13 Юли, 2022 13:21 5 049 9

Два фактора стопират поскъпването на жилищата

  • финландия-
  • имоти-
  • цени-
  • фактори-
  • поевтиняване-
  • поскъпване

Финландия отчита забавяне в темпа на ръст

Два фактора стопират поскъпването на жилищата - 1
Снимка: Shutterstock

Банките Nordea и OP Financial Group очакват цените на жилищата във Финландия да се нормализират поради нарастващите лихви и забавянето на общата икономическа активност.

OP Financial Group заяви, че очаква цените на жилищата преди инфлацията да се покачат с 0.5-1.5% през 2022 г. и не повече от 0.5% през 2023 г. Като се има предвид, че инфлацията ще остане висока, реалните цени на жилищата трябва да паднат както тази, така и следващата година. Nordea на свой ред е изчислила, че цените на едностайните апартаменти може дори да отчетат поевтиняване през 2022-2023 г.

Цените на жилищата във Финландия продължиха възходящия си тренд през първата половина на тази година, макар и с по-бавни темпове от миналата . Nordea обаче подчертава, че цената на ипотечните заеми, взети от домакинствата, остава по-висока, отколкото в годините преди пандемията от коронавирус, въпреки спада, наблюдаван тази година.

Друг важен аспект е, че интересът към столичния район е намаляла, като най-големите увеличения на цените се наблюдават в градове като Тампере, Турку и Оулу. „В столичния район цените на жилищата падат поради заниженото търсене на гарсониери, значително увеличение на предлагането и намаляване на вътрешната миграция“, изброява икономистът на Nordea Юхо Костяйнен.

„Най-бързият растеж приключи. Цените на студията дори започнаха леко да падат, а ръстът на цените на извънградски къщи се стабилизира“, добавя експертът.

„От началото на текущата година увеличенията на цените на жилищата са разпределени спрямо миналата година. През април растежът на цените на жилищата беше по-бърз извън големите градове. Освен това през последните месеци цените на жилищата в столичния регион растат по-бавно, отколкото в други части на страната. Въпреки това няма признаци за значителни промени в мегатренда на урбанизацията“, отбелязва Джона Видгрен, икономист в OP.

Nordea предупреждава, че лихвените проценти са започнали да се покачват и вероятно ще продължат възходящия си тренд през следващите години. Euribor 12 - най-разпространената лихва по жилищни заеми във Финландия, се повиши до почти 0.96% тази седмица, което представлява увеличение от почти 1.5 процентни пункта от началото на годината. Очаква се през годината той да достигне 2%.

Според OP Financial Group увеличение с един пункт на лихвените проценти може да забави ръста на цените на жилищата с 2 процентни пункта наведнъж.


Поставете оценка:
Оценка 1.8 от 8 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Коментар

    18 2 Отговор
    В Европа все още не са повишили основния лихвен процент, а цените вече падат. Пълна трагедия е имотния пазар. А на зима ще е най интересно.
  • 2 Гост

    13 2 Отговор
    Сега пък някой им спирал поскъпването.
  • 3 Брокер

    2 12 Отговор
    Дааа, той балона ще се спука.......2038г.

    Коментиран от #8

  • 4 М да

    12 2 Отговор
    Иде Бум-бум-бум.
    Споко животът е радост и тъга.
    За да има тарикати, най - важното условие е да има балъци.
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Гост

    4 12 Отговор
    До 4 - голям тарикат си,няма що.Парите ти ги яде инфлацията жестоко и вместо имот с тия пари ще си купиш колело.Пляс пляс педалите,водно колелооо.В годините инвестирах и реинвестирах в имоти и сега само мажа и лапам.Хубавият имот,имот в престижен квартал или център,винаги носи добра пара.

    Коментиран от #9

  • 7 Асенчо

    3 3 Отговор
    нерде България - нерде финландия
    това сайт за скандинавската страна ли е или ...
  • 8 Гост

    0 1 Отговор

    До коментар #3 от "Брокер":

    По колко продажби на месец правехте 2019 и по колко правите сега? Няма нужда да ми отговаряш. Познавам достатъчно брокери.
  • 9 Гост

    1 0 Отговор

    До коментар #6 от "Гост":

    Ако си инвестирал в офиси, ясно колко ти носят печалба. Откак хората свикнаха да работят хоум офис, наемите нещо позакъсаха. Наемателите понамаляха рязко, наемите секнаха, но пък разходите по офиса си вървят, независимо, че не носи приход. В момента са обявени за продажба толкова много офиси, че не помня да е имало по-голямо предлагане.