Last news in Fakti

25 Юни, 2013 10:15 1 515 5

АДСИЦ са устойчиви по време на криза

  • моравенов-
  • адсиц

Какво се случи с Акционерните дружества със специална инвестиционна цел (АДСИЦ) през последните години? Могат да се очертаят три основни момента. „Едно от проявленията на пазара на АДСИЦ бе в първите две години на кризата, когато много често BGREIT имаше обратна корелация на останалите индекси. Разбира се, в основата за това са АДСИЦ инвестиращи в земеделски земи. Причината е, че в земеделието и пазара на земята няма криза, а по скоро растеж през последните години”, обяснява специално за читателите на fakti.bg Маню Моравенов – изпълнителен директор на Fair Play Properties АДСИЦ.

Друго проявление на пазара на АДСИЦ е, че след първоначалните 3-4 години на бум в създаването на тези специални фондове през последвалите 4-5 години рецесията замрази дейността на голяма част от тях. Това неминуемо рефлектира в ликвидността на техните акции като в момента относителна ликвидност имат не повече от 15-20% от лицензираните фондове от този тип. „Ако извадим аграрните от сметката, ще се окаже, че ще останат само няколко ликвидни АДСИЦ, инвестиращи в имоти. Най-нисък е пазарният дял съответно на АДСИЦ, инвестиращи във вземания”, допълва Моравенов.

Трето проявление на пазара на АДСИЦ е обратната корелация в цените вътре в самите АДСИЦ. Поради тази причина има огромна разлика в пазарната цена на акциите при аграрните и имотните АДСИЦ. Разбира се, при възстановяване на пазара на недвижими имоти, тази разлика бързо ще се стопи.

„Като цяло оценката ми за пазара на АДСИЦ през последните четири години и половина е, че той се наложи като по-устойчив на волатилност при кризи, по-прогнозируем в средносрочен период в сравнение с останалите пазари на акции на нашата борса, а и основните дружества в индекса BGREIT са със сигурност в Топ 40 на най-ликвидните компании”, казва Моравенов и допълва: „Бъдещето на пазара на АДСИЦ със сигурност е свързано обаче с необходимостта от адекватни на пазарните практики промени в тяхната регулация, в противен случай те биха могли да загубят своята атрактивност пред инвеститорите”.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Захараи

    0 0 Отговор
    Маню Моравенов е подлец!
  • 2 Борис

    0 0 Отговор
    Абсолютно, Маню Моравенов си е подлец.
  • 3 Иван Икономски

    0 0 Отговор
    Долу Маню Моравенов! Долу измамниците!
  • 4 Димитър

    0 0 Отговор
    Маню Моравенов постоянно замазва очите на хората...
  • 5 Калоян

    0 0 Отговор
    Маню е работил е за Марио Захариев, свързан с арести на кметове. Той лично носи парите в плик, а кметовете лично са признали на разпит за рушветите. Маню договорил държавна автобусна линия от несебър до други курорти. Държавата плаща, а в замяна Маню обещава да се преизбере кмета..