Last news in Fakti

12 Юни, 2003 00:00 997 0

София готви вечерен час за заведенията

  • общината-
  • заведенията-
  • обаче-
  • много-
  • причината-
  • време-
  • които-
  • търговска
Столичният общински съвет се готви да въведе вечерен час за заведенията заради силната музика и шума, които нарушавали съня на гражданите. Общинските съветници от СДС Мария Харбова и Стефан Фурнаджиев искат обектите за обществено хранене и развлечения, разположени в парковете, градините и жилищните сгради, да работят от 8 до 23 ч. Предложението им ще бъде гласувано в понеделник. Вечерният час няма да важи за тези заведения, които спрат напълно музиката в 23 ч.
Нормално е да се въведе някаква мярка, ако се нарушава общественият ред, коментираха от заведенията "Мотто" и "Боло", които са в жилищни сгради. Хората имат право на спокоен живот, но не това е начинът, по който трябва да се регулира шумът, казаха управителите на двата бара. "Повече от половината от жалбите на столичани, пристигащи в общината, са срещу силната музика, носеща се от дискотеки, ресторанти и кафенета", каза Мария Харбова. По думите й проблемът е най-сериозен в центъра на столицата. "В същото време общината не може да ги санкционира поради пропуск в Наредбата за реда за провеждане на търговска дейност", посочи тя. По тази причина се въвежда новият текст. Сега общината може да накаже шумните заведения най-много чрез отказ за издаване на търговска регистрация. След такъв случай обаче обикновено реакцията на собствениците е да се жалват в съда. Те обвиняват общината в нарушаване на правото им на стопанска инициатива и упражняване на търговска дейност, коментираха от отдел "Жалби и сигнали".
Най-голям е проблемът със заведенията по ул. "Граф Игнатиев". Причината е, че платното е тясно, живеят много хора, а заведенията не са шумоизолирани. Преди време живеещите на ул. "Ангел Кънчев" многократно подаваха жалби срещу дискотека "Ескейп". След ремонт собствениците шумоизолираха помещението и сега музиката не се чува навън, но гражданите вече се оплакват от клаксоните и алармите на колите на клиентите и от шумните им викове. Много оплаквания има и от дискотеката "Къти Сарк", разположена в горичката до Семинарията.
Реакцията на общината в тези случаи е официално предупреждение на нарушителите. Ако санкцията не помогне, районният кмет има право да намали работното време на обекта до 23 часа. Тази мярка обаче рядко се прилага. Следващата стъпка е намесата на полицията. По закон органите на реда са длъжни да правят проверки на всеки подаден сигнал и ако установят нарушение, трябва да съставят акт от 50 до 100 лв. Дежурните полицаи обаче рядко отиват на подаден сигнал. Причината е в липсата на достатъчно екипи и недостига на гориво, а и вдигането на шум не е тежко престъпление, обясняват от общината. Единственият случай, в който полицията е принудила бар да затвори, е с "Грозна като смъртта" на площад "Народно събрание". Причината е оплакване на посланика на Италия Алесандро Графини.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА