Last news in Fakti

14 Април, 2022 11:43 5 762 6

Поскъпват жилищата на вторичния пазар

  • финландия-
  • жилища-
  • цени-
  • поскъпване-
  • вторичен пазар

Увеличение от 3.2% е регистрирано във Финландия

Поскъпват жилищата на вторичния пазар - 1
Снимка: Shutterstock

С 3.2% са се увеличили цените на жилищата от вторичния пазар във Финландия през февруари тази година спрямо същия месец на миналата. Според предварителни данни на Националния статистически институт на Финландия, през февруари 2022 г. цените на апартаментите на вторичния пазар са се увеличили с 1,5% на месечна база и с 3,2% на годишна. Ръст се наблюдава във всички големи градове и региони, с изключение на Тампере и Западна Финландия.

В големите градове цените на старите апартаменти са се увеличили най-много на годишна база в Турку (+7,5%) и Оулу (+5,1%). От 2015 г. стойността на квадратен метър жилищна площ е нараснала с около 28% в Турку и 8% в Оулу. В Голям Хелзинки апартаментите в старите жилищните сгради са поскъпнали с 2,5%, а в градските къщи - с 8,3%. Данните са на годишна база.

По отношение на големите региони цените на старите апартаменти са се повишили през февруари спрямо предходната година най-много в Южна и Северна Финландия. В сравнение с 2015 г. цените в южната част на страната са скочили с над 15%. В Северна Финландия те са намалели с 1%, в Западна с 1,4% и в Източна – с 19%.

По предварителни данни общата стойност на жилищните сделки през 2021 г. е над 20 млрд. EUR, което е с близо 20% повече спрямо 2020 г. Реализирани са110 000 сделки с жилища, което е с 13% повече спрямо година по-рано.


Поставете оценка:
Оценка 2.3 от 4 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Логика

    6 2 Отговор
    Доходите падат в световен мащаб.Имотите се вдигат.Какво следва?

    Коментиран от #2

  • 2 гост

    6 6 Отговор

    До коментар #1 от "Логика":

    Следва ново печатане на пари и ново поскъпване на всичко.А робите да бачкат.

    Коментиран от #3

  • 3 3336

    13 1 Отговор

    До коментар #2 от "гост":

    Какво ново печатане, ФЕД от другия месец започва разпродаване на блогации, обратното на печатане. Лихвите излетяха нагоре от 2,7 на 5% по 30г ипотеки. Повече четете, по малко пишете.
  • 4 Фоп

    9 0 Отговор
    Е скоро ще падат. В момента гледам Лагард и ЕЦБ до започва да намалява покупките на Бонд асет пърчасес или тн.ипотеки скрити в тях :) Сега хем имот ще има ама и заплатите ще падат от инфлацията.
  • 5 да де

    2 2 Отговор
    3.2 % увеличение на имотите на годишна база на фона на 20% инфлация на базовяите стоки и услуги си е едно понижение съ3 16.8%. Ако същия този имот бива изплащан през ипотека - трябва да се отчете и лихвения процент. Хайде още 2-3 процента в канала Таксите за поддръжка и данъците - и те в канала. Следователно имаме 30% намаление на цената на имотите на годишна база. Кой е този наем, който ще компенсира 30% загуба за годна? Не и във ФИнландия при техните цени на имотите.
    Защото видите ли, уважаеми хоросанояди, колкото по-скъп е имотът, толкова повече се увеличава периодът на изплаането му при отдаване под наем. В елитните райони на Париж, в Монако и Лондонското сити изплащането в рамките на един човешки живот понякога е невъзможно.
    Защо биват кувани такива имоти ли? По много причини. Но първата е, че купувачите имат бол пари и са купили.инвестирали вече във всичко друго. А в друг често срещан случай, просто собствениците са получили имота по наследство.
  • 6 архитекта

    0 0 Отговор
    Финландия не е интересна. Париж е добро място за инвестиция във НИ. Но си има подходящи квартали за целта.