Last news in Fakti

22 Октомври, 2019 10:43 7 466 24

Собствениците на жилища не могат да ги ползват

  • пловдив-
  • строителство-
  • проблем-
  • влага-
  • собственост

Проблем с част от новото строителство в Пловдив

Две години продължава сагата на хора, които са си купили жилища в нова кооперация в Пловдив. Причината е, че влагата и мухълът са плъзнали по цялата сграда. Имотите на собствениците са в гаранция, но купувачите и инвеститорът не могат да се разберат кой да извърши ремонта.

Кооперацията на улица „Дон“ 12 в Пловдив е въведена в експлоатация през октомври 2017 г. Апартаментите на двама от собствениците Кръстю Кръстев и Невелина Куманова са тип английски двор и нивото им е под кота нула на дълбочина повече от 2 метра. Още, когато започват да довършват имотите си, по стените започва да избива влага.

„Основите са във влага, колоните, които в нашите помещения са носещи, също са във влага и се ронят“, казва Нивелина Куманова, цитирана от БНТ. А другият собственик Кръстьо Кръстев допълва: „Оказа се, че двойно шпакловане, тройно грундиране, тройно полагане на боя не могат да прикрият влагата. Не е влага, не е избиване на петна, водата варира 12-14 см в съседното помещение на Невилина, тук през 10-12 см и в мазетата 2-3-4 см“.

Според двамата потърпевши причината са високите подпочвени води в района. Те твърдят, че отпадните и шахтовите води също са вкарани под кооперацията, което допълнително утежнява проблема.

Нивелина и Кръстю подават жалби и сигнали до 16 държавни и общински институции, които би трябвало по време на строителството и след издаването на Акт 16 да упражнят контролни дейности. Двамата очакват компетентните служби да задължат инвеститора да ремонтира компрометираните участъци от жилищата.

От ДНСК заявяват, че сградата е въведена в експлоатация с редовни документи и РДНСК Пловдив няма основание за намеса по случая. В писмото се казва още, че съгласно чл. 160, ал. 4 от закона за устройства на територията гаранционните срокове за изпълнени строителни обекти се определят с договора между възложителя и изпълнителя. В опит да се реши проблема неколкократно са провеждани срещи между засегнатите страни по инициатива на фирмата, която е осъществявала строителен надзор по време на изпълнение на сградата.

„Ние ще изпълним всяка една забележка, ако ни кажат каква или ако е установено, че не е изпълнена както трябва. Надзорната фирма казва, че ние сме изпълнили всичко както трябва и нямаме пропуски. Тези домове не е мой проблем, че не са годни за обитаване. Защото има грешка в проекта, което не е мой ангажимент. Канализацията е висока, връща дъждовни води“, обяснява единият от инвеститорите, Димо Иринкин.

„Вложих всичките си пари, продадох една къща в родния ми град, за да живея в ново жилище после разбрах поговорка си имали строителите ако искаш жилище за живеене вземи си соц строителство, ако искаш за продажба – вземи си ново. Не можах нито да го използвам за живеене за тия две години, нито за продажба“, казва Кръстев.

Собствениците на жилища не могат да ги ползват

Собствениците на жилища не могат да ги ползват


Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 3 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Умен

    30 10 Отговор
    Да си беше взел на третия етаж. Той се забил на минус 2 метра.

    Коментиран от #8

  • 2 Край

    19 10 Отговор
    ми купи си апартамент под земята пък чакай да няма влага и вода. И я спирай със замазки и мазилки отвътре.
    То не става само с ядене ... Даже и само с пари не става ...
    Имате идеални мазета - можете да си държите зимините гуми в тях.

    Коментиран от #16

  • 3 гост

    34 8 Отговор
    Да не си си продавал къщата и да си си живял там. Всички се тъпчат в Пловдив, там не спират да строят бързо и некачествено, малки стаички за над 1000евро на квадрат. Цял живот работиш, за да си позволиш жилище и накрая не си доволен, че нищо друго не си направил. Ами остани си в родния град и се постарай да живееш добре там, а не всеки да се набута в София или Пловдив и после защо се обезлюдявала провинцията. В момента има села, където дават на овчарите повече пари отколкото на работници в града. Ето, в моето село магазинерката взима 700лв чиста заплата, а в града им дават по 420лв, само че в града всичко ти е скъпо, малък апартамент ти струва 50х.лв, а не къща за 15х.лв. Ама се буташ в града, за да живееш зле, вместо да си на село и да имаш много повече възможности. Израстанал съм в панелка и много исках да живеем на село, защото хората на село живееха по-добре и с повече възможности, имаха си дворове и къщи, поддържаш си тревичката, всичко, а в панелката мръзнеш и слугуваш на някого за минималната заплата, която даваш за най-неоходимото, ама си гражданин. Смешки.
  • 4 брях

