Last news in Fakti

21 Март, 2003 00:00 445 0

Кв. „Витоша" - лукс сред изровени улици

  • долара-
  • кооперации-
  • витоша-
  • квартала-
  • жилища-
  • много-
  • септември-
  • голяма-
  • квартал-
  • места-
  • новите
Кв. "Витоша" се намира в южните райони на София. На северозапад от него е разположена столичната зоологическа градина, на север - Ловния парк. На запад от кв. "Витоша" е бул. "Сименовско шосе". На юг между квартала и Околовръстното шосе се простира пустеещо поле., На места застрояването е като в центъра - прозорец срещу прозорец
В квартала въздухът е чист
поне през лятото, когато новобогаташите не си кладат камините или отоплителните инсталации с дърва или нафта. Къщите и новопостроените кооперации плуват в зеленина.
Новите къщи на престижния квартал са разположени край
улици като черни селски пътища
които на места са и много тесни. Допреди години тук е била вилна зона и това дава своя отпечатък върху инфраструктурата. Единствената улица, която е удобна за автомобилен превоз, е бул. "Симеоновско шосе". Голямото строителство на нови кооперации също допринася за съсипване на пътната настилка там, където все още нещо е останало от нея. Електропреносната система не съответства на изискванията за градски квартал. Силовите кабели на повечето места са въздушни, а трафопостовете, от временен (подвижен) тип.
Транспорт
От и за кв. "Витоша" може да се пътува с автобусите 67, 71 и 102.
Кварталът
е царство новите кооперации и еднофамилните къщи. Тук няма панелни сиви сгради или бетонни чудовища тип ЕПК. Красивите нови кооперации не са високи - най-много на 4-5 етажа. Минус за новия квартал е липсата на разнообразие от жилища. Преобладават апартаментите с по-голяма квадратура. Гарсониери се строят едва ли не само в случаите, когато е останала някоя ниша за запълване.
Наред с новите къщи и кооперации в квартала все още има малки къщи и дори бараки, които са служели за подслон на виладжиите преди години.
Конюнктура
В началото на септември 2002 г. в кв. "Витоша" са се предлагали за продажба само 2 гарсониери на цени 17 000 и 25 000 долара. Към средата на март положението е аналогично - офертите отново са само 2 за 13 000 и 23 540 долара. Нищо чудно да става въпрос за същите жилища, обявени на пазара още преди 7 месеца.
През септември за продажба са обявени само 6 двустайни апартамента на средна цена от 24 530 долара. През март предлагането не е претърпяло големи промени, а средната цена е спаднала до 23 300 долара.Най-много оферти има за тристайни жилища. В началото и в края на периода те са се оферирали съответно за 37 000 и 37 500 долара.
Заради спецификата на квартала, той не е много търсен от масовите наематели. За наемане се предлагат само жилища с голяма квадратура или еднофамилни къщи. Някои наемодатели стават заложници на недобросъвестни наематели. Според публикация в популярен ежедневник подобен е случаят с военен аташе на голяма западна държава, който обитава луксозна къща, но не си плаща редовно нито наема, нито тока. Явно въпросният дипломат е обладан от болни колониални амбиции.Едностайни апартаменти почти не се предлагат за наемане. През септември епизодичните оферти са били на средно ниво от 104 долара, а през март - за 102 долара. При двустайните спадът е от 183 на 163 долара. Единствено при тристайните апартаменти се наблюдава повишение от 378 на 383 долара, което обаче не може да компенсира обезценяването на американската валута.
picture:2,20030321_3.bmp,Васил ТАШЕВСКИ
[email protected]


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА