Last news in Fakti

4 Март, 2022 16:37 13 078 9

Съседите с нов рекорд

  • турция-
  • чуждестранни инвестиции-
  • имоти

Над 80% ръст на чуждестранните инвестиции в имоти

Съседите с нов рекорд - 1
Снимка: М. Богданова ©

След избухването на коронавируса Турция е една от най-бързо възстановяващите се икономики в света. На фона на продължаващия инвеститорски апетит и бързото възстановяване, притокът на преки чуждестранни инвестиции (ПЧИ) към Турция възлиза на 14.1 млрд. USD през 2021 г., което е увеличение от 80.7%. За сравнение, притокът на преки чуждестранни инвестиции към развиващите се страни се е увеличил с 30% през същия период, съобщиха от Службата за инвестиции към президента на Република Турция.

С тази цифра, която е и най-високата на годишна база от 2016 г., общият приток на ПЧИ към Турция от 2003 до 2021 г. надхвърли 239 млрд. USD. „С тези показатели Турция за пореден път доказа своята устойчивост на кризи и шокове, а също така демонстрира, че е сигурно убежище със силни икономически основи“ се казва в изявление на Инвестиционната служба при президента на Република Турция.

Южната ни съседка диверсифицира източниците си на ПЧИ през 2021 г. Докато традиционните инвестиции продължиха да идват от европейски страни с общ дял от около 60%, Турция отбеляза по-висок приток на ПЧИ от Азия (23%), САЩ (16%) и Близкия изток (9%). Петте най-големи източника на ПЧИ в Турция през 2021 г. са Великобритания, САЩ, Холандия, Швейцария и ОАЕ.


Поставете оценка:
Оценка 3.3 от 22 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Много

    9 2 Отговор
    европейци използват инфлацията .
  • 2 Грульо

    5 19 Отговор
    Не знам кой и с къв акъл ще се набута в регион, пресечна точка между световни конфликти. Е да, има и авантюристи и любители на екстремни изживявания.

    Коментиран от #6

  • 3 Ердоган

    10 8 Отговор
    Ние имаме "Байрактар"! На, 42гръмна Путин за 8 дена, и сега ще пращам нови, с по-голям карбуратор и с електронно запалване!

    Коментиран от #4

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Коментар

    9 7 Отговор
    Милена, колко статии пусна за Турция последния месец ? Видиш ли Милена да е активна към някой пазар, бягай на далеч.
  • 6 Рошко

    5 3 Отговор

    До коментар #2 от "Грульо":

    Бг ли имаш предвид
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Made in Turkey

    20 2 Отговор
    Хората инвестират където е спокойно и има възвръщаемост,а ние в България все още чакаме другаря Плевнелиев да докара Фолксваген да инвестира едни милиарди в България
  • 9 Студопор

    3 4 Отговор
    Мижи да те лАжа... Те лъжат за курса на лирата, ще кажат истината за КОВИД...