1 Юли, 2003 00:00 974 0

Накратко

  • жилища-
  • страната-
  • градовете-
  • жилищната-
  • общински-
  • камери-
  • заяви-
  • делът-
  • областите-
  • жилищата-
  • дружества-
  • владимир-
  • година-
  • сандански-
  • сравнение-
  • област-
  • сгради-
  • млн лева-
  • жилищната площ-
  • през 2002-
  • владимир кисьов заяви-
  • млн лева съобщи-
  • седемте електрораз

С 0,4% е нараснал делът на жилищното строителство през 2002 г. у нас
3 692 000 наброяват жилищата в България през 2002 г., като 62,5% от тях са в градовете, информира сайтът на Министерски съвет. През същата година жилищният фонд в страната нарасна с 6000 в сравнение с предходната година, сочат данните на Националния статистически институт., Новопостроен ЕПК в жк "Люлин-6"Увеличението спрямо 2001 г. е с 0,4 на сто. Тези жилища се намират в 2 125 000 сгради.
Със регулярни темпове расте делът на новопостроените сгради в страната, особено в големите градове. Така нараства и делът на жилищата с монолитно или тухлено строителство, което повишава качеството на живот в градовете. Нараства и делът на новопостроените офисни сгради в големите градове на страната, което предполага нов етап на развитие на строителния бизнес. Новата тенденция е оформянето на бизнес територии, където на едно място се концентрират множество фирми.
С най-много жилища на 1000 души от населението са градовете в областите Габрово - 475, Ловеч - 469, Враца- 477 и Търговище - 453. Средната полезна площ на едно жилище в градовете е 64.2 кв. м., а в селата- 62.3 кв. м. През 2002 г. в сравнение с 2001 г. средната полезна площ се е увеличила с 0.8 кв. м.
София запазва тенденцията за най-голям брой благоустроени жилища (снабдени с водопровод, канализация и централно парно) - 306 000, следват областите Пловдив, Бургас и Плевен съответно с 28 000, 26 000 и 24 000. Всичко това се отразява по положителен начин на развитието на строителната индустрия в страната, която почти изцяло е в ръцете на частната инициатива.


97% от жилищата в страната са частни и само 3% са държавни и общински
97% от жилищата в страната са частни и 3% са държавни и общински, сочи статистика на НСИ. В сравнение с 2001 г. държавните жилища са се увеличили с 0.5%, а частните жилища с 0.1%. Жилищната осигуреност на населението се характеризира с жилищната площ средно на човек. В края на 2002 този показател в градовете е 16.9 кв.м, а в селата - 24.6 кв.м. Най-ниска е жилищната осигуреност в областите Благоевград и Сливен, където жилищната площ средно на лице е 16.8 кв.м и 17.0 кв.м. С най-много жилищна площ на едно лице разполага селското население на областите Перник, София и Габрово, съответно 53.9, 39.2 и 36.1 кв.м.
Жилищната площ на градското население се изменя от 15.9 кв.м за област Благоевград до 19.0 кв.м за област Ловеч.


Кметът на община Сандански иска комисия да оценява общински жилища за продажба
Кметът на община Сандански д-р Драго Попов ще издаде заповед за сформирането на комисия, която да извърши оценка на общински жилища за продажба. На заседание на общински съвет Сандански бе одобрено предложението на общинска администрация, общинските жилища да бъдат продадени на наемателите им. Това касае 14 апартамента, а за да ги закупят, наемателите трябва да отговарят на определени изсисквания.


От днес камери ще заснемат проверките в градския транспорт
picture:1,20030701_111.gif, Контрольорите в столичния градски транспорт от днес заснемат с камери проверките на пътниците, информира БНТ. Първоначално се наблюдават само 4 автобусни линии - 11, 94, 213 и 310. При възникване на проблем, записите ще се пазят 6 месеца. Екипът на "По света и у нас" присъства на една от първите проверки по линиите 310 и 11. Който не иска да бъде сниман, да не се качва, отговориха от Столичната компания за градски транспорт на въпрос дали не нарушават конституционните права на пътниците. Стикери предупреждават за камери в автобуса още на вратата. До момента компанията е отделила 9 550 лева за закупуване на 12 камери и 3 записващи устройства. Обучени са 22 контрольори. Записите ще се правят в кола, която ще следва проверявания автобус. В нея винаги ще има полицай.
Първите проверки днес дадоха резултат. Нередовните пътници доброволно слизаха след като установиха, че ги записват.


Кандидатите за електроразпределителните дружества трябва да имат поне 1 млрд. евро капитал
Само стратегически инвеститори с минимум 1 милиард евро собствен капитал и продадена електроенергия над 8-12 милиарда киловатчаса годишно ще могат да участват в приватизацията на седемте електроразпределителни дружества. Това заяви на работна среща в Стара Загора министърът на енергетиката Милко Ковачев, цитиран от БНР. Критерият за количество се основава на факта, че едно електроразпределително дружество продава между 8 и 12 милиарда киловатчаса годишно и не би трябвало да бъде закупено от компания с по-слаби показатели в продажбите. По думите на министър Ковачев 4 милиона и 500 хиляди потребители в България ще спечелят по-качествени услуги и намаляване на технологичните разходи в системата след приватизацията на седемте електроразпределителни дружества, в които работят 12 хиляди души.


Повишението на цените на тока, парното и телефоните е несимволично, заяви Владимир Кисьов
picture:3,20030701_112.jpg, Зам.-председателят на СДС Владимир Кисьов заяви пред БНР, че е прецедент повишението на цените на тока, парното и телефонните услуги и че това става, без да има предвидени от кабинета компенсации за домакинствата. От СДС определиха това повишение като несимволично и драстично.
Владимир Кисьов заяви, че фискалният резерв се управлява в нарушение на закона за БНБ и подчерта, че сериозна част от него се насочва към търговски банки.


Винарска изба за над 15 млн. лева ще бъде изградена в Игнатево
picture:1,20030701_113.jpg, "Вин Груп" ООД изгражда винарска изба в землището на село Игнатево, Варненска област, съобщиха за Агенция "Фокус" от Investment Report. В завършен вид заедно с оборудването стойността на инвестицията ще бъде в размер на 15 - 20 млн. лева съобщи за Investment Report Христо Христов, управител на "Вин груп" ООД. Обектът се изгражда по проект на арх. Сариев. Изпълнител на избата е варненската фирма "Комфорт" ООД.
Винарската изба ще бъде изградена на два етапа. Първият - за първично винопроизводство ще приключи най-късно до октомври 2003 г.
За втория етап предстои подготовка. Той ще започне през следващата година.
Проектът се финансира със средства отпуснати по програма САПАРД. На този етап проектът е на стойност 5-6 млн. лева, съобщи Христов. За изпълнението на втория етап от изграждането на винарската изба също ще се кандидатства за финансиране по САПАРД.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА