5 Юли, 2022 13:21 6 022 1

Цените на имотите в най-близки до България мегаполис

  • истанбул-
  • турция-
  • жилища-
  • квартали-
  • лукс-
  • цени

Средната цена на квадратен метър в Истанбул приближи софийските нива

Цените на имотите в най-близки до България мегаполис - 1
Снимка: Shutterstock

В кои райони на Истанбул и колко е нараснала цената на жилищните имоти? Аналитичният портал Endeksa посочи 10-те най-скъпи квартала на Истанбул и оцени динамиката на цената на жилищата в тях според статистиката за май 2022 г. Бешикташ, Сариер и Кадъкьой са начело в класацията на районите с най-висока средна цена на квадратен метър жилищна площ. Средната цена в Бешикташ е 2900 EUR/кв.м, средната цена на имот - 444 120 EUR

В Сариер, най-скъпият район след Бешикташ, средната цена на квадратен метър жилище е 2800 EUR/кв.м, средната цена на имот е 422 620 EUR.

Цената на жилищата в Кадъкьой, който е на трето място в списъка на най-скъпите райони, се е увеличила със 186% през последната година. Средната цена на квадратен метър жилищна площ е 2000 EUR, а средната цена на жилище е 271 500 EUR.

"Истанбул е централен град за жилищния пазар и промяната в цените могат да отекнат в цяла Турция. Когато погледнем най-скъпите райони на града, виждаме, че Бешикташ отново е на върха", казва Гьоркем Огют, съосновател и главен изпълнителен директор на Endeksa.

Ако разгледаме ТОП 10 на районите като цяло, виждаме, че сред тях преобладават централните квартали на Истанбул, разположени на брега на морето. Освен факта, че имотите в тези райони вече са много скъпи, има повишено търсене в тях поради намаляване на офертите за продажба. Следователно цените се покачват по-бързо от прогнозите направени от експерти.

Ако погледнете годишната промяна в стойността, можете да видите, че по-голямата част от областите отбелязват растеж над средния за Турция. В някои региони ръстът е 250%.


Поставете оценка:
Оценка 3.4 от 5 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 бешикташ

    6 3 Отговор
    Тъкмо си мислех да купувам в Бешикташ. А какви са данъците, таксите, местни и държавни ?