6 Юни, 2003 00:00 7 974 0

Противопожарните изисквания за жилищните сгради са строги

  • пожароустойчивост-
  • стени-
  • материали-
  • степен-
  • негорими-
  • сгради-
  • трябва-
  • помещения-
  • стените-
  • стълбищата-
  • елементи-
  • малко-
  • граница-
  • допуска-
  • горими-
  • етажи-
  • трудногорими-
  • жилищни-
  • сградите-
  • допустимият-
  • минималната-
  • конструкции-
  • учебни-
  • могат-
  • носещите-
  • тлеят
, Когато дойде пожарната, вече е станало непоправимотоЕдно от най-важните качества, които трябва да притежава една жилищна сграда, е нейната устойчивост на пожар. При непредвидени обстоятелства от това в решаваща степен зависи живота на нейните обитатели. За да бъде една сграда съобразена с противопожарните изисквания, тя трябва да отговаря на нормативните изисквания, записани в Наредба N№ 2 на МВР и бившето Министерство на териториалното развитие и строителството от 5 май 1987 г. за противопожарните строително-технически норми, изменена и допълнена през 1994 г.
Сградите и съоръженията се разделят на
5 степени на пожароустойчивост
взависимост от границите на пожароустойчивост и групите по горимост на конструктивните елементи, които се определят от производителя по БДС 6316 в упълномощени за целта лаборатории в страната. Това е отнася и за вносните строителни елементи. При определяне степента на пожароустойчивост на сградите не се взема под внимание пожароустойчивостта на врати и прозорци (ако не са в пожарозащитните прегради), капандури, изолации на подове, паркети, ламперии по стени, както и на преградни таблени или остъклени стени с плътна долна част, не по-ниска от 1,2 м от нивото на пода. В жилищни и административни сгради (с изключение на високите) не се взема под внимание пожароустойчивостта на преградните стени от горими материали, когато те се използват за обособяване на канцеларии и жилищни помещения, с изключение на стените, отделящи стълбищата, коридорите, вестибюлите, както и отделните жилища. Допуска се проектирането и използването на горими топло- и хидроизолации на покриви на всички сгради, ако се полагат върху стоманобетонни плочи или панели и се разделят по дилатационните фуги посредством негорими ивици с широчина най-малко 0,25 м и височина 0,6 м.
Подпокривните (таванските) пространства на сгради с горими и трудногорими покриви се разделят на части с дължина най-много 40 м и с площ до 300 кв. м чрез негорими стени с граница на пожароустойчивост най-малко 2 часа и 30 мин., стигащи до негоримото покритие (керемиди, етернит и др.) и прекъсващи всички горими елементи на покрива. За всяка част се осигурява самостоятелен достъп.
При степен на пожароустойчивост І всички строителни елементи трябва да са от негорими за определен срок материали. Носещите стени и колони и стените н стълбищата трябва да са от материали, негорими 2 ч. и 30 мин., междуетажните тавански хоризонтални конструкции да са с материали, негорими 1 час, неносещите външни и вътрешни стени - 30 мин., площадките, гредите, рамената и стъпалата на стълбищата - 1 ч. и 30 мин. Междусекционните стени, стените на коридорите и другите пътища за евакуация - 1 час. Покривите на сградите трябва да с негоримо покритие.
При степен на пожароустойчивост ІІ носещите стени и колони и стените н стълбищата трябва да са негорими материали с граница на пожароустойчивост най-малко 2 часа. Междуетажните тавански хоризонтални конструкции да са от негорими материали с граница на пожароустойчивост най-малко 45 мин. Неносещите външни и вътрешни стени да са от материали, негорими 15 мин. или трудногорими с граница на пожароустойчивост най-малко 30 мин. Площадките, гредите, рамената и стъпалата на стълбищата задължително трябва да са от негорими материали с граница на пожароустойчивост най-малко 1 час, а междусекционните стени, стените на коридорите и другите пътища за евакуация - от негорими 45 мин. материали.
Покривите да с негоримо покритие
При степен на пожароустойчивост ІІІ носещите стени и колони и стените н стълбищата трябва да са негорими материали с граница на пожароустойчивост най-малко час и половина. Междуетажните тавански хоризонтални конструкции да са от негорими 30 мин. материали или трудногорими - 45 мин. Неносещите външни и вътрешни стени да са от материали, негорими 15 мин. или трудногорими - 30 мин. Площадките, гредите, рамената и стъпалата на стълбищата задължително трябва да са от негорими 1 час материали, а междусекционните стени, стените на коридорите и другите пътища за евакуация от негорими 30 мин. материали. Покривите на този тип сгради могат да са с горимо покритие.