    9 8 Отговор
    Тия по-хубоу една землянка да бяха си направили.Ейиии,шумкарите немат край!
  • 5 ДДРОнег

    15 1 Отговор
    Жалко за хората, но кой каквото сам си направи, друг не може ...
    Тези апартаменти никога няма да се отърват от влага, срещу природата не можем се бори, а водата си е там и може би отвеждането ѝ ще стане само със срутването на целия блок и нов строеж ?!
    Абе дано се оправят хората, поне да ги обезщетят с друго жилище !!!
  • 6 мдааа

    17 2 Отговор
    Сички ревът срещу презастрояването,пък кат видат изкоп и ше си чупят краката до офиса на строителя да питат за цени!
  • 7 Филип II

    14 0 Отговор
    Някой яко ги е зарибил тези хорица. Брокерите лъжат убедително и си пробутват боклуците като крият истината за тях. Така лъжат алчните брокери, с двата крака и душата в Ада, с подборката какво да кажат и какво да премълчат.
  • 8 Муя

    23 0 Отговор

    До коментар #1 от "Умен":

    вЕрно си "умен"...мислиш ли, че не страда цялата сграда и всички собственици от проблема?! Проблемът е много повече от вода и влага -немарлив план, кьопав строител, нехаен инвеститор, както и 16 празни от съдуржание държавни институции, които ще си разделят бонуси, след като гласуват със семесйтсвата си за ГЕП....
  • 9 Коментиращ

    21 1 Отговор
    Проблемът далеч не е само във влагата, когато се говори за новите кооперации!!!
    Елате и ги инспектирайте сега и ги покажете по телевизията! Да видят хората как им е "подаряван" акт 16!
    Ето и някои от най-фрапантните пропуски при строителството на т.нар. нови комплекси в гр. Пловдив (а и не само там):

    1. При строенето на сградите, не се изчаква нормално технологично време за изсъхване на бетона, а се строи колкото може по-бързо и некачествено, с цел облага на инвеститора! Резултатът е напукване на бетона, влага и мухъл, дори и по горните етажи на сградите (пример "Оазисите" и "Орхидеите")!

    2. Според закона за строителството на новите жилищни и офис обекти, има изискване за минимален брой парко места, които да обслужват бъдещите собственици! Да, ама не и в БГ! Не само, че броя апартаменти не отговаря на броя парко местата, но и при комплекси като "Оазис" и "Орхидея", паркоместата се продават поотделно?! Т.е. веднъж плащаш общи и идеални части, а после трябва и за паркиране на частната си собственост да плащаш???!!!

    3. Също така прави впечатление, че липсват каквито и да било тротоари за нормалното придвижване на пешеходците, поради простата причина, че или са заети от автомобили, или инвеститора не ги е счел за необходими (пример - Елитите, Олимпиите и др.)!!!

    4. Междублоковите пространства буквално липсват! Някои от примерите за ново строителство в Пловдив наподобяват не на съвременно жилище, а буквално на общежитие от комунистическия строй!!
  • 10 Коментиращ

    21 0 Отговор
    Продължение на предходния коментар:

    5. Паркове и площадки за деца! Липсват, или са направени тук таме в стил "отбиване на номера"!
    Пример с парка между м-н Лидъл и к-с "Елит" в район Тракия - над 50% асфалт, 2 люлки, 2 пързалки, 1 пясъчник, 1 пате, 10 дървета и некви дървени напукани постройки над пейките, които и сянка не пазят?! Този парк, според общината струва милиони на данъкоплатците, а едвам побира децата само от единия квартал???!!!!

    Има и още много други очевадни неправди, за които някой си е затварял очите като е издавал документите, но това са резултатите от съвременна, корумпирана България и в нея всичко може да се очаква!!!

