Last news in Fakti

4 Август, 2020 15:21 8 628 32

Толкова здрави тръби, че селяни ги ползвали за комини

  • пловдив-
  • вода-
  • книга-
  • захранване

Как се е захранвал Пловдив с вода

Как развитият културен и икономически център на Тракийската низина - Филипополис се е захранвал с вода пред изминалите векове? Много синтезирано и добре е описано това в книгата "Пловдив" на Тянко Йорданов, където особено внимателно е застъпено географското месторазположение на града, като фактор за неговия многовековен път на разцвет, а понякога падение.

Пловдив се е захранвал хиляди години благодарение на Римския акведукт, чийто останки и до ден днешен са видни. И не само - тръбите били толкова здрави, че доскоро са влагани в къщите в околията. Ето и част от разказа за водоснабдяването на Пловдив, цитиран от TrafficNews.

Немалко значение за разцвета и хигиената на Пловдив през римската епоха имал и водопроводът. Той хващал водите на постоянни извори в подножието на Родопите при селата Куклен, Новосел и Марково и по глинени тръби ги отвеждал до големия утаечен басейн (при село Марково). Тези римски глинени тръби са толкова здрави, че до неотдавна селяните от горните села ги изваждали от земята и използвали за комини. Главният водопровод е бил изграден от камъни, добре изпечени тухли и хоросан. Отгоре е бил покрит с каменни плочи. Този водопровод, дълъг повече от 18 км, през с. Коматево и край Хълма на освободителите навлизал в града от запад, достигал Трихълмието и оттам водата се разпределяла по обществените чешми, бани, перални и др. Водопроводът бил толкова добре изграден, че в продължение на повече от хиляда години е снабдявал Пловдив с вода. Той е разрушен от турците при завладяването на града. Останки от основите на колоните, които поддържали водопровода, все още се разкриват по неговото трасе, по което сега са се ширнали натежали с плод лозя, овощни, зеленчукови градини и пр. Колоните на водопровода са били характерно украсени.

Акведуктите са построени през II-III век, а следите от сложната водоснабдителна система на римски Филипопол още се виждат в и около града. Двата акведукта, които довеждали водата на изворите при родопските села Куклен и Марково, са най-забележителните и значителна част от западния акведукт е запазена толкова добре, че днес можете да я видите на Коматевско шосе, след като през 1980-те тя бе реконструирана.

Дали Пловдив отново ще може да се похвали с майсторско и здраво водозахранване за векове напред и гражданите му ще се радват на кристално чиста вода, тепърва предстои да разберем.


Поставете оценка:
Оценка 3.1 от 8 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 мдам

    75 5 Отговор
    Дошли турците и го разрушили, тия примати нищо друго не могат !

    Коментиран от #23

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Истината е, че турците вдъхват живот

    10 48 Отговор
    на Филипополис. Когато османците идват тук Филипополис е полуразрушено градче намиращо се на територия която често сменя притежателите си. Турците го превръщат във важен търговски център намиращ се на пътя към европейските им владения. Тръбите които са заровени в земята и водоснабдяват града също са положени от турците, римляните използват открити аквадукти. Въобще българите с историята сме олеле майко....с редки изключения.

    Коментиран от #4, #9, #28

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Да да

    29 4 Отговор
    Всичко е създадено от турците! Стените на Константинопол отидоха за да строят кокошарници! А камъните от нашата базилика за строежа на шиб,аната ракета в Шумен!

    Коментиран от #7

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Камъните от Преслав ще трябва

    14 3 Отговор

    До коментар #5 от "Да да":

    Да си ги търсиш от барон Хирш който ги използва за железницата си. Четете я тази история бре, тя е за вас!!!
  • 8 наму

    26 6 Отговор
    Как пък нещо не изградиха тия Турци?Където са минали само разруха!

    Коментиран от #10, #12, #15, #27

  • 9 ИМПЕРИАЛИСТ

    17 0 Отговор

    До коментар #3 от "Истината е, че турците вдъхват живот":

    Константин Велики е докарал вода в столицата на Римската Империя с водопроводни тръби от България (GIBI, том V, c. 323, 1964).

