Last news in Fakti

25 Април, 2003 00:00 906 0

Жк „Гео Милев" - голям комплекс с много контрасти

  • долара-
  • много-
  • милев-
  • наблюдава-
  • средните-
  • жилища-
  • жилищни-
  • които-
  • около-
  • транспорт-
  • комплекса-
  • гео милев-
  • средните офертни цени
Комплексът е един от най-големите в столицата и се намира в източната й половина. На север жк "Гео Милев" граничи с кв. "Редута", на запад с жк "Яворов" и източните краища на Борисовата градина. На юг от жк "Гео Милев" се намира жк "Изток", а на изток - спортният комплекс на ЦСКА (бивш "Червено знаме") и кв. "Слатина"., Кварталът от години е любимо място за строителните предприемачиПрез жк "Гео Милев" минават едни от най-оживените транспортни артерии, което носинемалко
екологични проблеми
В кварталите, които не се намират в непосредствена близост до булевардите "Цариградско шосе", "Пейо Яворов", "Ситняково" и "Шипченски проход" е доста тихо и въздухът не е много замърсен с отработени автомобилни газове. Около въпросните пътни артерии обаче е доста трудно да се живее в шума.
Много от улиците са разбити
Едни от причините са непрекъснатото ново строителство и вечният недостиг на пари за ремонта им. Основните пътни магистрали, по които са маршрутите на градския транспорт, са изкърпени и нямат много дупки и неравности. Част от вътрешнокварталните улици и тротоарите обаче са в много лошо състояние. В зоните, където застрояването с многоетажни жилищни сгради е било завършено напълно преди години, няма особени проблеми с подземната инфраструктура. Заради бюрократични разтакавания част от новопостроените жилищни сгради не могат да бъдат включени към централно топлозахранване.
Транспорт
Жителите на комплекса могат да се ползват от всички видове транспорт (без метрото) - трамвай 20, автобуси 9, 11, 72, 75, 76, 84, 204, 213, 280, 305, 306, 313, 604, тролейбуси 4, 5, 8 и 11.
Жк "Гео Милев" се отличава с впечатляващо
разнообразие на сградния фонд
Преобладават тухлените кооперации. Панелните жилища в комплекса са малко. На много места има запазени по-стари, но поддържани къщи на един или два етажа. Някои от тях бяха разрушени и на тяхно място се построиха нови жилищни кооперации. Други от тях бяха закупени от заможни инвеститори, които ги преустроиха и увеличиха жилищната им площ. За разлика от центъра на София сградният фонд в жк "Гео Милев" е по-нов и не е така амортизиран.
Конюнктура
От началото на годината се наблюдава непрекъснато нарастване на средните офертни цени. Главната причина е постоянното обезценяване на щатския долар.
През януари гарсониерите в комплекса са се предлагали за продажба на средни цени около 12 760 долара. В средата на април се забелязва поскъпване - до 12 900 долара. Преди четири месеца средните офертни цени за продажба на двустайни апартаменти са били около 22 600 долара. През последните седмици те бележат нарастване до ниво от 23 600 долара.
При тристайните жилища от началото на годината до средата на април се забелязва нелогичен спад от 35 460 до 34 900 долара.
На пазара на наемите се наблюдава много по-голяма стабилност. При офертите за даване под наем на гарсониери през последните 4 месеца се отчита лек спад в средните цени - от 110 на 106 долара. При предложенията за наемане на двустайни апартаменти се наблюдава стабилизиране на нива 164 - 166 долара. Единствено при офертите за наемане на тристайни жилища има увеличение от 266 на 280 долара.
picture:2,20030425_8.bmp, Васил ТАШЕВСКИ
[email protected]


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА