настанени партийни и държавни величия, известни деятели на изкуството и културата.
Не само доброто разположение на зоната, но и

голямото разнообразиеот жилища
я правят търсена от купувачите. Жилищата около ул. “Оборище” могат да бъдат разделени на 3 основни групи - градените до средата на миналия век, тези след това и новото строителство. В зоната преобладават жилищата, строени до средата на миналия век. Това са главно стари тухлени кооперации. В повечето от тях жилищната са просторни и с функционално разпределение. Част от коопераците от времето на социализма са градени за висшата номенклатура и там стандартите са много високи. В зоната има и по-скромни жилищни сгради, строени на кооперативни начала. На немалко места, особено на изток от бул. Евлоги Георгиев”, все още могат да се видят и по-стари къщи, които по всяка вероятност след време ще бъдат съборени и на тяхно място ще се построят

нови съвременни кооперации.
Улица “Оборище” е известна и с много посолства - на Бразилия, Холандия, Хърватска, Франция, консулството на Гърция, и др.
“Ул. “Оборище” е един от най-хубавите райони на София. Предлагат се предимно стари апартаменти, строени през 30-те и 40-те години. Офертите за продажба са малко. През последните години се построиха доста нови кооперации, но те не могат да задоволят търсенето. Жилищата и търговските площи се продават още преди да е направен изкопът за строежа. Продажните цени, особено на новото строителство, са много високи и достигат 1000 долара за кв. м” - споделя Иглика Терзиева, управител на агенция “Примавера”. “Заради доброто разположение на квартала много се търсят имоти за наемане, но предлагането също е малко. В този район на столицата се дават под наем предимно обзаведени луксозни жилища - най-вече с голяма квадратура. Немалко тавански помещения бяха преустроени на маломерни гарсониери, но това не спасява положението със задоволяване на търсенето.”
На улицата се намират и някои от престижните заведения на столицата. В зоната са разположени офисите на четири банки. По-голям брой търговски обекти има в източния край на улицата, където през последните години бяха построени и повечето от новите жилищни кооперации в района. Търсенето на жилища, офиси и търговски площи в зоната е много голямо. От друга страна обаче възможностите за строеж са доста малки.

Васил ТАШЕВСКИ
[email protected]


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА