10 Март, 2022 09:21 5 531 4

Спряха продажбата на общински имоти

  • поморие-
  • имоти-
  • община

Става дума за имоти на търг с явно наддаване в Поморие, Медово, Горица, Бата, Каблешково, Каменар, Лъка

Спряха продажбата на общински имоти - 1
Снимка: М. Богданова ©

Общински съветници от Поморие се обявиха против продажбата на търг на общински имоти. Съветниците определиха решението като декапитализация на общината, съобщи БНР. Продажбите на търг с явно наддаване за терени в Поморие, Медово, Горица, Бата, Каблешково, Каменар, Лъка и други населени места на общината създаде напрежение между съветници и кмет. Предложенията бяха групирани в над 10 докладни.

Най-апетитният терен е в Поморие с над 9 000 кв. м и начална тръжна цена 819 150 000 лева. Справката показва, че най-много-27, но с най-малък размер между 270 и 400 квадратни метра са терените в Лъка. Началната тръжна цена там се движи между 8 000 и 15 000 лева.

По думите на съветника от БСП Никодим Стоянов в рамките на трите мандата са продадени 377 имота на обща стойност 10 340 000 лева. Това гласи справка, поискана от общината. Той лансира идеята при продажба на терени за строителство да се иска дялово участие, така че общината да има жилищен фонд.

"Ако си спомняте, обществеността се беше надигнала заради имот под емблематичния паметник на Яворов. Там трябваше да се изгради хотел. Хората се надигнаха тогава, но така или иначе този имот беше продаден", каза Стоянов.

Според заместник-кмета с ресор "бюджет и финанси" Янчо Илиев справката показва какво е разпореждането. "Но не бива да се забравя, че голяма част от имотите и парцелите, които влизат вътре, са на хора, които са безимотни и искат да си построят нови парцели. Такива има както в града, така и в селото в общината. Така те са създали свои домове и семейства", каза Илиев.

Кметът Иван Алексиев определи позицията на опозицията като "висша форма на популизъм".

"Кмет съм от ноември 2011, така че не е коректно и тази година да включвате в справката. Отделно от тези 370 имота има изчистване на съсобственост-даваме възможност на хората по населени места да си реализират имотите, а не с някакви 30-40 квадрата общината да им тежи", обясни Алексиев.

Според него са продадени 3-4 апартамента, които от 20 години са дадени на социално слаби и те по закон имат правото да си ги купят. Продадени са и земеделски земи и дворни места, но преди всяко предложение се гласува Програма за управление на общинската собственост, уточни градоначалникът. Терените, одобрени за продажба на последната сесия, също са включени в нея.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 5 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 до автора

    12 1 Отговор
    "начална тръжна цена 819 150 000 лева-Да не разпродават златния рерзерв на страната извинете ???Някой гледа ли ,какво се публикува въобще.Това Поморие станали по скъпо от Монако.
  • 2 един от многото

    4 1 Отговор
    Че то има ли още някакви имоти в Поморие които да не са на руснаци?
  • 3 Жоро

    3 0 Отговор
    Само схеми
  • 4 Тия добре ли са?

    2 0 Отговор
    90 000 лв за кв м общински терен. Гларус им е изпил малкото мозък.