26 Септември, 2022 12:05 4 261 5

Най-евтините жилища на Балканите

  • балкани-
  • цени-
  • жилища

В Тирана цената на квадратен метър е 1140 EUR

Най-евтините жилища на Балканите - 1
Снимка: Shutterstock

Цените на жилищата в Албания са най-ниските в региона. Албания е призната и за страната с най-нисък ръст на цените на жилищните имоти. Показателят се е увеличил с 4% през първото тримесечие на 2022 г. на годишна база. Квадратният метър в албанските нови сгради струва средно 1140 EUR, сочи анализ на пазара, поръчан от експерти на Радио Свободна Европа (Radio Evropa e Lirë).

ТОП 3 балкански държави с най-скъпи жилища затваря Косово. Квадратен метър в нови сгради в Косово струва средно 1300 EUR. Преди година средната цена на „квадрат“ жилище там беше 1070 EUR. Така цените на новите жилищни имоти са се увеличили с 22% за година.

Най-скъпите жилища са в Хърватия, където имотите струват средно 2270 EUR/кв.м. Сърбия е на второ място с резултат от 1980 EUR/кв.м. Следват Черна гора с резултат 1270 EUR/кв.м и Северна Македония с цена 1240 EUR/кв.м. В Босна и Херцеговина апартаментите и вилите са малко по-скъпи от Албания – средно 1150 EUR/кв.м.

Значителен ръст в стойността на недвижимите имоти на Балканите настъпи след поскъпването на строителните материали на фона на ситуацията в Украйна. Подобни тенденции се наблюдават и в други страни от Стария свят. Така цените на недвижимите имоти в Европейския съюз през първото тримесечие на 2022 г. са се увеличили с 10,5% спрямо същото тримесечие на 2021 г., отчита Eurostat.


Поставете оценка:
Оценка 3 от 6 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 честен ционист

    18 5 Отговор
    Руснаците купуват имоти на безбожни цени в Сърбия и Черна гора, докато Ганьо настанява без наем укропчици по хотелите.
  • 2 Истината съм аз

    13 2 Отговор
    Лъжи и спекула ,истината че срива наближава не че в България ще се разбере много тук пазарен принцип няма само спекула,начело с банките!

    Коментиран от #4

  • 3 броки

    5 5 Отговор
    В албания по крайбрежието не е лошо. Отсреща е Италия все пак, а не некоя сиганска държава. Обаче с албанците трябва да внимавате, щото са като българите - не прощават .
  • 4 ЗапаДен

    4 1 Отговор

    До коментар #2 от "Истината съм аз":

    В западния свят е така, само дето се заблуждават, че целия свят така работи ... и просто ще се оакже, че останалия свят си работи по нормален начин, а само запада ще си отстоява правила, които ще вредят само и единствено на него...
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.