    Коментиран от #13

  • 11 ЕХА

    8 1 Отговор
    за тези "жилища" сигурно платил като за гараж..тогава..
  • 12 балон

    7 1 Отговор
    това доказва, че балона на имоти се спука и заля Пловдив! Сега следва София
  • 13 6598

    10 1 Отговор

    До коментар #10 от "Коментиращ":

    И като има толкова очеизбодни проблеми да не би да са останали непродадени тези нови сгради? Както каза някой по-горе, всички мрънкат, обаче всичко се разпродавал Това означава, че клиентите са доволни, нали? Едва ли на някой насила му продават апартамент "ново строителство". Затова, аре у лево и стига мрънкали. Ако няма кой да купува нагъчкани и калпави апартаменти няма да има и кой да ги строи. Това го обясняват още първия срок от курса по основи на икономиката.

    Коментиран от #15

  • 14 Gost

    19 1 Отговор
    В София наскоро гледах 5 апартамента в сгради от 2004-2009. Брокерите много се учудиха, че оскам още на първи оглед да видя гаражи и мазета. Мъка подпочвени води и яко влага. На места даже липваше мазилка. Иначе бяха с ЛОКАЦИЯ и над 1300еврака квадрата :)

    Коментиран от #20

  • 15 гост

    12 1 Отговор

    До коментар #13 от "6598":

    Ето ти и един пример във Велико Търново: апартаменти ново строителство, по същия начин накиснати основи във вода, при всеки голям дъжд се пълнят мазите и там не може да си държиш и гумите дори, мирише на мухъл, никой не използва мазите, загубено пространство е просто. В същото време на 5км от града има селца с къщи за по 20х.лв, 30х.лв, има хубави и поддържани за 50х.лв, а хората се бутат в града за тройни цени, само защото било по-удобно. Добре де, ама за 20х.лв може да си купиш една таванска стая от 20кв., това равно ли е на къща от 80кв и двор от 220квм? Какво като трябва да хванеш автобуса и да пътуваш 5мин повече, а повечето имат коли и пак е същото 5мин повече, за спокойствие и простор, спрямо колострофобска дупка, ама в града.

    Коментиран от #18

  • 16 куку руку ку

    12 0 Отговор

    До коментар #2 от "Край":

    A да си чувал за дренажи и отвеждане на подпочвени води? Само че това струва пари и зависи от кадърността на строителя (и от алчността му)
  • 17 MGewehr

    8 1 Отговор
    Поредното доказателство за великият български стрителен "гений", и преди и днес!
  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 гъската

    1 2 Отговор
    "Чуждата кокошка - гъска"
    Човек иска това, което няма.
    Със съпругата ми сме израстнали в апартаменти. Като се оженихме си купихме къща и заживяхме в нея. Сега, когато децата ни тръгват на училище, си купихме апартамент ;).
    Та.. има хубави и калпави изпълнения както на село, така и в градо.
  • 20 гъската

    6 0 Отговор

    До коментар #14 от "Gost":

    Браво. Така и трябва. Всичко за което човек се сети, трябва да се провери. Че ще забравил нещо, то се знае. Но поне да не се доверява сляпо.
  • 21 asd

    3 0 Отговор
    Чудно как досега не са осъдили "изпълнителя" за повече пари отколкото са дали...а да ...защото е толкова насрана "държава", че чак има Тиква за мин.предс. Хахахахахаха!!

    И за пояснение на другите "умни" тикви пишещи глупости. Ако искам на - 100м ще си купя жилище и това не означава че наличието на влага и мухъл е нещо нормално. Взема адвокат, един преподавател от УАСГ за консултант и ги осъжда без проблем. Ако не в български, то със сигурност в европейски такъв.

    Коментиран от #23

  • 22 1212

    4 1 Отговор
    Нивелинчето да беше взела едно нивелирче па да си вземе нещо над морското равнище. Много ясно, че в аквариума има вода! Ай ся, английски двор в Пловдив, уат дъ фък...ама човешката лакомия за фукня няма край...
  • 23 Любопитна

    0 0 Отговор

    До коментар #21 от "asd":

    Ами щом е толкова лесно, защо не го правят, а само пишат писма и се жалват?
  • 24 Тошо

    0 0 Отговор
    Що балък ще се натрещи в сгради менте в Пловдив идея си нямате! В мерака си да станат граждани,много рибоци ще станат пожизнено "крепостни селяни" Ха да ви е честито!!!Пожелавам ви да сте живи и здрави за да бачкате яко,,,,инаяе ЧСИ-то ще ви мята багажериите през балконите!