21 Март, 2003 00:00 9 034 0

Шефът на Банка за земеделски кредит обвинен в 51 престъпления

  • банка-
  • кредит-
  • земеделски-
  • тилев-
  • несъстоятелност-
  • срещу-
  • банки-
  • нарушения-
  • сирбанк-
  • финансите-
  • които-
  • делото-
  • време-
  • атанас-
  • стефанова-
  • управление-
  • синдиците-
  • банката-
  • финансови-
  • първа-
  • престъпления-
  • контрол-
  • частна-
  • година-
  • станков-
  • значителни-
  • кредити,
Сигнал за поставено взривно устройство в сградата на Софийски районен съд (СРС) беше получен на 10 март 2003 г. в 9.10 часа. Жена, представила се като журналист от в. "Нощен труд", е позвънила в кабинета на председателя на съда Капка Костова и е казала на секретарката й, че преди минути в редакцията на вестника се е обадил мъж и е съобщил за бомба в районния съд. Сградата беше затворена за граждани в 9.15 часа.
Първоначалната полицейска проверка установи, че на четвъртия етаж на съда, до кафе машината е оставено куфарче с неустановен произход. Специалисти от ДОТИ обезвредиха куфарчето и намериха в него пластмасова кутия с разположено в нея устройство, което прилича на взривен механизъм с дистанционно управление. Полицаите установиха, че устройството е напълно безобидно. След това извършиха повторна проверка в сградата на съда. В 10.45 часа работата на магистратите беше подновена. От началото на годината това е втората заплаха за бомба в СРС.
В същия ден в районния съд се гледаха три мастити дела, двете от които банкови - делото срещу шефовете на Банка за земеделски кредит и тези на "Сирбанк".
Делото БЗК влиза за първи път в съдебна зала, докато заседанието на съда по "Сирбанк" бе четръто поред. По това наказателно дело от общ характер са обвинени Милка Стефанова Вълкова, управител на "СИРБАНК" АД за това, че в съучастие с Николай Павунчев, Иван Кълвачев, Илиан Зафиров, Петър Паскалев, Чавдар Горанов и Георги Патев е нарушила служебните си задължения при отпускане на кредити и е нанесла значителни имуществени вреди на "СИРБАНК" АД.
В обвинителния акт се твърди, че в периода 02 октомври 1992 г. - 20 февруари 1995 г. Милка Стефанова е разрешила и отпуснала неправомерно кредити във валута и лева на различни фирми, с цел да ги облагодетелства. Сред фирмите са "Ратола" ЕООД, "Ратола Моторс" ООД и ФК "ЛЕВСКИ 1914", представлявани от Томас Лафчис, ЕТ "КАМО-Н", "КАРАКАЛ" СД, "Елпида-3" ООД, "Кедър" ООД, "Транкомерс" ООД, "Криоинвест" АД, "Континентал Информейшън" ООД, "Армон" ООД, ЕТ "Веселин Матов", "Нитекс" АД и т.н. От деянията на Стефанова са настъпили значителни вредни последици за "СИРБАНК" в размер на близо 24,5 млрд. неденоминирани лева.
Започналото в същия ден със закъснение заседание на 1-ви състав на Софийски районен съд (СРС), с председател Мирослава Тодорова бе отложено. Това наказателно дело от общ характер бе срещу Янко Янев, бивш председател на Банка за земеделски кредит (БЗК), Павел Даскалов, Ангел Станков, Михаил Желязков, Атанас Тилев и Дончо Кючуков. Съдът не даде ход на делото, тъй като обедини в едно съдебно производство две наказателни дела от общ характер. Обвиненията и по двете дела са срещу едни и същи подсъдими - Янко Янев, Павел Даскалов, Ангел Станков и Михаил Желязков, за дейността им като управляващи БЗК. Обвинителните актове са за един и същ период от време и с една и съща квалификация на престъпленията срещу четиримата банкери. Следващото заседание е насрочено за 19 май.
Следва да припомним, че в обвинителният акт по делото се твърди, че шестимата обвиняеми са нарушили служебните си задължения, поради което са настъпили значителни вредни последици за БЗК. Янев е обвинен за 51 престъпления, Даскалов е обвинен за 49, Станков - за 18 престъпления, Тилев - за 10, Кючуков - за 4 и Желязков за 6 престъпления по чл. 282 от НК. Досъдебното производство по делото бе образувано на 28 юни 1995 г., за деяния извършени от 1991 до 1994 г.
Назад във времето
Преди години при зъдържането на бившия шеф на БЗК Янко Янев той бе прибран в ареста на ул. "Майор Векилски", където се намира Софийският централен затвор. Топбанкерът бе обвинен тогава във взимане на подкуп. Свидетелят на деянието твърдял, че е "шарил" на Янев пари под масата. Срещу тях бил отпуснат невъзвращаем кредит от 22 млн. лева.
Янко Янев бе на челните места в листата на топбанкерите у нас. Той е бивш ръководител на бейрутската "Литексбанк". След завръщането си у нас става заместник-председател на Стопанска банка. През 1990 г. Янев поема новообразуваната Банка за земеделски кредит. До средата на 1994 г. той бе неин шеф.
Името на неколкократно награждавания банкер бе спрягано в печата по повод различни финансови афери. Сред тях са скандалите с нефтозаема за 150 млн. долара от Световната банка, затъването на "Океански риболов", захарни и петролни операции, фалита на Бобовдолската и свързаната с нея Ямболска банка, парите на рояк кредитни милионери. Янко Янев е съдружник в английското "Баймекс" на братята Максуел, срещу които имаше съдебен процес в Лондон. Дружеството стартира с капитал от 1 млн. лири, впоследствие увеличен на 2 млн. То се управлява фактически от българските партньори, чиито акции са с право на глас за разлика от тези на синовете на съмнително удавилия се магнат.
Банкерът бе сред родителите на дружество "Нефтоимпекс". То игра с разграбения кредит на Световната банка. Янко Янев бе и един от основните спонсори на групировката "Орион". След окончателното му отстраняване от БЗК топбанкерът подготвяше нова банка на Комитета по енергетика и НЕК. Той бе сред кандидатите за шеф на новообразуваната Българска земеделска и промишлена банка и претендент за ръководител на банковия надзор в БНБ.
Когато започват да се разплитат аферите на Янев и останалите шефове на БЗК, между които и другото скандално име, това на Атанас Тилев в правителствения бюлетин от онова време се чете:Министерство на финансите
- финансови ревизии на три банки в несъстоятелност
Министърът на финансите Муравей Радев подписа заповеди за финансови ревизии в три банки в несъстоятелност - Първа частна, Банка за земеделски кредит и Балканбанк (за периода след 30 септември 1998 година).
Финансовата ревизия трябва да приключи до 31 март 2000 година. Тя е съвместна с управление "Банков надзор" в Българската народна банка. Основание за проверката е параграф 17 от Преходните и заключителните разпоредби на Закона за държавния бюджет за 2000 година. Той дава право на министъра на финансите чрез държавния финансов контрол да провери действията на синдиците по управлението на имуществото на обявени в несъстоятелност банки. Имат се предвид банки, по отношение на които държавата е встъпила в правата на вложителите по силата на отменения Закон за държавна защита на влогове и сметки в търговски банки, за които БНБ е поискала откриване на производство по несъстоятелност. Законът дава възможност и за проверка на търговските книги и съдържанието на касата. При установяване на нарушение министърът на финансите трябва да уведоми БНБ и съда по несъстоятелност.
Последствията
В прокуратурата са внесени материали от финансовия контрол за нарушения на синдиците на ПЧБ, Балканбанк и Банка за земеделски кредит.
Държавният финансов контрол /ДФК/ е предал на прокуратурата, Агенцията за държавни вземания и управление "Банков надзор" към БНБ данни за извършени нарушения от синдиците на три банки в несъстоятелност - "Първа частна банка", "Балканбанк" и "Банка за земеделски кредит. Ревизията на ДФК в "Първа частна банка", в несъстоятелност от 17 май 1996 г., е установила, че синдиците Явор Камбуров и Теодора Стоянова са допуснали редица нарушения при изплащането на суми за оценителска дейност на активите на трезора, оповестява тогава в пленарната зала финансовият министър Муравей Радев.
Проверката на ДФК в "Балканбанк" за периода 1 октомври 1998 г. - януари т.г. е установила, че синдикът е допуснал драстични нарушения при изготвянето и сортирането на документацията на банката за възстановяване на отпуснати кредити и не е удовлетворил искания на кредиторите.
Ревизията в "Банка за земеделски кредит" показала,че синдикът там Татяна Стефанова не е предявила съдебни искания за изплащания на обезщетения на обща стойност 151 000 лв. По време на своята работа тя е допуснала нарушения в Закона за счетоводството, съобщава пред депутатите министърът на финансите.
Кой е Атанас Тилев?
"Шеф на "Дару финанс", бивш собственик на фалиралата Банка за земеделски кредит, от 1997 в чужбина.
В пресата от онова време се казва, че "Симеон ІІ е получавал хонорари и заплата от фирми с участието на банкера, известен у нас, че дължи на Банката за земеделски кредит 50 милиона долара. Банката се свързва с кръга "Орион" от времето на Жан Виденов. Самият Тилев пише, че Симеон ІІ е консултирал концерна ТАМПЕЛА, където е работил. Атанас Тилев е роден в Стара Загора. Баща му е бил окръжен прокурор. Завършил е немската гимназия в Ловеч. Близък приятел на настоящия БСП-депутат ген. Бриго Аспарухов, който според запознати е унищожил досието му на агент на Шесто управление. През 1981 г. немският вестник "Велт ам зонтаг" пише за Тилев, че е "живият микрофон на КГБ". Тилев е бил преводач на Тодор Живков. По-късно се жени за Кукка Мария, дъщеря на министъра на външните работи на Финландия д-р Кариялайнен. "
Красимира ПАСТИРОВА


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА