Last news in Fakti

5 Ноември, 2022 16:27 13 663 14

Голяма опасност за Несебър

  • несебър-
  • юнеско-
  • статут

Градът може да загуби статуса си в ЮНЕСКО за световно културно наследство

Голяма опасност за Несебър - 1
Снимка: БГНЕС

Съществува реална опасност Старият Несебър да загуби статута си на град, който е в списъка на ЮНЕСКО за световно културно наследство. За това предупреди служебният министър на културата Велислав Минеков, цитиран от bTV. Страната ни и Община Несебър не изпълняват препоръките на световната организация и вече 15 години не се приема план за опазване на наследството на старинния черноморски град.

Старият град на Несебър е единствения град у нас в списъка на ЮНЕСКО за световно културно наследство. Ако не бъдат приети препоръките на ЮНЕСКО за опазване и управление, може да изгуби статута си. „Основно е планът за опазване и управление на Несебър, защото от 2009 година няма и нещата са критични. Възможно е в много скоро време Несебър ба се определи като т.нар. Застрашен статут, а след това да ни извадят изобщо от списъка на Световното културно наследство, което би било ужасяващ факт. Не е свързано само с чувството на срам, а щетите ще бъдат огромни. Ще доведе до икономически щети за туризма и невъзможност за съдействие от страна на ЮНЕСКО“, заяви служебният министър на културата Светослав Минеков.

„Вече 15 години с колегите от общинската администрация се стремим да изпълняваме всички препоръки, всички изисквания на ЮНЕСКО и всичко това, което е правено относно съхранение и консервация на паметниците, го изпълняваме с огромна отговорност. Трябва да отговорим на всички тези предписания, за да може да запазим Несебър сред градовете на Световното културно наследство“, каза кметът на Несебър Николай Димитров.

"На първо място да се съобразим с нашия Закон за нашето културно наследство, но дори това не го правим. Има наставления на ЮНЕСКО, които въобще не са погледнати. Това е серия от нещастия дори незаконно строителство. 2013 година сме имали един план, който е бил в добро състояние, но, за съжаление, отново е бил оставен на страна и са започнали корекции, които продължават до ден днешен“, добави Минеков.

„В началото ми беше много трудно да говоря на тази тема, но искам да благодаря на всички наши съграждани, защото те разбраха, каква е ползата да се продължава този статут и ние сме взели решение и сме премахнали алейната търговия по улиците“, заяви кметът на града.

„Щетите вече съществуват в града и за съжаление на много места е видимо, какво се е случило“, отговори Минеков.

Акваторията на стария град на Несебър е изрично включена и е била мотив за ЮНЕСКО за обявяването на града за Световно културно наследство. „Причината е добре запазения морски ландшафт на града и многото археологически обекти на сушата и под вода. Значителна част от античния и средновековен град е под вода и ако и не 1/3 от вековния град“, каза директорът на Центъра по подводна археология в Несебър Найден Прахов.

„Хора със специални интереси са решили да разширяват търговското и рибарско пристанище и са използвали някакви огромни буни от бетон, които са спуснали върху археологията, която не е проучена и как ще бъде лекувано това място не е ясно“, заяви служебният културен министър.

Община Несебър има само едно пристанище, което стопанисва и това е Рибарското пристанище. „В момента цялото министерство работи и се надявам до 2-3 месеца този план да го имаме и да го изпратим в ЮНЕСКО за одобрение“, каза Минеков.

„Длъжни сме да започнем да работим съвместно всички институции, държавни и общински, за да може да се справим и да защитим както България, така и името на Несебър в списъка на градовете на Световното културно наследство“, заяви кметът на града.


Поставете оценка:
Оценка 4.4 от 27 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Асдф

    28 13 Отговор
    Костадин да си дари доларите от реклама на Бил Гейтс и да спаси Несебър.
  • 2 ЕСесовец

    36 9 Отговор
    Парите трябват за изхранване на емигрантите е ЕС. Какво наследство искате.
  • 3 чакай ти

    50 5 Отговор
    чекмеджан да опази културно наследство. Виж Божков направи музей с който страната правеше изложби по света но чекмеджан открадна и него.
  • 4 Месемврия

    20 42 Отговор
    И какво му е толкова историческото ? Замъци, катедрали, акведукти ли има ? Всичко е въпрос на маркетинг. Лас Вегас каква история има , ама цял свят го знае и който може ходи там да зяпа казината и хотелите и да загуби някой долар.

