Last news in Fakti

16 Юни, 2022 10:07 13 014 11

Рязко поскъпване на този тип жилища

  • финландия-
  • жилища-
  • вторичен пазар-
  • цени-
  • поскъпване

Старите апартаменти във Финландия отчитат ръст

Рязко поскъпване на този тип жилища - 1
Снимка: Shutterstock

Цените на апартаментите от вторичния пазар през април във Финландия са се увеличили с 0,8% на месечна база и с 3,2% на годишна, сочат данните на Националния статистически институт на страната. Годишният ръст е 2,6% в шестте най-големи града и 4,5% в останалите региони.

Тампере, Турку и Еспоо регистрираха най-голямо увеличение сред най-големите градове в страната, като цените на старите жилища са се повишили съответно с 5,4%, 5% и 4,7%. Цените в столичния район отчитат ръст от едва 1,9%. Поскъпването на жилищата от вторичния пазар е значително по-малко спрямо средните стойности за Финландия. В Хелзинки то е 1.6%.

Пазарната активност остава изненадващо силна въпреки ситуацията в Украйна. „Пазарът се успокои и високото ниво на активност, наблюдавано по време на кризата с коронавируса, очевидно приключи. Но продажбите все още са по-високи, отколкото преди 3 години, т.е. преди началото на пандемията“, казва Юхо Кескинен, икономист във Финландското ипотечно дружество (Hypo).

„Изглежда, че инвеститорите в недвижими имоти бяха по-шокирани от ситуацията в Украйна, отколкото хората, които търсят нови жилища, което се отразява в динамиката на цените, особено в столичния регион“, добавя експертът.

Сделките със стари къщи обаче се забавиха. Предварителните данни показват, че продажбите на агенциите за недвижими имоти намаляват с 15% спрямо съответния период година по-рано. Кескинен смята, че това развитие до голяма степен се дължи на предпазливостта на инвеститорите.

„Нарастващите разходи и лихвени проценти подкопават печалбите на инвеститорите, тъй като голям брой малки апартаменти, чието строителство е започнало още преди войната в Украйна, ще бъдат завършени тази година. Хората, които искат собствено жилище, продължават да търсят пространства, които улесняват дистанционната работа, а цените на по-големите жилища ще продължат да се покачват и тази година“, казва икономистът.

Ситуацията е благоприятна за много първи купувачи на жилища, казва Кескинен: „Хората, които търсят първото си по-малко жилище, имат възможността да бъдат по-предприемачески настроени в преговорите за цените, защото цените на едностайните апартаменти падат тази година дори в традиционните центрове на растеж.“


Поставете оценка:
Оценка 1.8 от 5 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 🏴‍☠️🏴‍☠️🏴‍☠️Някой си🏴‍☠️🏴‍☠️🏴‍☠️

    18 1 Отговор
    И съответно нашите "брокери" прочели това вдигат цените с 26 и 45% :)
  • 2 ЛУДОСТТА НА АРХИТЕКТА

    15 1 Отговор
    ТИЯ ХВЪРЧАЩИ СТАЙ НЯМАТ ОТОПЛЕНЕ ЗИМАТА И С ТОВА ЯКО ОСТЪКЛЯВАНЕ САМО ЗА БУРЯ И ГРАДУШКИ!! МОЖЕ ДА ИЗГЛЕЖДА КРАСИВО НО В ЯПОНИЯ НЕ СТРОЯТ ТАКА! ТАЗИ СГРАДА НА СНИМКАТА ,НЕ Е ЗЕМЕТРЪСНО УСТОЙЧИВА , НЕ Е УСТОЙЧИВА НА УРАГАНИ И ГРАД!
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 4779

    20 1 Отговор
    Най голямата брокерска агенция в САЩ Redfin вчера обяви, че съкращава 8% от персонала си- брокери. Причината е намаляло търсене със 17% на услугите им спрямо очакванията.
  • 5 Гост

    3 13 Отговор
    Дръще си хартииките в банки при нулева лихва.До края на юни бензина ще скочи до 4лв.С тая жестока инфлация с хартииките догодина ще си купите колело вместо жилище

    Коментиран от #7, #11

  • 6 МирО

    10 1 Отговор
    Поредната статия с подтекст ("купувайте имоти"), но както и повечето други от този тип не отазява дйствителността.
    Финландия както и България ще са първо в стагфлация 1-2 години, след което (в добрия случей) 2-3 години в стагнация.
    Нормалната реакция, когато една държава е в киза - хората свиват разходите (наемателите отиват при роднини,
    гледат да не правят излишни разходи), от една страна, а от друга семействата гледат да докарат някой лев към семейния бюджет (повишава се броя на предлаганите жилища под наем) ---- крайния резултат е спад на цените на наемите. Спадът в цените на наемите води до срив в цените на имотите и .....
    С две думи цените на имотите тръгват надоло - КОЙТО СЕ Е ПРЦАКАЛ ДА КУПИ НА ВИСОКА ЦЕНА, ЩЕ ПИЕ ЕДНА СТУДЕНА ВОДА.
  • 7 До брокер гост

    12 1 Отговор

    До коментар #5 от "Гост":

    Ех тези брокери, все в чуждата банкова сметка гледат. Гледайте си вашата празна паница, не мислете за чуждото.
  • 8 Спас

    12 1 Отговор
    Биткойните се сринаха, очаквам скоро това и при имотите. Въпрос на месеци е. Банките ще започнат да вдигат лихвите. В Сащ ипотечните кредити от от 2,7% станаха на 6,7% само с вдигане на основният пункт с 0,75 а се очаква да вдигат още. До края на септември това се очаква и в Европа. Много хора ще изгорят, затова че са си купили скъп имот на ниска лихва. Накрая банките ще се напълнят с кутийки. С тях по лесно се преговаря.
  • 9 Гост

    1 8 Отговор
    До 7 -не съм брокер,занимавам се с финанси
  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.