При степен на пожароустойчивост ІV носещите стени и колони и стените н стълбищата трябва да са от трудно горими 30 мин. материали. Останалите конструктивни елементи на постройката могат да са от трудногорими 15 мин. материали. Покривите на този тип сгради могат да са с горимо покритие.
Носещите стени, стените на стълбищата и колоните трябва да имат минимална граница на пожароустойчивост 4 ч. и 30 мин. Междуетажните конструкции и покриви (без таванската хоризонтална конструкция) и разделителните тавански стени - 2 часа. Най-високо е изискването за брандмауерите (негоримите строителни елементи) - 5 часа. При степен на пожароустойчивост V се допуска всички елементи на строителната конструкция да са горими материали.
За негорими материали се смятат
тези, които под действието на огън или висока температура не се запалват, не тлеят и не се овъгляват. Трудногорими са тези, които под действието на огън или висока температура трудно се запалват, тлеят или се овъгляват и продължават да горят или тлеят само при наличие на огнеизточник. След отстраняването на огъня горенето или тлеенето се прекратява. Горимите материали продължават да горят или тлеят и след отстраняване на огнеизточника.За степен на пожароустойчивост І допустимият брой на етажите не се ограничава, а застроената площ между брандмауерите (негоримите строителни елементи) не трябва да е по-голяма от 2 200 кв. м. Когато тя е до 4000 кв. м, допустимият брой на етажите се ограничава на 9. Такава е етажността и при степен на пожароустойчивост ІІ, но застроената площ между брандмауерите е до 3 000 кв. м. За следващата категория сгради, със степен на пожароустойчивост ІІІ, етажите трябва да са не повече от 3, а застроената площ между негоримите елементи - 1 800 кв. м. При степен ІV, допустимият брой етажи са 2, а при V - 1, като застроената площ между брандмауерите е ограничена на 1 000 кв. м. Ако етажите са 2 то площта се намаля до 800 кв. м.
Наредба № 2
определя и максимално допустимата етажност
на сградите и минималната степен на пожароустойчивост в зависимост от тяхното предназначение.
За детски заведения до 50 места трябва да са не по-високи от 2 етажа и да са с минималната степен на пожароустойчивост ІІІ. За повече от 50 места, допустимият брой етажи е 3, а минималната степен на пожароустойчивост І или ІІ.
За учебни заведения до 2 учебни стаи се допуска само един етаж, а минималната степен на пожароустойчивост е ІV или V. До 8 учебни стаи показателите са съответно - 2 етажа и степен ІІІ. При заведения с повече от 8 стаи етажността не се ограничава, когато минималната степен на пожароустойчивост е І, а когато е ІІ, допустимият брой етажи е 9.Не се допуска проектиране на котли, складове за течно и газообразно гориво в подземните етажи, под занимални, спални, физкултурни салони и други подобни помещения в детски, учебни и здравни сгради, както и под пътищата за евакуация и под помещения за масово събира не на хора. Подовите конструкции под и над котелните помещения за котли с ниско налягане и складовете за гориво, включително и за въглища, в детски, учебни и здравни сгради, културни домове и клубове, търговски сгради се проектират негорими с граница на пожароустойчивост най-малко 2 ч. и 30 мин. Не се допуска разполагане на хладилни инсталации с агент амоняк непосредствено под жилищни помещения и под помещения за масово събиране на хора. Допуска се в подземните етажи на жилищни и обществени сгради от ІІ и ІІ степен на пожароустойчивост съхраняване на горими течности, включително и на течно гориво до 20 куб. м и във варели и туби в едно помещение до 500 литра. Резервоарите се предвиждат под тераси, сервизни помещения и други подобни на външни стени с непосредствен изход навън.
Жилищните и обществените сгради
се приравняват към категория В
по пожарна опасност, като минималните разстояния от тях до производствените сгради, складове и съоръжения се определят съгласно действащите норми за застрояване. В жилищните сгради с І и ІІ степен на пожароустойчивост могат да се проектират помещения за обществено обслужване при условие, че имат изход навън и са отделени от сградите с пожарозащитни стени. Устройването на такива помещения в съществуващи жилищни и обществени сгради от ІІІ степен на пожароустойчивост се допуска само в приземните етажи, ако помещенията имат директен изход навън, отделени са от сградите с пожарозащитни стени и площта им не надвишава 10 кв. м. Офиси и помещения за обслужване на гражданите могат да се устройват в жилищата и ателиетата на жилищните сгради, ако не се повишава горимото натоварване в тях. Устройването на магазини за оръжие и боеприпаси в жилищни и обществени сгради се решава по реда на Закона за взривните вещества, оръжията и боеприпасите.
Васил ТАШЕВСКИ
[email protected]


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА