Last news in Fakti

13 Юни, 2003 00:00 9 609 0

Евакуацията на хората от сградите трябва да може да става бързо

  • сгради-
  • малко-
  • трябва-
  • степен-
  • пожароустойчивост-
  • помещения-
  • повече-
  • категория-
  • изходи-
  • евакуационните-
  • евакуационни-
  • изход-
  • продължителността-
  • навън-
  • етажа-
  • минути-
  • допуска-
  • евакуацията-
  • евакуация-
  • пожарна-
  • опасност-
  • стълбище-
  • помещенията-
  • етажи-
  • стълбищ
Евакуационни пътища в една сграда са стълбищата, коридорите, фоайетата, кулоарите и др., които са незадимими и осигуряват безопасно придвижване на хора към евакуационните изходи., Модерните (по неволя) през последните 14 години решетки по прозорците на партерните етажи не позволяват бързото излизане от жилищетоПо пътищата за евакуация се предвиждат знаци, указващи посоката на движение. Асансьорите и другите механични средства за придвижване не се считат за евакуационни пътища, защото по време на пожар или друго бедствие използването им обикновено е рисковано или е невъзможно. Допуска се ескалаторите да се считат за неподвижни открити стълбища.
За осигуряване безопасно извеждане на хора при пожар и други непредвидени обстоятелства се предвиждат евакуационни изходи. За такива се смятат: от помещения на първия етаж, водещи непосредствено навън или коридор, вестибюл и стълбище със самостоятелен изход навън; от помещенията на всички етажи (освен първия) в коридор или проход, водещ към стълбище или непосредствено в стълбище със самостоятелен изход навън или през вестибюл, отделен от съседните коридори с преградни врати; от едно помещение в друго на същия етаж, които имат изход (съгласно цитираните по-горе изисквания) и в тях не се осъществяват производства от категория А и Б с повишена пожарна опасност. През 1994 г. бяха направени промени и допълнения на Наредба № 2 за противопожарните строително-технически норми. Едно от новите изисквания е вратите на евакуационните изходи в сградите и помещенията за масово събиране на хора да бъдат оборудвани задължително с
брави тип "антипаник", които се отварят лесно и бързо.
През съседни помещения с производства от категория А и Б се предвиждат не по-малко от два евакуационни изхода, като всеки от тях води в отделно изолирано помещение с непосредствен изход навън или в коридор, вестибюл и стълбище, имащи непосредствен изход навън. Евакуационните изходи и стълбища трябва да са разсредоточени в различни крила на сградата.
Броят на евакуационните изходи и стълбища на сгради и помещения се определя взависимост от необходимата сумарна широчина, допустимата дължина на евакуационния път и размерите на изходите, като от помещенията следва да се осигурят най-малко по два изхода за евакуация. Допуска се само един евакуационен изход за: помещения от категория А и Б по пожарна опасност със застроена площ, не по голяма от 100 кв. м; помещения от категория В по пожарна опасност със застроена площ до 300 кв. м или за не повече от 50 човека; помещения от категория Г и Д по пожарна опасност със застроена площ до 500 кв. м; помещения, разположени в подземни етажи, с площ 300 кв. м и за не повече от 15 човека.Евакуационните изходи от производствените сгради се предвиждат на разстояние най-малко 10 м от апаратите и съоръженията на външните взривоопасни инсталации. Продължителността на евакуацията от работното място до стълбището или в съседното помещение на сградата не трябва да надвишава една минута. Пропускателната способност на евакуационните пътища и скоростта на движение на хората се приемат взависимост от плътността на потока. В таблицата е показана пропускателната способност за евакуационни изходи с ширина до 1,5 м в зависимост от плътността на потока и маршрутите на придвижване. При широчина на изходите над 1,5 м пропускателната им способност при плътност 6 човека на кв. м и повече се приема с 20 на сто по-голяма от посочената.
Светлата височина на вратите и проходите
по пътя на евакуацията трябва да е не по-малка от 2 м. Допуска се за проходи, водещи в подземни етажи, тази височина да бъде намалена до 1,9 м, а за таванските входове - до 1,5 м.
За ограничаването на разливането на течности от производствени апарати и съоръжения по пътищата за евакуация се проектират прагове или шахти, осигуряващи събирането на целия обем технологични течности. При групово разполагане на съдове, апарати и други с горими и леснозапалими течности се допускат общи шахти на разстояние, не по-малко от 0,5 м от апаратите и съдовете.
Продължителността на евакуацията
на хора от многоетажни производствени сгради с категория А, Б и В не трябва да превишава: за сгради от І и ІІ степен на пожароустойчивост - 6 мин.; за сгради от ІІІ степен на пожароустойчивост - 3 мин. Продължителността на евакуация за производства от категория Г и Д в сгради от І и ІІ степен на пожароустойчивост не се нормира, а в сгради от ІІІ, ІV и V степен е не повече от една минута. Продължителността на евакуацията на хора от високите сгради в границите на всеки етаж не трябва да превишава 1,5 минути.
Продължителността на евакуацията на хора от театри, клубове, домове на културата и други подобни сгради за масово събиране на хора не трябва да превишава за І и ІІ степен на пожароустойчивост 6 минути, за ІІІ степен- 2 минути и за ІV и V степен - една минута. Допуска се продължителността на евакуацията от зрителната зала може да бъде увеличена 1,5 пъти при предвиждане на огнезащитна обработка на декорите, наличие на пожарозащитна завеса и оборудване на сцената с автоматични инсталации за пожарогасене.
Най-често бягството на хората от горяща сграда става по стълбищата. Затова има и определени изисквания за този конструктивен елемент от постройките. За сгради, високи повече от 10 м с горими покриви, стълбищата се проектират до тавана. Входовете за таваните трябва да бъдат защитени с негорими врати с граница на пожароустойчивост най-малко 45 минути. Допуска се за сгради, високи до 10 м включително, да се предвижда вход за тавана от стълбището през отвор по закрепени за стената метални стремена. Отворът трябва да е защитен с негорим капак с граница на пожароустойчивост най-малко 45 минути и да има размери, не по-малки от 0,7/0,8 м.
Евакуационните стълбища
в производствените и обществени сгради с три и повече етажа, в жилищните сгради над пет до осем етажа включително, при наличието на 5 и повече жилища на етаж, и в жилищните сгради над осем етажа, независими от броя на жилищата на етаж, да са естествено осветени чрез прозорци по външните стени и да са отделени от етажите посредством самозатварящи се димоуплътнителни врати и негорими стени (включително стъклени блокове или армирано стъкло).
След измененията от 1994 г. се допускат вътрешни стълбища без естествено осветление в сгради от І и ІІ степен на пожароустойчивост с над пет етажа, ако: на покривното покритие или на стените непосредствено под него се предвиди димен люк (5 на сто от площта на стълбището, но не по-малко от 1,5 кв. м) с устройство за отваряне от първия и последните два етажа или се осигури незадименост на всеки отделен етаж посредством повишено налягане, не по-малко от 20 Ра; се осигури евакуационно осветление; асансьорните шахти и машинните помещения за тях са с плътни негорими стени и покритие с граница на пожароустойчивост най-малко 1 час.
Външните евакуационни стълби трябва да са свързани с помещенията чрез площадки или балкони и да имат ограждане, високо 0,8 м. Наклонът на такива стълби да бъде не по-голям от 45 градуса, а широчината им - не по-малка от 0,7 м.
Васил ТАШЕВСКИ
[email protected]


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА