Last news in Fakti

13 Февруари, 2003 00:00 649 0

Депутатите увеличиха стажа за нотариусите

  • нотариус-
  • които-
  • правоспособност-
  • нотариусите-
  • върху недвижими имоти-
  • права върху недвижими-
  • вещни права върху
Тригодишен стаж и юридическа правоспособност по Закона за съдебната власт ще бъдат сред изискванията, на които трябва да отговаря едно лице, за да придобие правоспособност на нотариус, реши парламентът, който прие на второ четене промените в Закона за нотариусите и нотариалната дейност. Досега изискваният стаж беше две години.
Освен порицание, предупреждение за лишаване от правоспособност, лишаване от правоспособност за срок от 3 месеца до 5 години промените предвиждат дисциплинарно наказание за нотариусите глоба от 100 до 1000 лева.
Депутатите приеха, че помощник-нотариусът може да извършва съгласно указанията на нотариуса всички действия от неговата компетентност без актове, с които се учредяват, прехвърлят, изменят или прекратяват вещни права върху недвижими имоти и такива, с които се признава правото на собственост или ограничени вещни права върху недвижими имоти. Актовете за нотариално завещание и за отмяната му и за учредяване или заличаване на ипотеки също няма да са в правомощията на помощник-нотариусите.
Парламентът реши, че когато в населеното място няма нотариус или районен съд, кметските наместници ще могат да удостоверяват подписите на частни документи, които са едностранни актове и не подлежат на вписване, както и верността на преписи, извлечения от документи и книжа.
Oтпадна предложението на правителството на 20 000 жители да има един нотариус и се запази досегашното положение - на 10 000 жители - един нотариус.
Любен Корнезов от Коалиция за България каза, че при сегашната норма в страната трябва да има 950 до 1000 нотариуса, а те са само 450. Той попита защо не се правят конкурси за нотариуси и посочи, че в район Ямбол няма нито едни нотариус. Отпадането на текста беше подкрепено и от парламентарната правна комисия.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА