Last news in Fakti

11 Април, 2003 00:00 1 126 0

Игра на светлини и сенки

  • осветление-
  • осветителни-
  • светлина-
  • стъкло-
  • дизайн-
  • светлинни-
  • върху-
  • интериора-
  • панели-
  • решения-
  • настолни-
  • предлагат-
  • ефекти-
  • между-
  • помещение-
  • лампи-
  • осветителни тела-
  • стоящите осветителни тела-
  • общата цветова гама-
  • към общата цветова
Погледът ни върху заобикалящата действителност зависи от различното представяне на едни или други детайли в пространството под въздействието на светлината. Затова проектантите отделят особено внимание върху осветеността на едно помещение като деликатен начин за организирането му., Осветителните пана предлагат неограничени възможности за вписването на осветлението към общата цветова гама на помещениетоТова се постига чрез тънките ефекти на индиректното осветяване, меките сенки от светлинни източници, отразяването на цветовете между отделни повърхнини.Най-често различната осветеност се използва
за разделяне на различни зони
в интериора. В спалнята се препоръчва да се избягва централното осветление и да се създаде повече интимност с настолни и стоящи осветителни тела, аплици или особено модерното скрито осветление. В дневната то може да се комбинира и с насочено осветление. Най-подходящо тук е разделянето на кътове. За централното осветление може да се избере полилей, но в съчетание с няколко аплика или стоящи тела от същата серия. За работното място и в кухнята в последните години се използват луминисцентните лампи с бяла, равномерна светлина. С модното халогенно осветление пък се акцентира върху предмет, картина или стена.
За любителите на класиката е ръчно изработеното и витражното стъкло, подходящо за всяко помещение, стига да е в синхрон със стила на обзавеждането.
В модерния дизайн тенденцията е към съчетаване на хромиран или матиран метал със стъкло или специални изкуствени материи. Търси се
перфектната изчистена линия
миниатюризацията и елементи със 100% дифузна светлина, която не се натрапва на интериора. В последните години в осветителния дизайн господства синьото и зеленото стъкло, но в момента водещите цветове са топлите - меко червено, оранжево, жълто.
Търсят се оригинални решения за стоящите осветителни тела - модна е матираната метална стойка и тяло от стъкло в нестандартна, но семпла линия.
Хит са компютърно управляемите компоненти с променящи се светлини, които могат да видоизменят обстановката. Абсолютно задължително е светлинните ефекти да се обвържат с изграждането на интериора, споделят консултантите.
Един от новите синтетични материали е опалфлексът. Той е матов, оцветен в различни нюанси. Заради високата пропускливост на светлината и уникалната атмосфера, която създава, е предпочитан от производителите на осветителни тела. От този материал у нас може да се намерят настолни лампи и абажури на италианската Slamp, предлагани от "Метеор".
На модернистичния дизайн и семплата форма залагат и от "Сити дизайн център". Те предлагат популярните осветителни тела тип луна с диаметър от 25 до 330 мм на австрийската Zumtobel staff. Интересни са лампите на
непрекъснати светещи ивици
в бледо зелено, бяло, синьо и лилаво. Фирмата предлага и вградени екстериорни осветителни тела на немската BEGA, а моделите на Glashutte limburg са за основно осветление. Изработени са от стъкло, разнообразни по отношение на размери и светлинни източници, те са подходящи както за жилищни, така и за обществени сгради. Тук ще откриете и все по-популярните в последно време фиброоптични системи, които имат широк спектър от приложения - за ефектно, музейно, насочващо, прожекторно и фасадно осветление.
Интересни решения за вградено осветление, което постига ефект на разпръсната светлина, предлагат от "Канор". Този тип осветителни тела се вписват в интериора само върху ламперии или декориращи стенни и таванни панели. Осветителните пана са модулна система за индивидуален дизайн, която дава неограничени възможности за приобщаването на осветлението към общата цветова гама на отделното помещение. Друг любопитен начин за постигане на светлинни ефекти е интарзията - съчетаване на акцентни и светлинни панели, вградени в стените и таваните по избор на клиента. Продуктите на ACO Light представляват модулна система решения за проникването на светлина в помещенията, ежедневната и вентилацията в случай на пожар. Тъй като осветяването на помещенията се извършва от покривната конструкция, се осигурява около три пъти по-добър ефект на осветеност, а отварянето става възможно най-бързо. Куполните системи Greschalux се изработват от трудно горим топлоизолационен материал в опал и бяло. Основната идея на светлинните панели е да пропускат естествената светлина и да създават приятна атмосфера в затвореното пространство. Освен икономията на енергия, той осигурява на работещите в халета и обществени сгради чувство за светлина и напълно или частично заменя изкуственото осветление.
Между 30 и 100 лв. са традиционните осветителни тела - полилеи, настолни лампи и аплици. В тези граници са и цените на насочващите се и стоящите осветителни тела. В зависимост от размерите и модела на луните за вграждане са между 4 и 20 лв. Крайната цена зависи от броя на лампите и трансформатора, но не трябва да забравяме, че за тях е необходима ламперия, окачен таван или допълнителен декоративен панел.
picture:2,20030411_8.bmp,Елена Маркова
[email protected]


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА