Last news in Fakti

21 Май, 2003 00:00 921 0

Планира се 10 % ръст на износа в мебелната промишленост

  • износа-
  • дървообработващата-
  • мебелната-
  • българските-
  • компаниите-
  • бранша-
  • стратегията-
  • защото-
  • проблем-
  • материал-
  • които-
  • отрасъла-
  • година-
  • предприятия-
  • индустрия
Компаниите от мебелната и дървообработващата промишленост предвиждат годишно увеличение на износа с 10%. Това е записано в стратегията за развитие на отрасъла до 2005 г., разработена от Браншовата камара на дървообработващата и мебелната индустрия и Германското дружество за техническо сътрудничество (GTZ). Тя беше връчена на зам.-министъра на земеделието Меглена Плугчиева.
Според направените проучвания на камарата износът на компаниите от бранша през 2002 година е бил 1.5% от брутния вътрешен продукт (БВП). Това означава, че при БВП от 32.3 млрд. лева за 2002 г. експортът е за близо 484 млн. лв. Амбициите на предприятията са износът да се повиши с близо 50 млн. лв. през тази година. В стратегията е отбелязано, че отрасълът има положително външнотърговско салдо. За 2002 година вносът на мебели и дървесина е бил 35-37% от общия обем на износа.
По данни на "Капиталов пазар" ЕООД към 2002 г. в страната са действали общо 5545 дървообработвателни предприятия, 80% от които са еднолични търговци и 3351 мебелни фирми. Инвестициите в дървообработващия бранш за 1997-2001 г. са 29 млн. лева, като 70% от тях са вложени за производствено оборудване. През 1998 -2001 г. в отрасъла са вложени 105.6 млн. долара чужди инвестиции.


Анкета

Какви са най-сериозните проблеми пред мебелната и дървообработващата индустрия в България и как могат да се преодолеят?
Румяна Попова, търговски директор "Мебел - Джен"- Шумен, чийто мажоритарен собственик е американската компания "Дженекс корпорейшън":
Един от основните проблеми, с които се сблъскваме в дейността си, е фактът, че се изнася повече дървен материал, отколкото готова продукция. Основно искане на браншовата ни камара беше Националното управление по горите да ограничи износа на обла дървесина и да повиши количествата на износ на готова продукция, защото по такъв начин страната изчерпва ресурсите си от дървен материал. Смятам, че ще има реални резултати от приемането на стратегията за развитие на дървообработващата и мебелната индустрия, но резултатите няма да се постигнат бързо. Надявам се поне някои от заложените стратегически цели да влязат в повлезрението на правителството. Възможно е повишаване на износа, но само при ефективна намеса от страна на българските външни представителства.

Костадин Димитров, президент на "Емко - Г" от Бургас:
Най-важното е колегите да обединим усилията си и да постигнем консенсус относно приоритетите на отрасъла, за да може да се изпълнява стратегията. Държавните органи трябва да регламентират дейността в областта на дърводобива, за да не се допуска добив на нискокачествен материал, защото лошата суровина определя и ниско качество на готовото изделие. При такива условия ние не можем да повишим количеството на износа на готови изделия, защото продукцията ни не отговаря на европейските стандарти. Огромен проблем на компаниите от дървообработващата и мебелната промишленост е финансирането, тъй като около 70% от тях са малки предприятия.

Валя Велкова, "Тимекс интернешънъл", износител за Канада:
От особено значение за българските мебелопроизводители е участието им на международни изложения и панаири. Това е основният начин за тях да бъдат в крак с модата в обзавеждането, както и да установят на какво ниво са спрямо конкурентите си. Държавата не проявява никакъв интерес към развитието на бранша и не го подкрепя. Необходимо е да има и единен информационен център с актуална база данни за компаниите от бранша и за вноса и износа на мебели.

Здравка Сафари, собственик на "Визател" ЕООД:
За първи път се прави такава конкретна стратегия за бранша. Няма да чакаме държавата да реши проблемите на бизнеса, а ще действаме чрез Агенцията за малки и средни предприятия, Агенцията за експортно ориентиране и с финансовата и консултантска помощ на Германското дружество за техническо сътрудничество (GTZ). За съжаление все още българските мебелопроизводители изнасят при условия, които ги правят неравнопоставени и неконкурентоспособни. Най-големият проблем е недоброто ниво на мениджмънта в българските фирми. Другият проблем е липсата на добре подготвени кадри за работа в производството.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА