3 Юни, 2003 00:00 463 0

Промени в Закона за компенсаторките ще пренахнат проблемните бонове и записи

  • централния-
  • регистър-
  • пазар-
  • софия-
  • компенсаторни-
  • инструменти-
  • промяна-
  • бфб софия-
  • компенсаторни инструменти
Готов е текстът за промяна в Закона за сделките с компенсаторни инструменти, който спешно ще бъде внесен чрез депутати в Народното събрание, съобщиха от БФБ-София.
С промените ще се задължат издателите на записи и бонове да уведомяват навременно Централния регистър към АП за образувани прокурорски проверки, неприключили съдебни дела и ненавременно закриване на партиди. Стана ясно, че уведомленията ще бъдат сведени само до тeзи, касаещи спорове за промяна в посока намаляване на размера на издадените компенсаторни инструменти, защото това може да доведе до проблеми при сключване на сделки с книжата на регулиран пазар и при плащания с тях при приватизационни сделки. Според новите текстове Централният регистър ще има право да блокира подобни партиди и няма да се извършват трансфери в Централния депозитар до приключване на споровете.
Другата важна промяна задължава Агенцията за приватизация да не отказва плащания с компенсаторни инструменти, ако те са придобити на регулиран пазар, какъвто е БФБ-София, независимо че по тях може да има някакви правни спорове, които обаче не касаят третия добросъвестен купувач.
Текстовете на промените са съгласувани между институциите на капиталовия пазар и Агенцията за приватизация. Преди седмица на екстрена среща между представители на основните инвестиционни посредници и шефовете на Комисията по финансов надзор, Централния депозитар, Централния регистър в АП и БФБ-София беше изработено общо становище по проблема с партидите, по които има оспорване за размера на номинала.
picture:2,20030603_3.bmp,


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА