8 Септември, 2022 15:23 16 530 53

Ще има ли срив на пазара на имоти

  • жилища-
  • цени-
  • софия-
  • българия-
  • ипотечен заем-
  • жилищно кредитиране

Повишаването на пазарните лихвени нива ще доведе до по-високи лихви по ипотеките, срив в строителството и спукване на балона

Ще има ли срив на пазара на имоти - 1
Снимка: М. Богданова ©

В близките 5-10 години е малко вероятно да видим успокояване на инфлацията, а в следващите 12 месеца централните банки ще повишават лихвите и ще трябва да намалят активите си. Това е болезнен процес, който ще доведе до повишаване на лихвите по ипотеките и със сигурност ще се отрази на пазара на недвижими имоти. „Повишаването на пазарните лихвени нива ще доведе до по-високи лихви по ипотеките, срив в строителството и спукване на балона. Пазарът ще достигне точка, в която ще стане достъпен за хората. От друга страна инфлацията ще ги кара да купуват все повече такива активи и затова не смятам, че балона ще се спука като през 2008 г., с по 30-40% надолу. Не смятам, че ще е такъв сценарият, особено в България, защото тук банките продължават да кредитират. В Западна Европа обаче ще има сериозна корекция на цените на имотите и това ще се отрази на икономиката. Вече го виждаме в цените на акциите, които са с 20-30% надолу“, казва Цветослав Цачев, главен инвестиционен консултант в Елана Трейдинг, цитиран от bloombergtv.

Според него инфлацията и рецесията ще останат във фокус още много дълго време и инфлацията няма да се върне до нивата от предното десетилетие поне в близките 5-10 години. „Ще си говорим постоянно за инфлация и рецесия, може би ще видим дъно на пазарите следващата година и евентуално опит за икономическо възстановяване, когато и ако централните банки започнат отново да стимулират“, смята гостът.

Напрежението между Запада и Русия с нейните ресурси остава и съответно не могат да се намерят достатъчно достъпни и евтини суровини, за да се успокои инфлацията. Инфлацията трябва да компенсира и факта, че икономиката е работила с много дългове през последните години и сега тя работи в полза на държавите и компаниите, които са направили тези дългове.

„Говорим за отрицателна възвращаемост – за хората, които спестяват инфлацията е данък, който компенсира фирмите, за които инфлацията означава повече приходи, а за държавата повече данъци, с което икономиката да догони тази задлъжнялост“, казва Цачев.

Спадът в стойността на еврото е свързан най-вече със страховете от рецесия, като инвеститорите избягват Европа именно по тази причина и предпочитат да държат доларови активи.

„Въпросът не е това дали ще има енергия, а каква ще е цената ѝ. Може да се наложи да падне потреблението, а тогава ще страда икономиката. Именно индустрията ще пострада от липсата на енергия, защото там се работи на малки маржове и производството просто ще спре. Потребителите могат да получат помощ от държавата, но индустрията не може да бъде спонсорирана в следващите 2-3 години“, категоричен е Цачев.

Гостът прогнозира, че акциите ще продължат да се движат надолу и суровините ще продължат да правят корекции докато се стигне до баланс на реалната стойност на много активи. „Има опасност от 4% лихва в САЩ и 2-3% в Европа до края на годината и това ще окаже влияние на много сектори. Технологичният сектор ще намали експозицията си, тепърва ще се видят негативните ефекти“.

„Не смятам, че нещата са се променили през последния един месец, това което видяхме от Пауъл е, че той каза истината в очите – Фед няма да налива толкова пари, колкото се очакваше. Виждаме едно отрезвяване на финансовите пазари“.


Поставете оценка:
Оценка 3.3 от 21 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 честен ционист

    12 32 Отговор
    Сривът ще настъпи, когато 90% от имотите се обявят за негодни и подлежащи на събаряне. Или си мислите, че в на Кире смарт сититата има място за хрусчовки и брежневки?
  • 2 Охооооооо

    74 12 Отговор
    Приятелчееее....... Точно тук ще стане страшно. Колкото и да разтягате локуми и да правите платени анализи и публикации, ще скимтите. Много си вдигнахте стандарта обирайки бедния българин. Цените по-високи дори от Испания и Гърция. Ще научите къде с.рът гладните.

    Коментиран от #30

  • 3 гост

    46 10 Отговор
    Ами то вече има срив
  • 4 Тома

    69 5 Отговор
    От статията разбрахме че само в България няма да се спука балона и няма да изгорят с парите си.Муууухахаха повярвахме
  • 5 Кукундрел

    61 2 Отговор
    В Европа ще има балон, ама в България - не! Хайде-хайде съвсем полудяхте!
  • 6 Гочо

    52 3 Отговор
    Картелът на брокерите и строителите вече започна да спуска команди към по-доверените, че октомври месец цените тръгват надолу, но междувременно продължават да пускат платени статии, за да могат да хванат още някой и друг балък на пика.
  • 7 БГ Балон

    61 2 Отговор
    Населението намалява, а се строи бясно.

