Last news in Fakti

30 Юли, 2007 00:00 652 0

Частници посочиха виновните за унищожаването на дюните

  • слънчев-
  • върху-
  • оазис-
  • ковачев-
  • строителство-
  • пещера-
  • пясъка-
  • винпром-
  • слънчев бряг-
  • винпром пещера-
  • парцелът върху който
,От Съюза на собствениците в Слънчев бряг негодуват как заради небрежното отношение на държавата предприемачи "изяждат" пясъчната ивица. Хотелиери и ресторантьори, представители на Съюза на собствениците в Слънчев бряг, посочиха поименно чиновници и политици, които умишлено или с безотговорно поведение са довели до застрояване на част от пясъчните дюни по морето. Те изпратиха декларация до президента, премиера, парламента и регионалното министерство, в която описват как през последните 3 години с тихото съдействие на управляващите са унищожени уникални природни образувания и е допуснато строителство директно върху пясъка в курорта Слънчев бряг.

Обвинени конкретно са няколко души. Единият е зам.-министърът на регионалното развитие Савин Ковачев. На 27.10.2004 г. хотелиерите поискали от него да се намеси, за да спре предстоящ строеж върху пясъка срещу хотел "Делта". Ковачев не направил нищо. По това време в министерството бил променен устройственият план на Слънчев бряг в частта, очертаваща плажа, така че от пясъка била откъсната територия. Върху нея Винпром-Пещера построил 6-етажен блок, апартаментите от който вече са продадени. "Както е известно, имаше прокурорска проверка и един от трите проблемни обекта в Слънчев бряг беше "Оазис", коментира пред "Сега" Савин Ковачев. Очаква се част от "Оазис" да бъде съборена, но и за него заповедта се обжалва.

Още в края на юни строителният контрол съобщи, че са връчили заповеди за събаряне на незаконно строителство за три от хотелите в Слънчев бряг. Става въпрос за "Дюн", собственост на вдовицата на Георги Илиев, "Хевън" и "Оазис". Последният се притежава от Винпром-Пещера и по думите на Ковачев парцелът, върху който е разположен обектът, е обособен още при правителството "Костов". Всъщност бившият ресторант "Оазис" е пуснат за приватизация през 2001 г. Тогава негов собственик става пловдивската "Пълдин холидей" ООД, дъщерно дружество на Винпром-Пещера. Със заповед на бившия кмет на община Несебър от началото на ноември 2004 г. парцелът, върху който е бил разположен бившият ресторант, се отрежда за курортно строителство. След като стартира самото строителство, възложител на обекта вече се явява регистрираната в Пловдив "Галакси пропърти груп".


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА