Last news in Fakti

31 Октомври, 2003 00:00 722 0

10% от държавниците скриха доходите и имотите си

  • подам-
  • година-
  • миналата-
  • отчели-
  • забравил-
  • шефът-
  • вестниците-
  • бившият-
  • агенцията-
  • димитър-
  • декларират-
  • длъжни-
  • депутати-
  • николов-
  • доходи-
  • имоти-
  • декларация-
  • миналата година-
  • съм забравил
72-ма души на висши държавни длъжности не са се отчели пред публичния регистър, в който са длъжни да декларират имотите и парите си. Сред нередовните са енергийният министър Милко Ковачев, шефът на жълтата група Станимир Илчев, царските депутати Ирена Варадинова, Камен Влахов, Недялко Калъчев, Теодора Дренска, Явор Милушев.

Шефът на Сметната палата Георги Николов публично огласи имената на неспазилите закона. Длъжни да декларират имоти, доходи и разходи за 2002 г. са 751 души. Документи са представили 689. От тях в законовия срок са се отчели 422-ма, а със закъснение - 267.

Сред нередовните депутати са още зам.-шефката на ДПС Емел Етем и колегите й Кемал Еюп и Рамадан Аталай. Единственият от БСП е Михаил Миков. Той традиционно не декларира доходи и имоти - смята, че законът е безсмислен, след като няма санкции. Всички депутати от СДС са изрядни.

Не са се отчели зам.-министрите на икономиката Димитър Ивановски и Димитър Хаджиниколов, на културата Анда Палиева, на финансите Красимир Катев и Нахит Зия. Ивановски и Хаджиниколов заявиха пред "Сега", че са забравили и скоро ще подадат декларации, Катев и Зия - също. Милко Ковачев прати своята декларация в Сметната палата.

В черния списък са зам. областните управители на Велико Търново, Добрич, Кърджали, Перник, Пловдив, шефът на Агенцията за малки и средни предприятия Ангел Деспотов, новоизбраният шеф на КЗК Петко Николов, бившият управител на БНБ Светослав Гаврийски и бившият подуправител Мартин Заимов. Не са се отчели членовете на надзора на Агенцията за приватизация Димитър Христов и Теодор Стоев, шефът на Комисията за регулиране на съобщенията Георги Александров и шефката на Агенцията по заетостта Цвета Наньова. Документ са били длъжни да представят и бившият вицепремиер Костадин Паскалев, бивши зам.-министри на здравеопазването, икономиката, образованието, отбраната, транспорта.

34 съдии, прокурори и следователи не са декларирали имуществото си в публичния регистър. Последните промени в съдебния закон наредиха да се отчитат всички магистрати, а не само висшите.

Имоти и доходи за миналата година е трябвало да декларират 3312 съдии, прокурори и следователи. Задължението си са изпълнили 3280. Сред неподалите декларации са двама от Върховната касационна прокуратура - Людмил Петков и Петя Маринова. Петков по принцип не се отчита - мотивът му е, че щом не се проверява дали декларациите са верни, всеки може да обяви каквото си иска. "Тези, които са приели закона, са си измили ръцете, колкото да отчетат дейност", обяви той пред "Сега". Маринова отказа коментар.

Оправдания
Станимир Илчев
Декларацията ми е попълнена преди 15 дни, но съм забравил да я подам. Другата причина е, че съм обеднял и ме е срам електоратът да види, че спестяванията ми са много по-малко в сравнение с миналата година.
Валери Цеков
Утре ще я подам, просто съм забравил.
Камен Влахов
Аз няма да подам декларация, докато всичко това се помества във вестниците и се коментира. Това е нездрав интерес, провокиран към определени среди. За всеки крадец това е добре дошло. Имота може да го декларирам, него няма как да ми го вземат, но това, което е в него - няма да стане. Може да подам декларация към Нова година, когато отшуми т. нар. обществен интерес.
Емел Етем
Догодина ще подам. Няма никакви изменения в сравнение с миналата година и затова няма нужда да се занимавам.
Кемал Еюп
Забравил съм. Преди 2 месеца имахме напомнително писмо, но покрай изборите съм забравил.
Петко Николов, шеф на КЗК
Декларирам, че повече никога няма да подам такова нещо, докато не се въведе наказателна санкция. Но и тогава ще искам гаранция, че няма да се разпространява информацията. Имам основателна причина. Миналата година, два дни след като по вестниците ми изписаха имотите, ми разбиха офиса и го ограбиха до шушка. Бандитите само това чакат.
Калоян Нинов, бивш зам.-министър
ДПроспал съм го този момент и знам, че сега ще ме пишат по вестниците, ама какво да направя. Имал съм много работа. Ако има възможност, сега ще си подам декларацията.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА