Last news in Fakti

2 Юли, 2003 00:00 495 0

Износът на електричество се е увеличил с 30 % за година

  • изток-
  • марица-
  • марица изток-
  • тец марица изток
Спрямо 1 юли на м. г. сме увеличили износа на електроенергия за страни от региона с 30%. От началото на този месец изнасяме над 700 млн. кВтч, съобщи в Стара Загора министърът на енергетиката Милко Ковачев, който се срещна с директори на дружества от комплекса Марица-изток и синдикалисти.
Съкращенията в ЕРП са неизбежни, но не заради приватизацията, а защото всеки нов собственик ще оптимизира разходите и ще иска да увеличи печалбите си. Най-късно през следващата седмица парламентът ще обсъди в пленарната зала стратегията на правителството за раздържавяването на ЕРП. Ковачев смята, че новата цена за енергията, ползвана от битови потребители, ще изведе на светло част от сенчестата икономика.
Няма конкуренция между проектите за заместваща мощност в ТЕЦ Марица-изток 1 и втора АЕЦ край Белене. До края на юли ще бъде задвижена процедурата за строителство на нови блокове в ТЕЦ Марица-изток 1, проблемът е, че привлеченият като стратегически партньор Еnel поиска фирмата 3С да излезе от проекта, коментира министърът.
Според него, ако пропадне сделката с немската компания RWE Reinbraun за създаване на смесено дружество за експлоатация на мините, ще се наложи бързото им преструктуриране.
АВАРИЯТА
Внасяме аварийно ток с мощност 100 МВт от Румъния и 200 МВт от Сърбия заради инцидентно прекратяване на производството от V реактор на АЕЦ Козлодуй, заяви Йордан Георгиев, началник на дирекция Атомна енергия в енергийното министерство. Електроенергията от Сърбия и Румъния е безплатна съгласно споразуменията, които имаме с тези две страни за авариен обмен, уточниха от енергийното министерство. Вносът ще продължи не повече от 12 часа, след което се очаква V блок да заработи отново.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА