Last news in Fakti

28 Март, 2003 00:00 1 670 0

Замяната на терени за жилища - любима сделка на Софиянски

  • жилища-
  • срещу-
  • софия-
  • долара-
  • замяната-
  • терени-
  • апартаменти-
  • берберян-
  • община-
  • които-
  • столичната-
  • декара-
  • останалите-
  • тенис-
  • строеж-
  • според-
  • жилищния-
  • кметството-
  • средства-
  • година-
  • апартамента-
  • софиянски-
  • общински-
  • повече-
  • твърдят-
  • схемата-
  • замяна-
  • метър,
В последните няколко години най-изгодният начин за частните предприемачи да се сдобият с апетитни терени в столицата на приемлива цена стана да заменят апартаменти срещу желаните от тях парцели. Злите езици твърдят, че за целта е повече от необходимо бизнесменът да познава някой общински съветник, заместник-кмет или кмета Стефан Софиянски, които да му помогнат при разрешаването на проблема. Схемата доби печална известност под името "Берберян"., Юлия Берберян
Предисторията
Безспорно най-нашумялата замяна на апартаменти за терени е осъществената от еексдепутатката от СДС тенислегенда Юлия Берберян. Тя взе 21 декара в местността "Погребите", която е продължение на Борисовата градина, срещу 15 панелни апартамента, като квадратният метър й струваше 14 долара. Треньорката обясни, че там ще бъдат построени тенискортове. На всичко отгоре облажилата се народна избраничка "забрави" да плати данъците си върху въпросните апартаменти. Трансферът на жилища срещу апетитния парцел просто се е осъществил само месец и половина след приемането на Закона за облагане на доходите от продажба на имущество, поради което станал сакатлъкът с
недекларираните пари
Последва шумна съдебна сага. Адвокат на Юлия Берберян бе Рени Цанова, а на Георги Малеев - зам.-шефът на Националното движение "Симеон Втори" доц. Пламен Панайотов.
С няколко финта данъчните я спасиха от затвор за укриване на данъци в особено големи размери и изчислиха, че Берберян и мъжът й са укрили от незнание само по 8000 лв. данъци.
Самата Берберян миналото лято обяви, че ще инвестира около 1.5 милиона долара лични средства в построяването на тенис комплекса в местността "Погребите". По план строежът трябва да приключи до края на август 2003 г. Идейният проект на съоръжението е одобрен от дирекция "Архитектура и градоустройство". Автор на проекта е архитект Емил Попов. Тенис комплексът ще бъде от девет корта. От тях четири ще бъдат закрити, а останалите - открити. Два от кортовете ще бъдат с изкуствена настилка, а централният е с трибуни за публика. Между откритите и закрити игрища са разположени сервизните помещения. В тях ще има зала за скуош, модерен фитнес център, солариум и две съблекални. За почивка след тежките тренировки е предвиден малък клубен ресторант с десетина маси.
Спортното съоръжение се намира до увеселителния парк "София ленд". Входът за тенис игрищата ще бъде от бул. "Никола Вапцаров".Сега на всяка сесия на Столичния общински съвет обикновено се одобряват около 20 замени в различни части на София. Аритметиката е проста - по схемата терени срещу жилища се сключват
близо 120 сделки годишно
Не се знае каква площ от общинските терени са станали частни срещу панелни или луксозни апартаменти. По информация на Столичната община за периода 1998-2002 година от замени и срещу отстъпено право на строеж кметството е получило 493 жилища.
Замяната е единственият начин общината да попълва жилищния си фонд, категоричен е кметът Стефан Софиянски. Кметството няма пари за покупка или строеж на нови жилища, а в същото време картотекираните нуждаещи се са над 40 000, обяснява той.
Положителните ефекти от тези сделки
могат да се търсят в няколко посоки. Предимствата на замяната за бизнесмените са, че получават терена на изгодна цена, на каквато не биха могли да го купят на свободния пазар. Това показва практиката от публично известните случаи - "София ленд" - 35 декара срещу 42 апартамента, или 20 долара на квадратен метър, трупа "Славови", която ще строи цирк, придоби 10 декара срещу неизвестен брой жилища. Доктор Торао Токуда купи от Столичната община 27 декара в местността "Погребите" за 1 млн. долара - по 37 долара за кв. метър. Японецът не може да започне строежа на болницата си заради съдебните спорове с Еди Минасян.
И ако частният инвеститор печели от ниската цена на имота, крайно нуждаещите се са доволни, защото им се осигуряват жилища.
При замяна се печели и от това, че се плаща данък само върху по-скъпия имот.
Не бива да се пренебрегва и фактът, че София придобива по-съвременен вид. По схемата "замяна" бяха построени множество нови жилищни сгради, бизнесцентрове, бензиностанции... Появи се и българският "Дисниленд", подобри се инфраструктурата. Бизнесцентърът "София парк" например получи общински терен срещу задължението да построи улица и да оправи инфраструктурата в района.
Освен чрез замяна Столичната община попълва жилищния си фонд и с
отстъпено право на строеж на частни предприемачи
Те получават необходимите им терени, като срещу това са задължени да дадат определен брой от готовите жилища на общината. Средно частниците дават по два-три апартамента от блок.
Кметството прибягва и до
друга схема
за попълване на жилищния фонд. В столицата има доста блокове, започнати преди 1989 година и останали недовършени. Ако в подобен блок са предвидени до 30 на сто апартаменти за обезщетяване, той се дава за изграждане на частен предприемач. Бизнесменът го довършва със собствени средства и от продажбата на останалите 70 на сто от апартаментите компенсира продадените евтино жилища за обезщетяване на собствениците на отчуждени недвижими имоти. По тази схема от 1995 година досега са обезщетени близо 2000 души.
Замяната и останалите сделки са
юридически перфектни
Това стана ясно след многобройните проверки на прокуратурата, които не откриха нищо нередно.
Друг е въпросът за разпределението на жилищата, получени при замените. Доста от тях не попадат при крайно нуждаещите се, за удовлетворяване на нуждите, на които уж са предназначени. Типичен пример за това е разпределението на луксозните жилища, получени от сделката с видния соцфункционер Камен Пенков. Според информации в пресата в тях са настанени бившият вицепрезидент Тодор Кавалджиев, известен артист и други видни столичани. Единствената социално слаба е майката на загинало дете при инцидента в "Индиго".
Замяната е скритата форма на корупция
в Столичната община, твърдят обаче противниците на вече утвърдената практика. Според тях, ако тези парцели са били продадени на публичен търг, в общинската хазна са щели да влязат повече средства, с които да се купят и повече жилища. Освен това продажбата чрез търг гарантирала прозрачност и ясни правила, докато при замяната такива нямало. Оценката на земята е относително понятие и често не отговаря на пазарните стойности, твърдят още опонентите на Софиянски. Според столичния кмет терените не се продават на търг, защото за тях липсвал интерес.
picture:2,20030328_11.bmp,Виолета СТОЕВА[email protected]


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА