Last news in Fakti

27 Февруари, 2022 10:50 43 478 27

В тази съседна държава жилищата са по-евтини, отколкото у нас

  • турция-
  • българия-
  • имоти-
  • цени-
  • инвестиции

Все повече българи поглеждат към Турция

В тази съседна държава жилищата са по-евтини, отколкото у нас - 1
Снимка: М. Богданова ©

Турция, и по-специално Истанбул, са една от най-атрактивните дестинации за инвеститорите, решили да вложат средствата си в имоти зад граница. През последното десетилетие ръстът е значителен. Единствено в началото на пандемията имаше лек отлив, но през последната година той беше напълно компенсиран.

Цените и мекият климат. Това са двете основни причини, които привличат чужденците в южната ни съседка. В последно време българите също са привлечени на местния пазар поради първия фактор. У нас цените на имотите растат значително и вече са доста над тези в Турция, дори в мегаполиса Истанбул. Не трябва да се пропуска и фактът, че след мощното земетресение в края на миналия век, качеството на строителство значително се повиши. Друг много важен фактор е, че жилищата не се продават в етап на строеж, а готови – със задължително направена баня и кухня. Разпределението на помещенията също е много по-функционално от това, което се предлага на българския пазар.

Средната цена на жилище в Истанбул е около 800 EUR/кв.м, което сравнено с пазар в София и градове като Пловдив, Варна и Бургас, е доста конкурента цена. Обзаведен ваканционен апартамент на втора линия в Анталия може да се купи срещу малко над 700 EUR/кв.м. Става дума за офертни цени. Реалните са по-ниски, коментират посредници и уточняват, че реално сделки се сключват на около 20% по-ниски стойности. В случай, че сделката се реализира без посредник и покупката е директно от собственика, то при пазарлък цената може да падне и наполовина. Така че в известните турски ваканционни селища, спокойно може да се купи имот за около 400 EUR/кв.м. А това е доста атрактивна цена на фона на имотите във ваканционните курорти около Варна и Бургас.

Това, което трябва да се има предвид при покупката на имот в Турция, е на първо място дали инвестицията е изгодна. Второто е доходността от отдаване под наем, която ще ви покаже за колко време ще изплатите инвестицията и кога ще започнете да печелите от нея.


Поставете оценка:
Оценка 3.8 от 63 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Хммм

    51 27 Отговор
    И като се вземе в предвид сеизмичната активност и качеството на строителството....

    Коментиран от #4

  • 3 ALO ALO

    32 26 Отговор
    Да поговорим и за инфлацията,за отлива на инвеститори. Може би за100 години да се изплати.

    Коментиран от #5, #12

  • 4 moiraine

    67 5 Отговор

    До коментар #2 от "Хммм":

    Лошото е, че у нас не е кой знае колко по-различно ...
  • 5 Рошко

    19 0 Отговор

    До коментар #3 от "ALO ALO":

    Откивът на инвсетиции говори по продажбата също на жилища с ръст от 40% от миналата година" ексоерте" а и им експорта хвърчи
  • 6 Във всяка съседна

    62 9 Отговор
    държава са по-евтини! Дори в покрайнините на мегаполиси като Ню Йорк и Токио са по-евтини.
  • 7 Тристаен в Мерсин € 20 000

    39 4 Отговор
    - на брега на Средиземно море , 1,8 млн. жители.

    Коментиран от #20

  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Грульо

    20 34 Отговор
    Кой е луд да се набута в Mала Азия дето постоянно се разпалват конфликти, бе? :D Е, верно и луди винаги е имало.
  • 10 анализатор

    39 3 Отговор
    да, у нас в последно време имотите мното поскъпнаха но ще дойде време в което всичко ще се регулира и много хора ще реват !!!
  • 11 Ник 3900евр.

    12 23 Отговор
    Докато Ердуган е на власт цените още ще паднат. Надали има луди да инвестира в толкова неясна обстановка.
  • 12 Гост

    32 9 Отговор

    До коментар #3 от "ALO ALO":

    Е то при сегашните цени на жилищата в България, коя инвестиция в тях би се избила в разумни срокове?! Това време свърши някъде около 2002год,, когато купих 125 кв.м. апартамент, старо стройтелство в Лозенец, София за 55 000лв., да лева, а с парите от първата ми студентска бригада през 2009г. в Англия, си купих 77кв.м обзаведен апартамент в центъра на родния ми град ( тогава все още беше с население от 111 000) за 7000 марки! Е това е инвестиция в имот!!!

    Коментиран от #15

  • 13 Брокер

    16 3 Отговор
    Мили деца,за съжаление и там имотите са с пари
  • 14 Шарлатани или гурута ?

    43 1 Отговор
    Всички брокери твърдят, че имотите си запазват стойността по време на инфлация. Поглеждаме в Турция, висока инфлация със спад на цените на имотите. Идва и следния въпрос, брокерите финансови гурута ли са или дребни шарлатани ???
  • 15 DM-ретро

    47 2 Отговор

    До коментар #12 от "Гост":

    Ало, бригадира от Англия. През 2009 в Европа отдавна е въведено еврото. Германската марка се използва до 2002. Трябва да имаш много развита фантазия, през 2009 да си купиш апартамент за 7000 марки. Само да припомня,че преди въвеждането на валутния борд, курса марка/лев беше 1:1. Не знам какво си работил на тази бригада (ако въобще си бил на бригада), но ми се струва, че парите които ще си изкарал най- много да са ти стигнали за един 10 год.Golf.

    Коментиран от #16, #17, #18

  • 16 Пешо

    17 1 Отговор

    До коментар #15 от "DM-ретро":

    Не му обръщай внимание,развълнувания човек губи раум.
  • 17 човека

    12 2 Отговор

    До коментар #15 от "DM-ретро":

    е имал предвид 1999г.
    Тогава за 4 месеца бригада са се вадели по около 5-6хил паунда, което беха много пари в БГ(а дори и за стандарта на УК: тогава къщите извън Лондон масово са стрували по 20-30хил паунда)

    Когато аз отидох на бригада цените вече изхвърчаха в небесата и накрая можех да си купя единствено голф :))
  • 18 Гост

    14 0 Отговор

    До коментар #15 от "DM-ретро":

    Така е моя грешка за 1999год. говоря.
  • 19 Алито от София

    5 1 Отговор
    И как по точно ще си купите апартамент в Истанбул че не мога да се сетя, там отдавна е спряно да се строй, що вече няма място, турците които България изгони, Ердоган и даде жилища в Истанбул на 20 км. от центъра, сега се водят към централен район, и целия Истанбул е застроен, с изключение на един район около черно море от който градът черпи кислорода и вода, в Анкара цените са като у София, на долу в азиатската част вече е евтино и покрай морето, но трябва да си пенсионер, поне с българска пенсия

    Коментиран от #22

  • 20 Порно

    8 0 Отговор

    До коментар #7 от "Тристаен в Мерсин € 20 000":

    Имаш ли си представа какво е в Мерсин?
  • 21 ЯЗЪК

    12 3 Отговор
    Да не цъфе и там някоя къща за мис Бикини , на Бойчо изгората Борислава ?
  • 22 фАНТОМасс

    4 1 Отговор

    До коментар #19 от "Алито от София":

    Пише се строИ с И , а не с Й !
  • 23 1122

    7 6 Отговор
    Като са толкова евтини върви си купи и живей там бе,какво си започнал да ни агитираш.Ръцете ти здрави ли са,че да можеш да си говориш с тях като отидеш да живееш там.
  • 24 Тайпи

    10 0 Отговор
    По евтини от в България, искаш да кажеш ,че в България са евтини, ами това обезмисля ходенето в Турция. Вземи си в България и го изплащай цял живот и дай на банките едно жилище даром. Браво на тази статия тя отразява всичко което е важно. За безмислено надутите цени на жилищата, за безумните печалби на банките, за невъзможността хората да си купят жилище. Но е пълно с празни жилища купени с цел да се изперат мръсни пари ,така наречените инвестиционни. Че наемите се увеличиха безбожно. Това коментирай, а не босфора.
  • 25 Шаран БГ

    2 4 Отговор
    Дали някой от пишещите прави разлика между БЪЛГАРИ и БЪЛГАРСКИ ГРАЖДАНИ ? Явно НЕ !! И ако е това е само от желание и политическа угодност към някого, за да бъде затрит окончателно българския народ...........дерзайте !!
    Нито турчина, арменеца, евреина, циганина, и всеки друг човек със собствено национално съзнание и идентичност в нашата държавица ще стане БЪЛГАРИН, нито българина ще стане французин или англичанин.!!!
    Политиците ни ще ни правят европейци и натовци и ще пращат децата ни по света да умират за ч„ужди интереси, а ние тук ще лапаме мухите..........БЪЛГАРИ та БЪЛГАРИ - ама майката му е Турция..... Така рече един "чист" българин !

    Коментиран от #27

  • 26 Едуард Петров-Едо

    3 0 Отговор
    Благодаря за статията! Турция е една изключително красива страна! Трябва да помислим за изселване в тази прекрасна страна, наша съседка! Ако ми позволят финансите, бих си купил имот и в Швейцария! Избрали сме БАЗЕЛ на Рейн, защото през мостовете отиваш в Германия! Там масово се карат колела, както в Дания, Швеция, Норвегия, Финландия, Холандия, Белгия и други!Турция и Швейцария - ДВЕ КРАСИВИ СТРАНИ! БОГ ДА ГИ ПАЗИ, СЪЩО И БЪЛГАРИЯ С ЕВРОПЕЙСКИЯ СЪЮЗ! АМИН!
  • 27 Едуард Петров-Едо

    1 0 Отговор

    До коментар #25 от "Шаран БГ":

    ШАРАНЕ, ОТ КОГА РИБИТЕ СТАНАХА ЧИСТИ БЪЛГАРИ? Е, няма как да ти се приемат съжденията, защото демонстрираш страх и притеснение от името си! А както е казал Сенека: ,,Името отразява Същността! ШАРАН ЗНАЧИ речна риба!