    Коментиран от #11, #24

  • 10 Аааааа тука си грешка

    12 0 Отговор

    До коментар #8 от "наму":

    Направиха 4 ракети около Света София! Юрий Гагарин с едната обиколи земята!
  • 11 Тука става дума

    3 3 Отговор

    До коментар #9 от "ИМПЕРИАЛИСТ":

    За столицата на източна Румелия...
  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 МММ

    9 3 Отговор

    До коментар #12 от "Хохохо":

    Я помисли пак каква е била България преди и след турците

    Коментиран от #17, #26

  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Госあ

    9 5 Отговор

    До коментар #8 от "наму":

    Затова Испания са по добре. Арабите са оставили нещо, гаджала от анадола може само да руши. За Европа си отварят устенцата....

    Коментиран от #19

  • 16 😂😂😂😂😂

    25 4 Отговор

    До коментар #12 от "Хохохо":

    Османската паплач като дойде, завари двете най-развити страни в света(технически и икономически) когато си тръгна ги остави 500 години назад от другите! Не случайно където е стъпил османски карал и до днес е нищо! До Виена стигат, и не случайно от Виена нататък са богатите страни в света! Там където исляма не е омърсил земята!

    Коментиран от #18, #25

  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Хохохохо

    3 10 Отговор

    До коментар #16 от "😂😂😂😂😂":

    Прекрасно си очертал границите на православието. Защото османците и в Русия не стигат ама нещо там не са богати като католиците.

    Коментиран от #20

  • 19 Хохохо

    5 6 Отговор

    До коментар #15 от "Госあ":

    Гаджала най-добре руши илюзиите на Ганчо за някаква значимост....хахахаха
  • 20 😂😂😂😂

    4 3 Отговор

    До коментар #18 от "Хохохохо":

    Прочети си отново коментара! Само ти разбираш какво си искал да изразиш!
  • 21 Pokoloko

    19 4 Отговор

    До коментар #12 от "Хохохо":

    Отиди да видиш в Хърватия и Словения какви сгради има, Турците до там не са стигнали, има къщи на по 400 години, колко сгради в България има на 400 години. Там няма и "роми".
    Тая паплач откъдето е минала...
  • 22 123

    14 3 Отговор
    В България, освен джамии няма сгради, дворци и общественни стоежи направени от османците.В мнозинството си останките от османско време са кирпичени къщи, а на българите не е било разрешено да поставят възполинателни надгробни плочи та дори няма и български гробища от османско време.
  • 23 Кокорчо🙄

    5 8 Отговор

    До коментар #1 от "мдам":

    А селяните като тебе си построили основи за къщите си, ганьо си е ганьо, първо веднага другия му е виновен пък не види себе си
  • 24 Кокорчо🙄

    2 4 Отговор

    До коментар #9 от "ИМПЕРИАЛИСТ":

    Аз си мислех че са испански произведени в Китай, затова има 80 %течове, факти, горе долу за 50 мил, бг пари
  • 25 Европеец

    6 11 Отговор

    До коментар #16 от "😂😂😂😂😂":

    На българина все някой друг му е виновен! Българина трябва да работи много здраво! Османците ги няма от 1878г а българина още се оправдава с тях!

    Коментиран от #31

  • 26 Запознат

    5 10 Отговор

    До коментар #13 от "МММ":

    И каква е била преди турците? Ако е била толкова силна и напредничава, защо е завладяна от" изостаналите" турци?
  • 27 Истината

    5 13 Отговор

    До коментар #8 от "наму":

    Изградиха мостове и тунели под Босфора за милиарди долари! Една от най- големите язовирни стени също се намира в Турция, най- голямото летище в света също се строи в Турция! А кога ще закърпим дупките по пътищата тука? Пуснаха високо скоростни влакове в Турция и се строят още жп линии! А в европейска България влака се движи с 60км в час!
  • 28 Ловец

    3 7 Отговор

    До коментар #3 от "Истината е, че турците вдъхват живот":

    Прав си, но Ганю не възприема!
  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 30 1122

    6 1 Отговор
    Какво хубаво можеш да очакваш от турците?Някой да знае освен джамии и някоя баня нещо да са строили нещо,да е останало като културно наследство за света?
  • 31 Nihgtrunner

    6 1 Отговор

    До коментар #25 от "Европеец":

    Турците, може и да ги няма, ама наследството им е тук. Оставили са ни в наследство порядките си, мисленето си и бита си. Де са стъпили турците само разрушение и плостотия са оставили. Загледай се в наследството на Английската империя.
  • 32 Римляните ги направили

    3 0 Отговор
    а ромите ги развалили 2000 години по-късно....