    Коментиран от #10

  • 5 Бай Иван Циганина

    20 20 Отговор
    За последен път бях в Несебър преди 7 години и се зарекох, че няма повече да стъпя там. Както и тогава ми беше последното ходене на Гьолището.
  • 6 Гост

    12 26 Отговор
    Боли ме фара за Нисебър
  • 7 Патето Яки

    36 9 Отговор
    Стария град - битак , новия град хотели бетон
  • 8 Един от морето

    20 6 Отговор
    Във Несебър,, старият град,, ако не са тези магазинчета и малкото още останала риба хората няма откъде да изкарат пари. Лакърдиите за богатството на несебърлии са пуснати от зависливци калпазани предимно от голямото село. Парите изкарани през лятото едва стигат за зимните месеци. Във Несебър няма нито фабрики, заводи, изобщо няма никаква промишленост освен магазинчета, къщи за гости, кръчми и оскъден риболов. Колкото за ЮНЕСКО. Аз съм вече горе долу на 70 и помня и съм живял във порутените къщи на времето, ние им викахме,, верентии,, Някои успяха до към 65г да бутнат кирпичено дървените паянти и да си направят нови къщи а другите музеите не разрешиха да се пипат. Тогава държавата във лицето на музеете започна реставрация на полу падналите къщи. Някои ремонтораха частично но повечето се направиха изоснови. Направи ги държавата като някои от собствениците на по късен етап платиха някаква малка сума. И след като държавата обнови част от къщите основно а на новите които бяха строени във стар стил обши със дърво ни приеха във ЮНЕСКО.,, то беше радост и еофория ИИИ,, Музеите спряха да действат и ремонтират, във музейните къщи останаха да живеят само по стари хора защото младите си построиха къщи и кооперации във новият град. Къщите останали без подръжка вече близо 60 г започнаха да се рушат, дървенията почти изгни а турските керемиди които и нови не спират дъжда се изпочупиха къде от остаряване къде от гларусите и сега положението е вънка спира да вали вътре
  • 9 Гост

    15 1 Отговор
    Старият Несебър е превърнат в нещо като капалъчарши. Тълпи от хора по тесни улички. Търговски обекти привличащи парата на туриста, но скриващи красотата на града. За колоната от автомобили пред входа няма да говоря. Пореден пример за последиците от комерсиализацията.
  • 10 Гост

    17 3 Отговор

    До коментар #4 от "Месемврия":

    И, неразумний юроде! Лас Вегас е град на греха. Привлича с греховност и материализъм. Старият Несебър е културно наследство. Привлича с духовност и история. Има храмове, има базилика, има историческа архитектура. Не се сравнява с Вегас, а с Атина. Само безродник би го сравнил с прерийното недоразумение, Вегас
  • 11 Мена

    12 1 Отговор
    Магазинчетата не пречат на старинния облик в Несебър.Има ги във всички подобни селища в света.Проблемът е друг: Какво виждат гостите на града в историческите обекти на открито? Общината трябва да подобри хигиената в тях и потърси експертна и финансова помощ от ЮНЕСКО ,от дарители , от фондове ,от проекти...В Гърция и Италия не оставят такива руини без доизграждане в цялостен автентичен вид, атрактивна реклама ,артистични възстановки...
  • 12 така така

    6 0 Отговор
    Кметът им нали уж го съдиха и го вкарваха в затвора... пак ли е излезнал?
  • 13 Летописец

    5 2 Отговор
    "Огромните буни от бетон " , доста неадекватни се появиха по времето на Боко , и мисля че бяха с европейски средства . Защо се появиха не стана ясно .
  • 14 Коко Н

    8 0 Отговор
    Точно рибарското пристанище е място,от което извадих,от дъното в наноса,цяла амфора стояща на изложението в музея.Светла ѝ памет на Жана Чимбулева отдала сили за Несебър.