18 Март, 2003 00:00 483 0

2004 г. започва строителството на АЕЦ "Белене"

  • ковачев-
  • милко
, Милко КовачевДо края на 2003 г. ще внесем в Министерскя съвет доклад с технико-икономически анализ за АЕЦ"Белене", а доизграждането й ще започне в началото на 2004 г. Това съобщи министърът на енергетиката Милко Ковачев в лекция пред студенти от Техническия университет в София вчера. Първоначално се предвиждаше строителството на централата да започне още през тази година. Структурата на производство на ел. енергия в страната ще се запази, като делът на ядрената ще остане около 40%, обеща Милко Ковачев.
Министърът обясни, че субсидирането на топлофикациите от бюджета ще бъде преустановено от идния отоплителен сезон. От субсидиите се облагодетелства едва 20% от населението, което е на централно отопление за сметка на останалите 80%, каза още Ковачев. Той призна, че климатичните стандарти за проектиране на сградни отоплителни инсталации са от Втората световна война и се нуждаят от спешна промяна.
Междувременно по искане на Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕВБР) бе отложен насроченият за вчера търг за избор на компания за изграждане на ново хранилище за съхранение на отработено ядрено гориво в АЕЦ "Козлодуй". Причината е, че банката е поискала конкурсът да се проведе на два етапа - на първия да се оценяват техническите параметри на постъпилите предложения, а на втория - финансовите. Новата дата за търга ще бъде определена след консултации с ЕБВР, обясниха от енергийното министерство.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА