Last news in Fakti

6 Юли, 2022 14:47 3 121 5

Съседите с таван на наемите на жилища

  • турция-
  • наем-
  • таван-
  • инфлация

Максимум с 25% може да се повишат наемите

Съседите с таван на наемите на жилища - 1
Снимка: Shutterstock

Турският министър на правосъдието Бекир Боздаг каза, че с добавянето на временна клауза към действащия закон наемът може да бъде увеличен с не повече от 25%.

Високопоставени служители от Министерството на околната среда, урбанизацията и изменението на климата, Министерството на правосъдието, Министерството на финансите и финансите и Министерството на търговията наскоро се срещнаха, за да обсъдят възможни мерки, които да бъдат предприети за ограничаване на прекомерното увеличение на наемите.

„Наемът може да бъде увеличен само с 25%“, каза Боздаг, отбелязвайки, че горната граница на увеличенията на наема ще се прилага за договори за наем, подписани преди 1 юли 2023 г.

Съгласно настоящите правила наемодателите могат да увеличат наема си с 12-месечната средна инфлация на потребителските цени (CPI).

Според последните данни на Турския статистически институт (TÜİK) средният 12-месечен индекс на потребителските цени през месец май е 39,33%, докато общата годишна инфлация на потребителските цени е 73,5%.

Проучване на Endeksa установи, че наемите в Турция са се увеличили със 152% на годишна база през май, докато през последните четири години ръстът е 233%. Следователно наемът на жилище се повиши до 300 USD средно на месец към май.

„Въвеждането на ограничения за увеличение на наемите беше необходимо. Собствениците поискаха огромни повишения от своите наематели. Ако наемателите откажат да се съобразят, наемодателите могат да накарат наемателите да бъдат изгонени от дома. Има много дела за изгонване в съдилищата”, каза адвокат Чигдем Кезер.


Поставете оценка:
Оценка 2 от 3 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Браво

    5 5 Отговор
    Браво на комшиите,с у нас се скъсаха да ми вдигат наема

    Коментиран от #2, #3

  • 2 А ми

    4 4 Отговор

    До коментар #1 от "Браво":

    огледай се за нещо по - подходящо. В моя блог последните 6-7 месеца две семейстава си
    се изместиха (едното за разлика от 50 лева в наемите, което е малко смешно, но като
    се замислиш на годишна база се сабира един наем).
    За един наемодател е по-добре по-малък наем, от колкото никъкъв.
  • 3 Гост

    6 3 Отговор

    До коментар #1 от "Браво":

    Ами върни се на село и няма да имаш този проблем.

    Коментиран от #4

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 тиквенсониада

    1 1 Отговор
    Дали на мис Бикини Борислава й пука , щом си има харизана къща в Барса , от своя благодетел ББ ?