Корупцията в политическите партии - световен проблем

Публикувана: 4 Юли, 2003 00:00
0 КОМЕНТАРА | ВИДЯНА 685
ШРИФТ ПЕЧАТ
Три от десет интервюирани граждани определят политическите партии като институциите, от които биха елиминирали корупцията, ако притежаваха вълшебна пръчка, сочи изследването на Transparency International "Световен корупционен барометър". Сондажът е направен сред гражданите на 47 страни от всички континенти. Световният корупционен барометър отчита отношението и очакваните бъдещи нива на корупцията. С течение на времето изследването ще измерва и промените в обществените нагласи.
В 33 от държавите, включени в изследването, политическите партии са определени като институциите, в които гражданите най-много биха желали да елиминират корупцията. Това предпочитание е изразено най-ясно в Аржентина и Япония, където повече от половината анкетирани са посочили политическите партии. Един от седем интервюирани (един от трима в Перу и Индонезия), посочва съдилищата като институциите, които би желал да бъдат реформирани. Полицията е посочена от един от девет анкетирани по света, като в Хонг Конг, Малайзия, Мексико и Нигерия е идентифицирана от един на всеки трима от запитаните. В Босна-Херцеговина, Хърватска, Грузия и Полша, един от петима анкетирани е посочил медицинските услуги като нуждаещи се от реформи и антикорупционни мерки.
Хората по света изпращат ясно послание към политическите лидери:
те трябва да си възвърнат доверието на обикновените хора, твърди председателят на TI Питър Айгън. Transparency International работи по света, за да накара политическите партии да отчитат финансирането на кампаниите си и да призове избраните вече политици да спазят предизборните си обещания за борба с корупцията. Време е да се признае пълният размер на корупцията сред политическия елит в развитите и развиващите се държави, както и нуждата да се прекрати конфликтът на интереси и политическият имунитет, смята той.
Резултатите от Световния корупционен барометър на TI трябва да накарат правителствата да обърнат внимание на мнението на гражданите си. Най-лесният начин за противопоставяне на корупцията на държавно ниво е подписването на предстоящата Конвенция на ООН против корупцията и създаването на една "строга'' Конвенция", казва Джереми Поуп, изпълнителен директор на Центъра за иновационни изследвания на TI. Той допълва: На първо място правителствата трябва да одобрят и подкрепят Член 10 от Конвенцията, да предотвратят конфликтите на интереси и да изискат деклариране на всички значителни финансови дарения на политическите партии. Този член трябва да бъде разширен, за да включва кандидатите освен партиите. На второ място, необходимо е в Конвенцията да бъдат регламентирани санкции и наказания срещу корупционно поведение на държавните служители и политиците.
Общо 40 838 граждани на 47 държави са интервюирани в изследването "Гласът на народите". Изследването е проведено през юли 2002 и обхваща домакинствата в различните държави. То включва група въпроси от името на Transparency International, по-точно на изследването "Световен корупционен барометър." В допълнение през април 2003 година са интервюирани 1 315 пълнолетни граждани на Палестинската автономия от Палестинския център за социологически и политически изследвания. Тези резултатите не са включени в общите резултати.
Когато са запитани за бъдещето, повечето хора очакват корупцията да се увеличи, а не да намалее през следващите три години. Трима от всеки десет анкетирани считат, че корупцията ще се увеличи и само един от пет казва, че ще намалее. Един на всеки четирима респонденти очаква нивото на корупция да остане непроменено.
В Колумбия и Индонезия са най-големите оптимисти
според изследването. Според допитването в Колумбия 32% са на мнение, че корупцията ще намалее значително, а в Индонезия 41% смятат, че спадът ще е по-малък. По-голяма част от хората там очакват корупцията да намалее. Голяма част от гражданите в Камерун, Грузия, Индия, Израел, Холандия, Норвегия, Южна Африка и Турция очакват нивото на корупция в техните страни да се увеличи.
Изследването "Световен корупционен барометър" на Transparency International поставя редица въпроси за ефекта на корупцията върху обществените ценностите и различните сфери на живота, върху личния и семеен живот, върху бизнес средата, политическия живот и обществената култура. Отношението към корупцията и ефекта й се различават съществено по света, което не се дължи просто на различните нива на корупция, обяснява Фредрик Галтунг, ръководител на изследванията на TI. Корупцията засяга най-много бедните хора. Двама от всеки петима анкетирани с ниски доходи смятат, че корупцията има значителен ефект върху личния и семейния им живот. Същият отговор е даден едва от един на всеки четирима от хората с високи доходи.
Това е допълнително доказателство, казва Питър Айгън, че корупцията засяга най-много бедните и уязвими граждани. Поради нея за милиони хора, особено в развиващите се държави, е почти невъзможно да печелят честно прехраната си.
Докато само един от трима анкетирани твърди, че корупцията има незначително влияние върху личния и семейния му живот, според две трети от респондентите корупцията засяга личния и семейния им живот средно-значително или значително.
България води в класацията
със 76,5%. За българите ефектът на корупционните практики върху личния и семейния живот е значителен. Следва я Босна и Херцеговина с 69,7?, Турция с 66,4% и Коста Рика с 64,6%. За страни като Дания, Финландия, Германия и Люксембург той е незначителен.
Затова пък повече от половината от интервюираните считат, че корупцията засяга политическия живот, като седем от общо осем анкетирани отговарят, че влиянието й е средно-значително или значително. Трима от общо четирима отговорили в Аржентина, Боливия, Босна и Херцеговина, Грузия, Индонезия и Турция смятат, че корупцията оказва значимо влияние върху политическия живот. В Пакистан и САЩ повече от половината от интервюираните са на мнение, че корупцията има незначителен ефект.
Изследването на Transparency International "Световен корупционен барометър" потвърждава още веднъж убеждението, че преодоляването на корупцията в политически план до голяма степен зависи от реформирането на политическите партии в контекста на елиминирането на корупцията, смята Питър Айгън. Нещо повече, в световен план данните от изследването на мненията на шест от общо седем от интервюираните показват, че корупцията има значителен ефект върху политическия живот в съответните държави.
Според мнението на анкетираните корупцията има значителен ефект върху развитието на бизнес отношенията, като четирима от общо пет интервюирани считат, че тя засяга бизнеса средно-значително или значително. В Аржентина, Босна и Херцеговина, България, Камерун, Гватемала, Хонг Конг, Македония и Турция, трима от общо четири участници са на мнение, че корупцията значително влияе върху бизнеса. Според изследването
нашата страна е след Македония и Аржентина
(87,9%) със 81,8%. В Пакистан, Португалия и САЩ обаче повече от половината интервюирани споделят противоположното мнение, че корупцията не засяга сериозно бизнес отношенията.
Почти половината от интервюираните считат, че корупцията значително влияе върху културните и обществени ценности, докато четирима от общо пет запитани са на мнение, че корупцията средно - значително засяга тези ценности. За повечето българи корупцията оказва незначителен ефект върху ценностите - 55,3%.

Въвеждане на коментар към статията
Име :


Напишете кода от картинката
Визуална кептча
Коментар:
Коментари към статията
ФАКТИ.БГ не толерира обидни коментари и спам. Некоректни коментари ще бъдат изтривани. Такива са тези, които съдържат нецензурни изрази, лични обиди и нападки, заплахи; нямат връзка с темата или са написани изцяло на език, различен от български.