    Коментиран от #52

  • 8 Да спасим парите си, ще ни ги вземат

    18 50 Отговор
    Който е умен ще си купува жилище, защото инфлацшята изяжда парите ни и те свършват. По-добре да плащаш кредит.

    Коментиран от #12, #15, #35, #44

  • 9 Пламен

    21 18 Отговор
    На желаните места, имотите ще са нагоре. На други, ще паднат. В град Средец имаше обяви за двустайни и тристайни по 4-5000 лева. Който се оплаква, че е скъпо, може да купи там.

    Коментиран от #10, #18

  • 10 даката

    16 17 Отговор

    До коментар #9 от "Пламен":

    И в Лом има по толкова. Във Видин, тристаен, стара тухла до Дунавската градина се продава за 45000 лева. Кое му е скъпото...само материала по такъв апартамент струва повече.
  • 11 Картелът на брокер-строителите скимти

    38 3 Отговор
    тук ще стане страшно
  • 12 съвсем полудя

    40 5 Отговор

    До коментар #8 от "Да спасим парите си, ще ни ги вземат":

    стара ти е мантрата броки, измисли някоя друга лъжа
  • 13 МирО

    43 4 Отговор
    Задава се голяма веселба.
    Кой се набутъл на високите цени - набутъл се е , животът е радост и тъга.
    А с колко ще се сринат цените на имотите - дано не бие рекорда 2009

    Коментиран от #34

  • 14 Гост

    49 3 Отговор
    Абе, Цачев, ако в западна Европа има сериозен срив на цените, как очакваш да няма и тук? Нали нашите купувачи ще предпочетат да си купят евтин но хубав имот в Европа, вместо къща пред събаряне в България, за същите пари. Това мислил ли си го? Дори в момента намирам хубави къщи из Гърция на цена, на която тук се продават мочурлаци.
  • 15 Гост

    39 3 Отговор

    До коментар #8 от "Да спасим парите си, ще ни ги вземат":

    С кредит, при растящи лихви, може да платиш жилището два пъти.
  • 16 Софиянчето

    14 31 Отговор
    В столицата цените винаги ще са нагоре защото всички провинциалисти искът да живеят тука,в другите градове може да падат

    Коментиран от #39

  • 17 Ванко

    50 1 Отговор
    Неочаквах към строително имотната мафия(строители,брокери,финансови консултанти,инвенститори и банкери)дасе прсъединят и трейдарите на Елана Трейдинг.От статията излиза,че саво в БГ няма да има срив на имотите?А останалия свят ще потъне?Ние да не сме станали Монако или Сингапур?Явно сме във финалната фаза на спукването на ДЕРИЖАБАЛА и се впрягат всякакви "експерти" да убеждават хората,че оставаме остров на стабилност и всичко в имотния сектор ще е цветя и рози.
  • 18 Сск

    22 28 Отговор

    До коментар #9 от "Пламен":

    Те “разбирачите “ тук от пет години го пукат балона,а от тогава цените се утроиха

    Коментиран от #20

  • 19 КадяСиВенелино

    16 2 Отговор
    Щом от кенеф-медията Факти го казват,значи е почти така.
  • 20 тук ще стане страшно

    22 3 Отговор

    До коментар #18 от "Сск":

    стой и гледай мача, ще разбереш къде зимуват раците
  • 21 алчно ду..кръв се..

    22 2 Отговор
    Елана Трейдинг се налапаха със земя и сега се чудят кво да правят
  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 Петър

    27 2 Отговор
    Като вдигнат лихвите още два пъти до края на годината, и още няколко пъти догодина, и 2024 като минем в еврозоната и приемем индекса юрибор, лихвите по кредитите може да ударят 15-20 процента спокойно. Кой може да изплаща жилище с вноска 3000.
  • 24 Марков

    26 3 Отговор
    Целия свят говори за ГЛАДА И СТУДА , който се задава тази зима и близките няколко години! Само ПЛАТЕНИ сайтове на строителни фирми плащат да се надуват цените! 50% ще паднат цените на жилищата и наемите, защото хората в ХИПЕРИНФЛАЦИЯ ще обеднеят ТОТАЛНО. Да ще има и нови МИЛИОНЕРИ но само сега докато се КУПУВАТ СКЪПИ ИМОТИ,КОЛИ,БИЗНЕСИ И ВСИЧКО ОСТАНАЛО.
    ЛЕК ДЕН!
  • 25 7922

    15 1 Отговор
    На забавното в интервюто беше как постояно се коментира инфлацията и но на въпроса в какво да се държат спестяванията, Цветослав каза в пари :D. Очаква големи намаления в активите края на тази началото на следващата година, инфлация но да стоим в пари.

    Коментиран от #26

  • 26 Ванко

    17 4 Отговор

    До коментар #25 от "7922":

    И на мен ми направи впечатление,че трябва да имаме пари кеш.Тази стратегия съм чувал и от други експерти(очаквани инфлация ама е хубаво да имате и пари кеш)много е странна тая стратегия......Според мен се хвърля пясък в очите на хората.......
  • 27 ДА ВЕЧЕ ЗАПОЧНА

    11 2 Отговор
    ДА ЩЕ НАСТЪПИ

    Коментиран от #31

  • 28 Драги селяни !

    17 5 Отговор
    новозаписали се граждани, кога доде зимата ежти бетон и тухли от скъпите, дето си ги купихте за да си турите там парите!
  • 29 Истината

    1 5 Отговор
    He, няма да има.
  • 30 ХаХаХа

    10 12 Отговор

    До коментар #2 от "Охооооооо":

    По 2 за лев ще вървят жилищата? Тия глупости ги слушам от 30 години! А бездомниците само се множат. Хитри са, затова ще плащат кваритра цял живот..

    Коментиран от #51

  • 31 промяната

    2 8 Отговор

    До коментар #27 от "ДА ВЕЧЕ ЗАПОЧНА":

    Де го туй започване бе приятел? Мечти и сънища.....
  • 32 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 33 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 34 мммда

    14 0 Отговор

    До коментар #13 от "МирО":

    Oпределено, ще го счупи,
    Рекорда от 2008-2009 беше само репетиция.

    Коментиран от #48

  • 35 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 36 Страхът

    7 3 Отговор
    от неизвестното бъдеще на България е причината много хора да инвестират в жилища и земя. Око да види, ръка да пипне. Друго убежище и застраховка за бъдещето е физическото инвестиционно злато. Но от месеци в БГ банките инвестиционно злато вече не се продава. Банките казват - няма наличност.
  • 37 Симо

    2 4 Отговор
    Някой чака да паднат.Аз пък ги удвоих с airbnb

    Коментиран от #38

  • 38 мдоообре

    6 0 Отговор

    До коментар #37 от "Симо":

    верваме ти
  • 39 България

    3 2 Отговор

    До коментар #16 от "Софиянчето":

    Xoрата скоро ще почнат да бягат от Селото в Пловдив, то и сега се случва, но все още в не толкова голям мащаб.
  • 40 Другият един

    12 1 Отговор
    В България повечето имоти са орташки непродаваеми защото братя сестри и други роднини изпокарани Застанете пред един блок по тъмно в който български град си изберете и ще видите истината Повечето прозорци не светят И най накрая едно вдигане на данък сгради особенно на необитаеми те такива ще покаже истината и може би ще реши жилищните проблеми в страната
  • 41 оФчи мисли

    11 0 Отговор
    "Статията" определено е поръчкова и заблуждаваща, или поне опитва да заблуждава недотам умните. Само че, недотам умните имат един малък недостатък - нямат пари, респективно няма смисъл да бъдат заблуждавани на тази тема.
    Без претенции да съм експерт на световно ниво, нито на европейско, към момента в БГ има няколко вида имоти: (Имотен пазар няма.)
    1. Имоти в София. Няколко подвида: непродаваеми боклуци (панели, съборетини и т.н.) на баснословни цени и ново "строителство", пак непродаваеми боклуци, пак на баснословни цени. Няма кой недотам умен да даде 2000 евро на кв. метър (заедно с общите части!) за боклуци, които нямат дори акт 14 и едва ли някога ще имат! Понеже, както вече казах, недотам умните нямат пари. А и няма кой да им даде. Читавите имоти не се предлагат - собствениците си казват: "ааа, как сега да го продам по 2000 евро квадрата, като по толкова продават бoклуците?". Без да минава през бедните им главици, че и 2000 никой няма да им даде, а скоро - и 1000. Преди време си направих труда да прегледам обявите в най-големия сайт за безплатни обяви в БГ, за 2 и 3-стайни апартаменти в София - бяха... общо 12... В ЦЯЛА София! Почти всички - на някаква "строителна" "фирма", за апартаменти на гола поляна... С едни хубави катринки... Разговарях по телефона директно с "инвеститора" на сграда ново "строителство", в не особено престижен столичен квартал. Акт 14 щял "скоро" да бъде взет... 100 000 евро за "двустаен" 45 квадрата... И били продадени почти вс
  • 42 оФчи мисли-2

    10 0 Отговор
    И били продадени почти всички вече...
    Да предположим, че някой се върже на "офертата". Да предположим, че изобщо не го измамят с актовете и всичко мине по мед и масло. Да предположим, че намери кой да му даде кредит. Да предположим, че този кредит е безлихвен. Да предположим, че довършителните работи и обзавеждането струват още толкова (повече са!). Да предположим, че новодомецът в коридорониерата на поляната внася по безлихвения кредит по 1000 лв на месец, че не яде, не пие, не пуши, не си плаща тока, парното, водата, телефона, данъка, такса смет, транспорт и нищо друго не плаща. И да предположим, че заплатата му е 1000 лв нето. Тогава той ще си плати последната вноска от безлихвения кредит САМО след 400 месеца! Което е САМО 30 години и малко...
    2. "Морски" "имоти". Там нещата са катастрофални. Огромно предлагане и никакво търсене. Високи цени и ниско/ никакво качество. И никаква добра перспектива. Вече няма руснаци, няма и да има, няма западняци, няма и да има, няма румънци, няма и да има, няма и българи. И няма и да има, освен онези, недотам умните, които нямат пари и ходят на "море" с фритюрниците и вентилаторите. Едно вдигане на данъците на тези "имоти" до поне половината на европейските, ще доведе до масовото им събаряне. А дано да е по-скоро!
    3. Имоти в малки и западнали градове - както вече се спомена за Средец и Видин - без пари, но никой не ги ще. Какво да прави човек в Средец и Видин?
    4. Селски имоти - на когото каквото му трябваше - вече с
  • 43 оФчи мисли-3

    12 1 Отговор
    4. Селски имоти - на когото каквото му трябваше - вече си избра и купи на безценица, сред огромния избор от предимно непродаваеми съборетини. Дали му трябва, е друга тема.
    5. Парцели за строителство - абсолютно безумна "инвестиция" към днешна дата. Поради гореописаното.
    Така че, дали ще се спука балонът не стои, въпросът е кога ще забележим, че отдавна се е спукал...

    Коментиран от #49

  • 44 Алфа херинга

    4 1 Отговор

    До коментар #8 от "Да спасим парите си, ще ни ги вземат":

    Броки, я например да кажем, че имам спестени 20к евро. Значи, според тебе е най добре да тегля още 50 минимум, за да си купя 60кв панелен коптор във Варна, да кажем. И така ще си запазя парите, защото инфлацията се вдига. Ми, те ми се вдигат и разходите, и кредита, защото лихвата ще се покачва. А, след като налея още 10 к в този панел за ремонт, дали ще мога да му взема повече от 400лв. наем? Доматите, не ги ядем с колците, броки.

    Коментиран от #46

  • 45 Българка

    1 2 Отговор
    Моя панел струва 2000 евро на квадрат

    Коментиран от #47

  • 46 Майстор

    4 0 Отговор

    До коментар #44 от "Алфа херинга":

    10 К само за банята, брат! И то - ако "майсторът" ти работи без пари...
  • 47 Бро Кер

    2 0 Отговор

    До коментар #45 от "Българка":

    Точно толкова струва! В мокрите ти сънища!
    В реалността е друго, ама ти откъде да знаеш...
  • 48 Даааа

    0 1 Отговор

    До коментар #34 от "мммда":

    Гладна кокошка просо сънува!
  • 49 Мдааа

    1 2 Отговор

    До коментар #43 от "оФчи мисли-3":

    Май и ти си от тези "не дотам умните"
  • 50 Ало

    0 0 Отговор
    Хората няма да имат какво да ядат имоти ще си взимат и то от новите - 6 колони, много Фибран и красива боя.
  • 51 Ало

    0 0 Отговор

    До коментар #30 от "ХаХаХа":

    На това мнение си защото чучурчето ти вече за нищо не става и трябва някъде да избиеш
  • 52 Ало

    2 0 Отговор

    До коментар #7 от "БГ Балон":

    До 2 г около 2 млн възрастни хора над 70 ще си отидат и всеки ще се окаже с по 2 паратамента и всеки ще дава под наем, обаче нем ада имо кой да купи, защото нито ще му трябва, нито ще може да го доде под наем
  • 53 Има имоти и имоти

    0 2 Отговор
    Не може да се дава оценка по този начин. Над 80% от закупените имоти в БГ са от 60 до 100% финансирани от купувача в БГ. Такава поне е статистиката. На тези имоти цените им няма да паднат значително ако изобщо. Няма да паднат защото и поради инфлацията цените на материали и труд се качват. Това се отнася и за атрактивни локации каквито винаги е имало.
    Проблема е с имотите и строежите които са финансирани от банките. С вдигането на лихвеният % от банките ще възникне проблем както за строителите така и за купувачите на такива имоти които разчитат на заеми. На запад повечето инвестиции и покупки на имоти са изключително с банково финансиране и това е риска.
    Моят имот е с фиксиран лихвен процент за цялостния срок на заема и не зависи от временните флуктуации на пазара. Не че инфлацията мога да я избегна но поне това перо в семейния бюджет не се променя.