Last news in Fakti

25 Януари, 2007 00:00 711 0

Застрояването на Слънчев бряг и Пампорово се разширява

  • застрояване-
  • регионалното-
  • ковачев-
  • строителството-
  • савин-
  • заповедите-
  • слънчев-
  • савин ковачев-
  • слънчев бряг
Териториите за застрояването на курортите Слънчев бряг и Пампорово се увеличават, след като Министерството на регионалното развитие одобри новите подробни устройствени планове за тези зони. Това става ясно от заповедите, публикувани в Държавен вестник, които са подписани от зам.-министъра на регионалното развитие и благоустройството Савин Ковачев. Те могат да бъдат обжалвани пред Върховния административен съд в 14-дневен срок от обнародването им чрез дирекция "Правна" на ведомството.

Заповедите са за девет урегулирани поземлени имота в курортен комплекс Слънчев бряг-запад. Предвижда се средноетажно жилищно застрояване до 5 етажа. Показателите са плътност на застрояване до 40%, кинт до 1.95 и озеленяване минимум на 50% от площта на имота. Инвеститорите на бъдещите строежи не са посочени с изключение на един, където ще строи Благой Балутев от Димитровград.

Една от заповедите на Савин Ковачев е за одобряване на план за регулация и застрояване на урегулиран поземлен имот в курорта Пампорово. Той се намира в местността Дунавски ливади на село Стойките, курортно ядро "Малина".

От 2005 г. с цел да се ограничи прекомерното застрояване на курортите с промени в нормативните документи беше дадено право на регионалното министерство да одобрява подробните устройствени планове за селищните образувания с национално значение. Савин Ковачев не беше открит за коментар.

Преди дни собственици на хотели на първа линия в Слънчев бряг протестираха срещу строителството на 5-етажна жилищна кооперация, която се изгражда върху дюните на брега. Собственикът на хотелите "Делта палас" и "Делта бийч" Огнян Сапунов съобщи, че за случая е сезирал Районната прокуратура в Несебър с искане за спиране на строителството и изясняване как е получено строително разрешение. То е издадено в края на 2006 г. от община Несебър на фирмата "Рубин 33", след като са минали всички процедури в регионалното министерство. Дюните върху, които се строи, пък се оказали незащитена територия и нямало пречка за градежа, установила екоинспекцията в Бургас.

Междувременно министърът на екологията Джевдет Чакъров издаде заповед, с която увеличи от 200 на 300 дка границите на защитената местност на островите Св. св. Иван и Петър в землището на община Созопол. В защитената територия се забранява строителството, разкриването на кариери, пашата на домашни животни, с изключение за лични нужди на жителите на фара, както и изнасянето на зайци от острова Св. Иван, пише в заповедта.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА