6 Юни, 2003 00:00 1 732 0

Възможности за подобряване на топлинния комфорт в помещенията

  • температура-
  • конденз-
  • загуби-
  • дограма-
  • ниска-
  • стъклопакета-
  • топлопреминаване-
  • комфорта-
  • условия-
  • около-
  • температурата-
  • влошаване-
  • покрития-
  • повърхност-
  • въздух-
  • вътрешния-
  • повърхностната-
  • стенната-
  • проблем-
  • мазилка-
  • прозореца-
  • значително-
  • висока-
  • поради-
  • к
Напоследък както специализираните издания, така и тези, ориентирани към широката публика, отделят особено внимание на формирането на оптималното температурно-влажностно поле в помещенията като необходимо условие за добър жизнен комфорт. Обект на публикации са редица съвременни материали и конструкции - системи за фасадна защита, материали с ниска топлопроводност, с добри хидроизолационни качества и др. Тяхното приложение се насърчава и от наредбата за проектиране топлоизолацията на сградите (Наредба 1, ДВ бр.7/26.01 1999 г.)
, С монтажа на алуминиева дограма с прекъснат терморост се постига максимална изолация на помещениятаУспоредно с това, тя допуска приложение на материали и изделия, водещи от една страна до повишени топлинни загуби, а от друга - до влошаване качеството на обитаемата среда. Характерно влошаване на топлинния комфорт през зимния период е
обособяването на студени зони в помещенията
В тях се констатира рязък спад на температурата, създават се условия за конденз, налице е неприятното субективно усещане за хлад. Понастоящем основна причина за формиране на подобни зони е ниската изолационна способност на масово прилаганите прозорци и балконски врати.
Наредба 1 е достатъчно строга към плътните части на ограждащата стенна конструкция (коефициент на топлопреминаване к под 0,5 W/m2K). В същото време тя е твърде либерална към дограмата и допуска максимален коефициент на топлопреминаване за нея К = 2,65 W/m2 K. Преобладаващата у нас дограма притежава коефициент на топлопреминаване K = 1,8 - 2 W/m2 К, т.е. от нормативна гл. точка всичко е наред, макар че тази практика води до 4 (четири) пъти по-високи топлинни загуби през прозорците в сравнение с плътните части.
Но как това се отразява на комфорта в помещението? През зимата, при външна температура -120С и температура на вътрешния въздух +200С, температурата на вътрешната повърхност на стъклопакета е +11,70С. Тази температура е по-ниска от температурата на оросяване (+120С при стандартна влажност на въздуха в помещението от 60%), вследствие на което върху стъклопакета отвътре започва интензивна кондензация на водни пари - прозорците се "изпотяват", потича вода. В реални условия ниската въздухопроницаемост на масово прилаганата алуминиевата и пластмасова дограма и нередовното проветряване на помещенията водят до повишаване на влажността до 70-80%, поради което обилен конденз се наблюдава дори при положителни външни температури. Като към гореописаното се прибави и неприятното усещане за хлад, можем категорично да твърдим, че е налице неприемливо влошаване на комфорта и хигиенните условия в подобно жилище.
За съжаление разгледаният пример не е теоретична абстракция, а
реален проблем за много обитатели
За неговото продоляване е необходимо внедряването на дограма с подобрената изолационна способност. Подобни прозоречни системи са тези с многокамерните профили на рамката и крилото и слой от прозрачно нискоизлъчващо покритие на стъклопакета. Още по-добър ефект има трислойният стъклопакет.
При подобна, по-съвършена дограма вътрешната повърхностна температура на стъклопакета е с 3 до 50С по-висока от сега разпространените у нас решения. Рискът от конденз и влошаване на комфорта напълно отпада или значително се редуцира. Едновременно с това топлинните загуби намаляват с 30-50%, поради което инвестицията се възстановява в кратък срок.
Как да постъпят обитатели, имащи проблем с конденз по дограмата, но не възнамеряващи да я подменят?
Осезателно намаление на топлинните загуби и ограничаване на конденза по прозорците се постига чрез монтиране на външни ролетни щори, съставени от профили с въздушни кухини или запълнени с пенополиуретан. Тяхното спускане през студените зимни нощи добавя изолационен въздушен слой пред прозореца, който с известно приближение може да се приеме като затворен въздушен слой. Практиката показва, че в условия на безветрие и дебелина на въздушния слой между щората и прозореца около 3 см, коефициентът на топлопреминаване на системата "прозорец-щора" се понижава с около 0,2 W/m2 0C. Повърхностната температура на прозореца се повишава с около 1,50C, благодарение на което рискът от конденз намалява значително.
Традиционен начин за намаляване на конденза по стъклата е разполагането на отоплително тяло под всеки един прозорец , но това не винаги е възможно (балконска врата), а води и до увеличени топлинни загуби.
Както вече споменахме, приложението Наредба 1 гарантира постигането на висока изолационна способност на плътните части от ограждащите конструкции. От друга страна, чрез външно разполагане на основната изолация, стенната конструкция е добре защитена от пулсациите на външната температура. Коя е причината, поради която често в практиката наблюдаваме формиране на
зони с понижена температура по вътрешните
стенни повърхности на фасадата.
Този процес е особено характерен за помещения в жилището, които се използват само няколко часа през денонощието и от икономически съображения отоплението в тях се включва непосредствено преди да започне ползването им - спални, кабинети и др. В такива случаи повърхностната стенна температура значително изостава от бързо повишаващата се температура на вътрешния въздух и и около външните стени на помещението се формират студени зони, създаващи усещане за обитателите, че стените "теглят" и "излъчват" хлад. Особено трайни са те зад завеси, зад корпусни мебели и др. В тези зони повърхностната температура на стенната повърхност дълго време остава по-ниска от температурата на оросяване, в резултат на което възниква интензивен конденз. Макар и добре оразмерена, външната изолация е безпомощна - до нея температурните вълни практически не достигат, заглъхвайки в инертната основна стенна конструкция.
Решението за този проблем, засягащ все по-голям брой жилища, е замяната на традиционните стенни покрития - латекс, тапети с декоративни покрития,
притежаващи ниска топлопроницаемост
Типични представители на покритията от тази група са термо-керамичните покрития от типа на "Термошилд", перло-тапетите, пенополиуретановите тапети, корка и др.
В условията на описания по-горе топлообменен процес със силно изразен нестационарен характер, ниската топлопроницаемост на покритието осигурява висока контактна температура между вътрешния въздух и стенната повърхност. Предотвратява се формирането на студена зона, влошаваща комфорта на обитаване. Елиминират се и предпоставките за поява на конденз и мухъл. Тези резултати се потвърждават от множество експериментални данни.
Изследванията дават представа за механизма, по който се реализира антикондензната функция на покритията с ниска топлопроницаемост. Следва да се отбележи, че ефектът от приложението на този тип покрития се засилва, ако стандарната вътрешна мазилка се замени с варо-перлитова мазилка, мазилка с гранули от пенополистирол или с гипсофазер. Отстраняването на разгледаните в статията нарушения на оптималното температурно-влажностно поле създава възможности и способства за постигане на един по-висок комплексен жизнен стандарт.
Арх. Огнян Симов
преподавател в УАСГ


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА