Last news in Fakti

28 Февруари, 2022 14:25 2 273 5

Държава ускорява борбата с прането на пари

  • великобритания-
  • имоти-
  • чуждестранни инвестиции-
  • пране на пари-
  • закон

Великобритания създава регистър на чуждестранните собственици на имоти

Държава ускорява борбата с прането на пари - 1
Снимка: Shutterstock

Великобритания ускори плановете си за борба с прането на пари, като прие нови закони за регистриране на чуждестранни собственици на британски имоти и разшири правомощията на правителството да разследва източника на доходите им.

Очаква се на 1 март 2022 г. да бъде публикуван нов закон за икономическите престъпления в отговор на военната операция в Украйна, се казва в съобщение на Министерство на вътрешните работи. Обявени са и планове за "фундаментална реформа" на Регистрационната палата.

Първоначално бившият британски премиер Дейвид Камерън представи планове за създаване на регистър на чуждестранните собственици още през 2016 г. През 2017 г. бяха обявени действия в тази насока, а през 2018 г. беше публикуван и съответен законопроект, но оттогава той не се прилага.

Забавянето на правителството в мерките за борба с изпирането на пари, включително създаването на регистър на чуждестранните собственици на имоти на Острова, предизвика загриженост както сред опозиционните партии, така и сред консерваторите. Според британската Национална агенция за борба с престъпността прането на пари струва 134 млрд. USD годишно.

Създаването на регистър за чуждестранна собственост е в съответствие с обещанието, дадено миналата седмица от британския премиер Борис Джонсън. Тогава той разкри най-големия пакет от санкции срещу Русия в Кралството. „Във Великобритания няма място за мръсни пари“, каза Борис Джонсън в изявление.

Законът предвижда въвеждане на „регистър на чуждестранни субекти“, притежаващи имоти в Обединеното кралство, изискващ от анонимните собственици да разкриват своята самоличност. Също така разширяване на правомощията на Органа за изпълнение на финансовите санкции за по-лесно налагане на „значителни“ глоби и разкриване на имената на субектите, които са нарушили санкциите, но не са глобени.

Налагат се и промени в поръчките за натрупано, но с недоказан произход богатство, които бяха въведени през 2017 г., за да принудят респондентите да разкрият източника на доходите си.

Новият регистър ще се прилага със задна дата за имоти, придобити от чуждестранни лица още преди 20 години в Англия и Уелс и от декември 2014 г. в Шотландия. Тези собственици, които не предоставят информация за себе си, ще имат ограничения при продажбата на имоти, а нарушителите на правилата могат да получат до 5 години затвор.


Поставете оценка:
Оценка 4.3 от 6 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 BOB

    5 1 Отговор
    ТЕ ВСИЧКО ИЗПРАХА
  • 2 адрес

    9 2 Отговор
    Колко паднаха цените на имотите в България ? Питам защото няма статии , а до мен има 3 офиса на нотариуси и гледам няма много движение .........
  • 3 089954

    8 2 Отговор
    Тази лудост с имотите свърши
  • 4 XXL

    5 2 Отговор
    Като бонус, ще имаме и срив на пазара на имотите :)) Сигурно много ще се хареса на мутробизнесмените, които оцвъкаха с билдинги всяка градинка между блоковете в големите градове, и с хотели във всяка нива край морето...
    А тоя гад Путин наистина трябва да благодари, че милиарди долари на година вече няма да изтичат от Русия на запад.
  • 5 Брокер

    6 1 Отговор
    Ама защо не ми звънят по пуснатите обяви. Неразбираем какво се е случило ?