25 Април, 2003 00:00 1 030 0

Отчуждаването на имоти - по бързата процедура

  • отчуждаване-
  • държавната-
  • според-
  • изграждането-
  • които-
  • отчуждаването-
  • трябва-
  • промени-
  • промените-
  • собственост
, Ако не се променят правилата за отчуждаване, разширението на Околовръстното шосе никога няма да се реализира, твърдят експертиВ началото на месеца комисията по местно самоуправление към Народното събрание прие промени в Закона за държавната собственост. Още преди да бъдат внесени в пленарна зала за разглеждане, депутати и юристи се обявиха против тях.
Една от скандалните промени е премахването на обезщетяването с имот. Ако парламентът гласува промяната предложена от водещата комисия, то отчуждаваните имоти на гражданите
ще се компенсират само с пари.
Според подготвяните промени частните имоти ще се изземват принудително само при влязъл в сила подробен устройствен план (ПУП). Приема се, че държавната нужда, която не може да бъде задоволена по друг начин, се установява именно с влизането на ПУП. С въвеждането на подобна разпоредба не се нарушава правото на частна собственост, защото този план няма отчуждително действие, а самият той е предпоставка за отчуждаване, е посочено в мотивите към промените.
Заинтересованото ведомство подготвя мотивирано искане за отчуждаване, което изпраща до министъра на регионалното развитие и благоустройство и до министъра на финансите. Според промените, те трябва да се произнесат в 14-дневен срок. До две седмици след одобрението на двамата министри, областният управител се задължава да издаде заповед за отчуждаване. В нея изрично трябва да бъде посочена държавната нужда, за която се отчуждава имотът, както и видът, местонахождението, размерът и цената му.
Друга промяна, която според някои юристи
нарушава конституционните права на гражданите
е, че собственикът ще може да обжалва заповедта за отчуждаването в 14-дневен срок от връчването й само пред една инстанция - окръжния съд. Необходимо е да има възможност за обжалване и в по-горна инстанция.
В случай, че имотът обект на отчуждаване е единствено жилище на собственика, той се завзема в срок до 3 месеца след изплащане на обезщетението. Тук възниква въпросът ако, в този срок потърпевшият не успее да се осигури с друг имот, в който да живее, къде ще отиде.
Ако в 3-годишен срок от отчуждаването на имота не е започнала работа на база ПУП или пък не се използва по предназначението, за което е отчужден, по искане на бившият собственик областният управител отменя отчуждаването след възстановяването на полученото обезщетение.
Подготвяните изменения в Закона за държавната собственост имат за цел по-бързото и
безпрепятствено реализиране на големите инфраструктури проекти
финансирани със средства от предпресъединителните фондове на ЕС, както и от други международни финансови институции или частни инвеститори. Съкращаването на сроковете по изпълнение на цялата процедура целят по-бързото достигане до крайната цел - освобождаване на терени за изграждането на инфраструктури обекти.
Промените се дължат и на
натиск отвън
Най-пресният пример е с изграждането на магистрала "Люлин". Външните инвеститори поставиха ултиматум, че ако до края на годината не бъдат изчистени всички бюрократични спънки, те няма да отпуснат 111 млн. долара за изграждането на инфраструктурния обект. Строителството на обходния път цели да не преминават тежкотоварни камиони през столичните квартали "Княжево" и "Владая", където трафикът е по около 15 хил. автомобила дневно. Процесът се бави заради протестите на Граждански инициативен комитет от жители на селата Мало Бучино, Голямо Бучино и Иваняне, край които ще минава трасето. Според проекта магистралата ще минава на 500 до 1000 м от крайните регулирани парцели в двете села и няма да създава екологични проблеми на жителите им, смятат от Агенция "Пътища". Но собствениците са на противоположното мнение.
Това форсиране и поставяне на условия, може да се разглежда като рекет от страна на инвеститорите, които притискат държавата да променя законодателството си. Вярно, че българската администрация е тромава и обременена с купища срокове, които никои не спазва, но когато става дума за единственото жилище, в което живееш, трябва да се подхожда предпазливо.
picture:.bmp, Милена БОГДАНОВА
[email protected]


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА