Last news in Fakti

10 Март, 2003 00:00 955 0

Недоволните от цените на парното да се откажат от услугите на "Топлофикация"

  • гражданите-
  • потребителите-
  • закон-
  • цената-
  • министър-
  • ковачев-
  • енергетиката-
  • топлинно-
  • енергия-
  • бъдат-
  • счетоводство-
  • информация-
  • топлофикация-
  • министърът-
  • граждани-
  • които-
  • преди-
  • енергийната-
  • топлинно счетоводство-
  • министър ковачев
Преди близо 12 години министър-председателят Димитър Попов стана известен с фразата "За Бога братя, не купувайте". Днес положението е още по-трагично, след като министърът на енергетиката Милко Ковачев призова недоволните граждани да се откажат от услугите на топлофикационните дружества. Трагедията се състои в това, че ако преди, бившият премиер не можа да се справи с дребната спекула на новоизлюпилите се частници, то днес министърът на енергетиката не може да се справи с държавните (подопечни му) фирми, които всяка зима побъркват все по-бедните български граждани с космически сметки за парно.
Фактите са стряскащи.
20 на сто от доходите на едно домакинство отиват за покриване на сметките за ток и парно, призна министър Ковачев, при поредната дискусия за високите цени на предприятията-монополисти. Вместо да се предложи увеличение на доходите на гражданите, министър Ковачев намери частично решение на проблема в това недоволните от услугите на "Топлофикация" да се откажат от централно топлоснабдяване и да задоволяват потребностите си, както преценят за добре. Не е нужно гражданите да се карат с институциите или доставчиците, а да се разберат помежду си.
Министърът отхвърли и упреците на потребителските организации, че подготвеният нов Закон за енергетиката, нарушава конституционните права на гражданите.
Новият вариант частично решава обтегнатите взаимоотношения монополист-потребител. Дефектите на действащия закон се възпроизвеждат в проектозакона, смята Павел Кърлев, председател на Федерацията на потребителите. Той даде пример с чл. 59, ал.4 от Закона за енергетиката и енергийната ефективност (ЗЕЕЕ), който гласи, че "енергийните предприятия ползват безвъзмездно части от сгради за монтиране на средства за измерване и други съоръжения, свързани с доставката на електрическа и топлинна енергия и природен газ и обслужващи потребителите в сградата." В новият закон този член е козметично пипнат, но смисълът му е абсолютно същия. В световната правораздавателна система не съществува практика закон да принуждава потребителите да предоставят на доставчика частната си собственост.
В условията на задължително и безалтернативно налагане на услугата топлоснабдяване, фирмите за топлинно счетоводство, топлофикациите и МЕЕР под формата на фирмена тайна, отказват да осигурят необходимата информация, за да могат потребителите да проверят коректността на формираните им такси. Според Федерацията на потребителите, така се нарушават конституционните права на гражданите на право на информация, гарантирано от Конституцията.Вместо рекламираната в началото възможност да предоставят необходимата ежемесечна информация на потребителите за управление на техните разходи,
фирмите за топлинно счетоводство оскъпяват продукта
който предлага "Топлофикация".
Начинът на формиране на сметките е порочен - 11 равни ежемесечни вноски по прогнозирано, а не реално потребление и една изравнителна след края на сезона. В края на последния отоплителен сезон на много хора бяха начислени неправомерно високи изравнителни сметки. Разделянето на цената на топлоенергията на два компонента - едната постоянна "цена за мощност" и другата променлива "цена за енергия, е насочено към облекчаване на гражданите в пиковите зимни месеци на плащане, смята министър Ковачев.
"Недоразумение" се получава и с топломерите. В досегашния закон гражданите трябваше да сключват задължително договори с фирми за топлинно счетоводство. В новия, обаче е записано, че те могат да се договорят направо с "Топлофикация".
Друг проблем, който вълнува гражданите е свързан със
загубите в енергийната система
Средно за годината те са между 25-30 на сто. Голямата част са кражби, а другата е от загуби по преноса и разпределението, в резултат на неефективна работа на системата. Въпросите, отправени към държавните институции е защо изрядните потребители трябва да плащат за тези, които крадат и какво се прави за намаляване на загубите на производствена електроенергия и с колко ще намалеят те до 2004 г. - датата на последното предвиждано повишаване на цената? При липсата на компенсации на увеличените цени, кражбите ще се увеличат допълнително. До 2004 г. цената на електроенергията за битовите потребители ще се увеличи с 15 % през юли 2003 г. и с още 10 % през юли 2004 г. По този начин цената след последното повишение ще бъде с 51,8 на сто по-висока от първоначалната преди повишенията. В енергийната стратегия се предвижда цената на тока да достигне 5,4 цента с ДДС. В момента дневната тарифа за битово потребление е около 5 цента с ДДС.
В Европа България е с най-висока консумация на електроенергия за единица произведен брутен вътрешен продукт. В същото време, поради драстичното свиване на икономиката, относителният дял на битовото електроснабдяване е силно нараснало спрямо промишленото - от 12-15 % до 40-45 %. Освен чрез поишаване на цените, държавата как мисли да стимулира спестяването на енергия, питат от Гражданския съвет "Социалдемократи".
До края на 2003 г.
няма да бъдат въведени регионални цени на тока
за битовите абонати, уикенд-тарифи и "такса мощност", съобщи Константин Шушулов, председател на Държавната комисия за енергийно регулиране. Проблемът е, че за уикенд-тарифите са нужни електромери с календар, а в България засега такива не се внасят.Проблемите в отношенията държава-граждани в частта енергетика остават. В обозримо бъдеще потребителите едва ли ще видят светлина в края на тунела. Промените, които държавата готви няма да бъдат въведени скоро, а и да бъдат приети бързо нормативните актове, практическото им прилагане ще отнеме доста време.
Милена Богданова
[email protected]


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА