10 Февруари, 2003 00:00 522 0

"Софийска вода" инвестира по 40 лв. в столичанин за година

  • дружеството-
  • софийска-
  • година-
  • вода-
  • концесионна-
  • около-
  • саутуърт-
  • софийска вода-
  • концесионна година-
  • втората концесионна година-
  • през втората концесионна
"Всяка фактура над 25 лв. се проверява. Вероятността за некоректни сметки е 1,6%", обясниха вчера от "Софийска вода". 334 659 фактури са издадени през първия месец на тази година. Само 917 от тях са за над 100 лв. 2414 от сметките са за между 50 и 100 лв., а 9283- за между 25 и 50 лв. Масовите плащания са до 25 лв.- 322 045 от всички.
През 2002 г. са подменени близо 80 км тръби и сградни отклонения
което се равнява на около 3,5% от цялата мрежа. "Ако продължим със същите темпове, за 30 години бихме могли да подменим цялата мрежа", коментира шефът на компанията Джим Саутуърт. Основен приоритет на дружеството през идните 4-6 месеца ще бъде изработването на двата хидравлични модела - за водопроводната и канализационната мрежа. "Това е нещо уникално за Централна и Източна Европа и е особена важно за дългосрочното планиране", обясни Саутуърт.Най-крупният проект 2003 г. ще бъде
пречиствателна станция "Кубратово"
От дружеството предвиждат да използват утайките за производство на газ-метан и така да свият разходите си за електроенергия.
"Софийска вода" се отчела за изпълнението на ангажиментите си през втората концесионна година пред мониторинговото дружество "Омонит". До края на месеца се очаква да бъде изяснен и въпросът с глобите, които ще трябва да плати концесионерът за различни нарушения. За отклонения от заложените в концесионния договор стандарти "Софийска вода" смята, че трябва да бъде глобена с по-малко от 200 000 лв. "Омонит" предлага 200 000 лв. да бъде само глобата заради едно нарушение- липсата на водоноски във Владая, когато по коледните празници на 2001 г. хората в квартала останали без вода.
Според експерти на дружеството за това провинение глобата не би трябвало да да надхвърли 25 000 лв. За първата концесионна година концесионерът бе глобен с 263 000 лв.
"Инвестиционните планове и разходи на "Софийска вода" за идните 22 години да ясни до октомври", обеща главният изпълнителен директор на дружеството Джим Саутуърт. Той отчете, че през втората концесионна година компанията му е инвестирала около 52 млн. лв. Това прави средно по 142 800 лв. на ден, по около 116 лв. на клиент, или средно по 40 лв. човек, пресметнаха от дружеството. От началото на концесията досега те са вложили в мрежата малко под 90 млн. лв.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА