Last news in Fakti

29 Ноември, 2006 00:00 560 0

Три "бомби" цъкат в закона за Черноморието

  • ковачев-
  • предвижда-
  • закон-
  • варна-
  • стойновски-
  • влезе-
  • савин-
  • планове-
  • министърът-
  • застрояване-
  • савин ковачев-
  • зам министърът-
  • подробни устройствени планове
Три "бомби", които могат да доведат до масови протести, цъкат във внесените между първо и второ четене промени в Закона за Черноморското крайбрежие. Това коментира във вторник зам.-министърът на регионалното развитие Савин Ковачев. Проблемните текстове са за собствеността на плажовете, отмяната на действащи сега подробни устройствени планове и увеличаването на зоната, в която се ограничава строителството.

Ако влезе в сила предложението в населените места също да има ограничителни зони за застрояване, това означава, че на 500 м от плажа във Варна и Бургас ще е забранено по-високо строителство от 7 метра или 3-етажни кооперации, обясни зам. министърът. По думите му две трети от територията на Варна ще попадне в тази зона.

Още по-скандален, според него, е текстът в преходните и заключителни разпоредби на закона, който предвижда влезли в сила подробни устройствени планове да бъдат заменени с предвиденото застрояване по новия закон. Така например, ако има одобрен план от 1993 г., който позволява да се издигне сграда с разгърната застроена площ от 20 хил. кв.м, а новият закон предвижда 10 хил. кв. м, то в сила остава по-ниското застрояване, обясни Ковачев. По думите му това е значително намаляване на придобити имуществени права и ако случайно такъв терен е купен от западен инвеститор, въпросът може да бъде поставен и пред ЕС. Ковачев твърди, че с промените се посяга на гражданския мир.

Савин Ковачев е категорично против плажовете да се дават на общините, защото по конституция те са изключителна държавна собственост. Освен това няма територия от национално значение, която заради местните власти да не е окалпазена, каза зам. министърът. Той даде примери с презастрояването в Слънчев бряг и Банско.

Ограничаването на строителството на 500 м от плажа ще ощети Бургас с 2 млрд. лв., заяви във вторник Ваклин Стойновски. Той стана известен с проекта за небостъргач в морската градина. Стойновски ще изпрати писма до всички институции срещу промяната. На 500 м от морето е жилищният комплекс "Зорница", част от центъра на града и бъдещ квартал. Стойновски прогнозира, че ако ограничението влезе в сила, цената на земята ще падне 6 пъти.

Варненският клон на Българската строителна камара (БСК) и Общинският съвет в града също реагираха много остро. Те са изпратили писма до президента, премиера и Народното събрание, в които искат ограничението да не се въвежда или от 500-метровата ивица да бъдат извадени урбанизираните територии. Камарата подчертава, че промените са в разрез с приетия план за развитие на Варна и на практика приравняват черноморските градове с горските и земеделските земи.

Новият Закон за общия устройствен план на София, който предстои да влезе на второ четене в парламента, също предвижда отмяна на влезли в сила планове. Например инвеститор, който е купил терен и по стария план има право на жилищно строителство, по новия може да се окаже собственик на градинка, посочи Савин Ковачев.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА