Last news in Fakti

10 Януари, 2003 00:00 1 232 0

5 на сто намаление за данъци, платени до края на януари

  • данък-
  • годишен-
  • патентен-
  • облагане-
  • трябва-
  • регистрация-
  • данъка-
  • дейност-
  • срокът-
  • подаване-
  • патентен данък-
  • годишен патентен данък-
  • окончателен годишен патентен
До 14 януари е срокът за подаване на декларации за облагане с окончателен годишен (патентен) данък. Ако целият дължим налог за годината бъде платен до края на месеца, ползват се 5% отстъпка. Иначе внасянето му може да стане на четири равни вноски. За първото тримесечие срокът е до 31 януари, за второто - до 30 април, за третото - до 31 юли, и за четвъртото - до 31 октомври. Валидна е и попълнена данъчна декларация, разпечатана от Интернет страницата на Главната данъчна дирекция. Декларацията за патентен данък може да се изпрати и по пощата, като за дата на подаване се приема датата на пощенското клеймо.

Глобата за неспазен срок
за деклариране на патента е до 500 лв., а за неверни данни - 1000 лв. За недеклариране на дейност, подлежаща на облагане с патент, санкцията е двукратният размер на данъка.
През 2003 г. на облагане с окончателен годишен (патентен) данък подлежат физически лица, нерегистрирани по Търговския закон, еднолични търговци, местни юридически лица и местни неперсонифицирани дружества, които извършват посочените в Закона за облагане доходите на физическите лица (ЗОДФЛ) патентни дейности и имат оборот за предходната година до 75 000 лв.
Отменя се критерият за брутна площ в размер 5 лв. на кв. м при определяне на патентния данък. Лицата, извършващи патентна дейност, вече няма да имат избор дали да плащат еднократен годишен данък или корпоративен данък. Те ще се облагат само с патентен данък, а ако имат и друга дейност, за нея трябва да водят отделно счетоводство.
Декларацията по чл. 41 от ЗОДФЛ трябва да бъде подадена до 15 април 2003 г. дори и ако доходът е под облагаемия годишен минимум от 1320 лв. Самият данък се плаща до месец след това, а с 5% отстъпка - до края на този месец.
Време е и за подаване на месечни справки-декларации за регистрация по ДДС, чийто срок е всяко 15-о число на месеца.
Срокът за декларациите за данъка върху печалбата, данъка за общините и останалите корпоративни данъци за 2002 година е 31 март.

Данък печалба
Ставката за корпоративния данък е единна - 23.5%. За първи път 100% ще се преотстъпва данъкът за фирмите, инвестирали в общини с безработица 50% над средната, посочени в списък, утвърден от министъра на финансите. Обектите на фирмите трябва да са изцяло в тези райони и 80% от персонала им да е с постоянен адрес в тях. Преотстъпването ще може да се ползва 5 последователни години.

Данък добавена стойност
ДДС сметката вече е задължителна не само за откриване, но и за ползване, когато сумата на начисления за доставката данък надхвърли 1000 лв. Под тази сума ползването й е доброволно. Прагът за задължителната регистрация е 50 хил. лв., а възможността за доброволна регистрация по закона отпадна във връзка с преговорите с МВФ.

Виолета СТОЕВА
[email protected]


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА