Last news in Fakti

15 Февруари, 2003 00:00 2 283 1

Расте броят на жалбите срещу незаконните строежи

  • строителство-
  • строежи-
  • сгради-
  • строеж-
  • закона-
  • според-
  • незаконно-
  • строежа-
  • жалби-
  • година
Нараства общият брой на постъпилите жалби и преписки в Дирекцията за национален строителен контрол (ДНСК). За миналата година те са близо 43 хил. , докато през 2001 г. са били 36 хил.
Според годишния доклад на ведомството по жалби на граждани или по заповед на различни министерства са проверени общо 7103 строежа и строителни площадки за установяване законосъобразността на разрешеното или извършеното строителство. При половината от тях са установени нарушения - съставени са

3497 констативни акта за незаконно строителство
349 са проверките по Черноморското крайбрежие, където основният проблем е незаконното строителство върху плажните ивици. Обикновено става въпрос за строежи и преместваеми съоръжения, изградени извън предвидените в одобрените схеми обекти, от трети лица и без разрешението на концесионерите.
Като главен приоритет от ДНСК отчитат ликвидирането на последиците от незаконното строителство в Слънчев бряг. Проверени са 91 хотела като за 46 е последвала забрана на ползване. Общо 71 са наказателните постановления на стойност 230 650 лв.
В столицата най-сериозен остава проблемът с

преустройствата и промяната на предназначението
на помещения в жилищни сгради. Само до края на август по постъпващи сигнали, жалби и молби ДНСК е издала 323 акта във връзка с незаконно извършени или ползвани без разрешение преустройства в жилищни сгради. 94 са заповедите за спиране на строителните работи. За 12 от преустройствата в София са отменени издадени от главните архитекти по райони разрешения за строеж. Тук най-често от администрацията нарушават изискването за одобрението на всички собственици на имота и нотариално заверено съгласие на преките съседи на преустройваната част от сградата.
Прави впечатление, че общият брой на решенията на ДНСК по административни актове на главните архитекти на общините (одобрения или откази за строителство) е пет пъти по-голям от издадените година по-рано - 197 за 2001 г. и 1124 за 2002 г. Почти тройно е нараснал и броят на заповедите за забрана за ползване на строежи (от 1183 на 3252). Тази санкция се налага, когато строежът не е приет по предвидения от закона ред. Сред тях са пет бензиностанции на OMV в столицата и още една в страната.
През миналата година по заповед на началника на ДНСК

са премахнати 76 строежа
Според законодателството една сграда трябва да бъде разрушена, ако няма абсолютно никакви възможности за узаконяването й. Повечето от тези строежи са пристроявания и надстроявания към съществуващи сгради, нерегламентирани гаражи или временни обекти. Сред тях са принудително премахнат строеж-преустройство на магазин в букмейкърски пункт на ул. “Ст. Караджа” в София, както и 24 гаража в ж к “Младост 4”. Предстои разрушаването на още 42 строежа.
Какъв е действителният брой на сградите извън закона, за които може да се проведе процедура по узаконяване не може да се каже. Понятието за незаконен строеж обхваща както сгради, построени без разрешение или в несъответствие със строителната документация, или преустройства на части от тях в разминаване с книжата. По-голямата част от строежите, които от ДНСК определят като незаконни са наследени от последните години.
Другият проблем пред работата на надзорниците е, че всеки втори акт, издаден от ДНСК се обжалва от потърпевшите.
Значителна част от предложенията на ДНСК, относно административното производство по обжалване на строителните книжа, административния контрол и невъведените в експлоатация строежи, бяха включени в проекта за

изменение на ЗУT
На първо четене на закона беше прието според вида на строежите те да се разделят на шест категории според значимостта на обекта и рисковете при експлоатацията. Държавно-приемателна процедура ще има само за най-значимите строежи. За тях се въвежда принципът на държавно приемане и разрешаване за въвеждане в експлоатация. За останалите категории се издават само удостоверения от главния архитект на общината. Значително се съкращава процесът на разрешаване на ново строителство. Увеличават се санкциите за незаконно строителство и за други нарушения на закона. На възложител или строител, продължил да изгражда спрян строеж, ще се налага глоба до 100 000 лева.

Елена Маркова
[email protected]


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 5339

    0 0 Отговор
    Крайно време е да се въведе не само административна, но и наказателна отговорност при извършени незаконни строителни преустройства в жилищни сгради - етажна собственост, тъй като тези преустройства засягат не само сигурността на самата сградна конструкция, но и сигурността на живущите там ...